Презентація до інформаційно – дослідницького проекту « Очі – віконця у світ». Група « Знавці»

Про матеріал
Формувати уявлення про зір його значення для життєдіяльності організму; розвивати уміння зіставляти інформацію, аналізувати; працювати з медіапродуктами, формувати медіаграмотність, розвивати дослідницькі навички, увагу та спостережливість; виховувати бережливе ставлення до свого організму.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Навряд чи хтось буде сперечатися з тим, що з усіх дарів природи людині зір – найдорогоцінніший. Учені встановили, що майже 90% усього обсягу інформації про навколишній світ ми отримуємо за допомогою очей. Але статистика свідчить і про досить сумний факт: сьогодні багато людей страждають порушеннями зору. Коли очі хворіють, стає боляче дивитися. Ось тому наші віконця у світ треба берегти!

Номер слайду 3

Шукала відповіді на запитання: Можливо, ви вважаєте ваші очі чимось звичним. Але поміркуйте, на що було б схоже наше життя без можливості дивитися на світ? Очі людини - унікальні. Як вони працюють?

Номер слайду 4

Чи знаєте ви, що людина кліпає один – два рази кожні 10 секунд? Таке кліпання триває третину секунди. Тобто за 16 годин доби, під час яких людина не спить, вона втрачає від 30 до 60 хвилин на кліпання. А немовляти взагалі не кліпають і починають це робити з шестимісячного віку.

Номер слайду 5

Морква в харчовому раціонні допомагає краще бачити в темряві завдяки b – каротину, на який вона багата і з якого в людському організмі синтезується вітамін А, що поліпшує роботу паличок сітківки. Моркву для кращого засвоєння слід уживати з жирами. ( олією,сметаною)

Номер слайду 6

З усіх органів чуття людини орган зору має найбільше навантаження. Це зумовлено читанням, письмом,переглядом телепрограм та іншими видами отримання інформації й роботи.

Номер слайду 7

Орган зору складається з очного яблука і допоміжного апарату, які розміщені в очній ямці, - заглибленні кісток передньої частини черепа.

Номер слайду 8

Людське око розрізняє до 10 мільйонів кольорових відтінків, але ,на відміну від комах, не сприймає ультрафіолетового випромінювання.

Номер слайду 9

Діаметр ока – 2, 5 см, вага – близько 7-8 грам. Від стінок очниці йдуть шість м`язів, вони прикріплюються до очного яблука і керують його рухами.

Номер слайду 10

Райдужна оболонка – райдужка або ірис. У кожної людини вона неповторна – двох однакових за колірною гамою не знайти. Крім того, колір очей передається спадково,але впродовж життя змінюється.

Номер слайду 11

Очі дуже ніжні, тому потребують захисту. У кожного ока є вартові ( повіки, вії,брови),які захищають їх від пилу, вітру й поту. Протягом життя у нас змінюється від 83 до 93 тисяч вій. Вони необхідні,щоб змикання повік було якомога щільнішим, адже природний паркан не пропустить до очного яблука навіть найменші порошинки.

Номер слайду 12

Є ще один паркан – це сльози. Здорові очі завжди злегка зволожені. Сльози промивають очі, підтримують їхню чистоту. Сльози супутник горя, співчуття,сорому,смутку, іноді розчулення й радості.

Номер слайду 13

У Візантії, Персії, у давніх слов`ян заміжні жінки збирали слізну рідину в спеціальні посудини, і за необхідності запаси сліз пускали в справу: їх змішували з рожевою водою і застосовували для лікування ран,адже в слізній рідині знаходиться антимікробний білок – лізоцим.

Номер слайду 14

ppt
Додано
6 липня 2020
Переглядів
782
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку