Презентація до інформаційно-просвітницького заняття " 10 важливих професій наступних 10 років"

Про матеріал
Що треба вміти, де вчитися і за ким слідкувати вже сьогодні, щоб стати архітектором віртуальної реальності, наномедиком чи астронавтом? Найбільш цікаві професії близького майбутнього. Інформація взята з проекту інтернет-журналу Platfor.ma та кондитерської компанії «АВК» «Ранні пташки».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

10 важливих професійнаступних 10 років

Номер слайду 2

АРХIТЕКТОР ВIРТУАЛЬНИХ CВIТIВУсі альтернативні реальності хтось має створювати. Архітектор – це той, хто вигадує соціальний устрій, форму влади, філософію, закони, економіку віртуального світу – словом, формує цілий всесвіт.

Номер слайду 3

Що треба знати?Програмування: треба вміти більше, ніж прописувати код. Архітектор повинен вміти створювати складну систему так, щоб вона працювала і не давала збоїв. Де вчитися?Можна почати з Факультету інформатики та обчислювальної техніки КПI, а також пройти онлайн-курс Introduction to Virtual Reality від Google VR.

Номер слайду 4

Де знайти додаткову інформацію?У статтях про VR в архітектурі на ресурсі ARCH Daily. В лекції імерсивного художника та спеціаліста зі створення VR-ефектів Кріса Мілка «Віртуальна реальність як спосіб повного співчуття», відомого співробітництвом з Arcade Fire та Каньє Вестом. За ким слідкувати?За Крісом Мілком та його компанією Within. За компанією Artch. Virtual, яка використовує технології розробки ігор у різних сферах, включно з архітектурою та маркетингом, та компанією Middle VR.

Номер слайду 5

Сіті-фермер. Це людина, яка проектує сади та городи на дахах і в будинках. Такі проекти називають вертикальними фермами, і вони вже існують у світі.

Номер слайду 6

Сіті-фермери – це одночасно агрономи та інженери. Треба знати, який ґрунт любить певна культура, скільки світла їй потрібно, як її поливати, обробляти і пристосувати до нових умов вертикального росту. Також професія вимагає базових архітектурних знань. Національний університет біоресурсів і природокористування в Києві.

Номер слайду 7

Дивіться відео про Bosco Verticale, про вертикальні ферми Sky. Greens в Сингапурі. За Асоціацією вертикальних ферм, яка просуває ідеї «зелених веж» у світі, а також за архітектором Стефано Боері, автором «Вертикального лісу» в Мілані.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

АНАЛIТИК BIG DATAАНАЛIТИК BIG DATAУ світі з інтернетом є безліч накопиченої, але неструктурованої інформації, тож завдання розробника моделей big data – структурувати, обробляти й аналізувати це все. Уже зараз цих фахівців недостатньо. Такий спеціаліст потрібен всюди – в бізнесі, журналістиці, соціальній сфері та навіть сільському господарстві.

Номер слайду 10

Щоб стати фахівцем із big data, треба добре знати математику і статистику. Бажано вміти працювати з базою даних Google Big. Table, програмною платформою для обробки і зберігання великих даних Hadoop. Також не завадить знати мови програмування (Java, Python) – або знати тих, хто ними володіє. Короткотривалу програму (3 дні) з bіg data, орієнтовану на застосування великих даних у бізнесі, пропонує Києво-Могилянська бізнес-школа. Для самоосвіти є сенс шукати порад на сторінці проекту The Open Syllabus. Це рейтинг книжок, якими користуються в найкращих навчальних закладах світу – від Оксфорда до Гарварда. Просто обираєте потрібну категорію – і список літератури перед вами.

Номер слайду 11

Сoursera пропонує кілька онлайн-курсів по темі. Перший з них – програма Introduction to Big Data від Каліфорнійського університету в Сан-Дієго. Більше про професію стане зрозуміло після лекції старшого редактора видання The Economist Кеннета Кук'єра на конференції ТЕD. Сайт Big Data and Analytics Hub – це цікаві кейси, блоги, лінки на статті та сторінки героїв професії. Корисно приєднатися до фейсбук-спільноти Kyiv Big Data Community, що об'єднує українських прихильників big data. В групі анонсують зустрічі, діляться свіжими трендами і корисними інструментами.

Номер слайду 12

ПРОЕКТУВАЛЬНИК 3 D-ДРУКУПроектувальник не створює будинки з повітря, але сильно прискорює процес будівництва. Він проектує макети конструкцій, обирає оптимальні матеріали. Сьогодні вже існують зразки принтерів, здатних друкувати цілі будівлі. Як матеріал для друку вони використовують суміш цементу та скловолокна. Сфера активно розвивається, і кількість речей, надрукованих на 3 D-принтері, лише збільшуватиметься.

Номер слайду 13

Треба розбиратися в архітектурі, інженерії, принципах 3 D-друку. Київський Національний університет будівництва та архітектури. Онлайн-курс The 3d Printing Revolution на Coursera.

Номер слайду 14

У відео, що пояснює принцип роботи 3 D-принтера. За піонерами друку житла Beta. Bram – компанією, яка розробляє 3 D-принтери для будівництва.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Робототехнік. За створення «тіла» роботів відповідають робототехніки, за «розум» машин – науковці, що працюють над штучним інтелектом. Саме завдяки ним виникли безпілотники та пошукові системи, що реагують на голос.

Номер слайду 17

Математику, програмування, інформатику, інженерну справу, електроніку. В КПІ та на програмі «Штучний інтелект» у Національному університеті «Львівська політехніка». Крім того, такий курс є в багатьох світових університетах, де вивчають інформатику. Тому є сенс знайти той, що цікавий вам, і, можливо, згодом отримати додаткову освіту там – наприклад, за програмою Erasmus+, якщо мова йде про навчання в Європі.

Номер слайду 18

Фейсбук-сторінка компанії Hanson Robotics Limited, яка створила людиноподібних роботів Софію, Альберта Ейнштейна та Han На онлайн-курсах з теми Artificial intelligence на Coursera.

Номер слайду 19

СПЕЦIАЛIСТ З АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ЕНЕРГЕТИКИЧас диктує попит на фахівців, які знають, як отримати енергію з альтернативних джерел: будують повітряні станції, встановлюють сонячні батареї та навіть перетворюють коров'ячий послід на біопаливо.

Номер слайду 20

Фізику, хімію, бажано економіку. Фізико-енергетичний факультет Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Факультет інженерних систем та екології Київського національного університету будівництва та архітектури.

Номер слайду 21

За всіма лекторами TED Talks, які говорили про альтернативну енергетику. Про перспективи сонячної енергетики – в інтерв'ю керуючого директора німецької компанії Stellar. S Consult Крістіана Шенвізнера. Про необхідність та потенціал розробки джерел дешевої та «чистої» енергії – в інтерв'ю Білла Гейтса: тут його можна подивитися, а тут прочитати.

Номер слайду 22

Наномедик. Один із найперспективніших напрямків прогресивної медицини має у своїй назві частину «нано». Успіхи в цій сфері дозволяють вченим, наприклад, доставляти ліки прямо до потрібних клітин за допомогою невидимих оку часточок, що значно зменшує побічні ефекти.

Номер слайду 23

Біологію та математику. Бажано мати хист до інженерної справи, механіки. Найсвіжіші новини наномедецини – на сайтах журналів Nature та «Наномедицина і нанотехнології».

Номер слайду 24

Онлайн- та офлайн-курси в Оксфорді. Інші програми з наномедицини у різних вишах світу можна знати на сайті Find a Masters. За журналісткою Еббі Міллар, яка пише на тему науки, фармацевтики та наномедицини.

Номер слайду 25

Медіатор. Це дослівно посередник: людина, яка створює основу для мирного порозуміння, допомагає співпрацювати й будувати діалог. Такі навички потрібні скрізь – у політиці, судовій сфері, сімейних стосунках, а фахівці можуть проконсультувати уряд країни, оперативників під час протистояння злочинцям та людей, які ділять спадщину.

Номер слайду 26

Щоб стати медіатором, треба навчитись слухати і чути себе і свого візаві, аналізувати почуте і невпинно шукати можливості для задоволення інтересів усіх залучених у дискусію сторін. Компроміс – це не найкращий спосіб вирішити суперечливе питання. Треба вміти організувати пошук інших варіантів і мати наснагу не зупинятись, поки не знайдеться оптимальне для всіх рішення. Курси напрямку «Переговори та медіація» у Києво-Могилянській бізнес-школі та магістерська програма у Європейському університеті Віадріна у Франкфурті-на-Одері.

Номер слайду 27

За проектом Conflicta.net, створеним для розповсюдження ідей та практик медіації в Україні. На онлайн-курсі з управління конфліктами від «Українського центру злагоди».

Номер слайду 28

Астронавт. Для того, щоб забезпечити безпечну мандрівку в космос чи дослідницький виліт, не кажучи вже про колонізацію інших планет, потрібні добре підготовлені спеціалісти. Усе залежить від того, ким ви бачите для себе на борту: пілотом, інженером, дослідником?

Номер слайду 29

Яку б роль ви не обрали, вам обов'язково треба знати, як працює корабель, тож знання інженерної справи – це пріоритет номер один. Щодо ролі дослідника – тут все залежить від задач польоту і того, на якій з царин науки ви хочете спеціалізуватися. Також існують високі вимоги до стану здоров'я та фізичної витривалості членів екіпажу космічного корабля, тож дружба зі спортом обов'язкова.

Номер слайду 30

Твіттер Ілона Маска. Основна вимога – вища освіта, краще технічна. Тільки людина з вищою освітою допускається до дуже складного конкурсу, бо бажаючих приєднатися до космічної експедиції багато. Але піти класичним шляхом і стати льотчиком – теж варіант. Вас чекають Національний авіаційний університет, Національний аерокосмічний університет імені Жуковського в Харкові, Дніпровський національний університет.

Номер слайду 31

ФАХIВЕЦЬ З КРЕАТИВНОЇ ЕКОНОМІКИКреативна економіка – це сектор економіки, що заснований на інтелектуальній діяльності. У майбутньому все більше людей і навіть країн будуть замислюватися над тим, як будувати економіку не тільки на природному ресурсі та промисловості, а також на ресурсі інтелектуальному.

Номер слайду 32

Дуже допоможе знання математики й аналітичний склад розуму. Бажано пройти принаймні базові економічні курси, а потім вибрати сферу, з якою будете працювати. Наприклад, якщо ви спеціаліст з креативної економіки у сфері мистецтва, то треба добре розбиратися і в фінансах, і в живописі. І саме тоді ви зможете підказати власнику колекції, як йому не просто сховати свої картини вдома, а, наприклад, здати їх в оренду чи створити виставку, щоб колекція заробляла гроші. Твіттер Джона Ньюбігіна, співзасновника та голови проекту Creative England.

Номер слайду 33

На факультеті соціальних наук та соціальних технологій та факультеті гуманітарних наук у Києво-Могилянській академії. Кінгстонський університет у Лондоні (післядипломна освіта). Онлайн-курси зі стратегічного менеджменту та про розвиток підприємництва у часи перехідної економіки на Coursera. Більше корисної інформації, включаючи інформацію про освіту за фахом, можна знайти на ресурсі Creative England. Також прочитати про креативну економіку можна у статті від Британської Ради, а послухати – в лекції архітектора Джона Хокінса на TED.

Номер слайду 34

Професії, які зникнуть до 2030 року:бухгалтерменеджер по кредитахстенографіст / розшифровщиккоректормонтувальник декораційбібліотекардокументознавець / архіваріустурагентвипробувачдублер / каскадерюрисконсультнотаріусбанківський операціоністмаклер / ріелтерекскурсоводаналітикжурналістспортивний аналітикреферентперекладач

Номер слайду 35

логістсистемний адміністратордиспетчерштурманпровізорвахтерліфтерпаркувальникоператор call-центрулистоношакур'єрдоглядач залу в музеїмашиніст товарного складуінспектор ДПСохоронецьшахтарфасувальникбурильникшвачканосійпрацівник хімчисткиофіціанттренер

pptx
Додано
7 лютого 2020
Переглядів
1129
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку