Виховний захід: «Новорічний калейдоскоп»

Про матеріал
Мета заходу: виявити та поглибити знання учнів про традиції святкування Нового року в різних країнах світу, розширювати світогляд школярів, розвивати, фантазію, логічне мислення,
Перегляд файлу

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\images.jpg

Назва новорічного заходу: «Новорічний калейдоскоп»

 

Мета: виявити та поглибити знання учнів про традиції святкування Нового року в різних країнах світу, розширювати світогляд школярів, розвивати, фантазію, логічне мислення,

 

Завдання: забезпечити змістовне проведення дозвілля учнів в святкові дні.

 

Вікова категорія: учні 9 класу, 14 – 15 років.

 

Кількість учасників: 25 чоловік.

 

Місце проведення: КЗШ № 123, класна кімната № 309.

 

Зміст заходу: конкурси «Вгадай країну», «Новорічні атрибути», Рухливо – розважальні конкурси.

 

Обладнання: комп’ютер та телевізор для демонстрації презентації, картки з завданнями – малюнками, реквізити для конкурсів.

 

Використані джерела:

http://motok.com.ua/ua/novosti-stati/istoriia-o-rozhdestvenskom-sapozhke

http://vidpoviday.com/novorichni-konkursi-dlya-ditej-i-doroslix-cikavi-smishni-ta-veseli-ruxlivi

http://proledi.com.ua/konkursy-na-novyj-rik-2019#_8212

https://www.schoollife.org.ua/949-2018/

 

 

 

 

Новорічний калейдоскоп - 2019

ВЕДУЧИЙ 1. Добрий день, шановні гості,

                         Наступає Новий рік,

                         І йому м’якеньку постіль

                         Застилає білий сніг

 

ВЕДУЧИЙ 2. Добрий день вам, любі друзі,

                        Щиро всіх вітаємо,

                        Щастя, радості й здоров’я

                        Від душі бажаємо!

 

ВЕДУЧИЙ 1. Новорічний настав час,

                        То ж запрошуємо вас

                        Повеселитись і пограти,

                        Щоб гарний настрій весь рік  мати.

 

ВЕДУЧИЙ 2. З Новим роком всіх вітаю,

                         Він ступає на поріг,

                         У житті вам всім бажаю

                         Тільки радісних доріг!

 

ВЕДУЧИЙ 1. Святкування Нового року дарує нам радісний настрій щастя, змін, надій на краще. Саме цього дня відбуваються незабутні зустрічі, виконуються найзаповітніші бажання, можливі найнеймовірніші чудеса. Як приємно, що в нас є свято, якому радіють усі. Свято, яке не знає кордонів ні в часі, ні у  просторі. Напевно, єдине свято в році, яке обіцяє нам дива!

ВЕДУЧИЙ 2. У кожного народу багато чудових звичаїв, свят. Новий рік зустрічають в усіх країнах. Люди придумали свята, щоб скинути з себе тягар буденних турбот. Отже, забудемо про турботи та будемо веселитися!

В усіх країнах Новий рік святкують по-різному. І нам сьогодні надається унікальна можливість здійснити подорож і дізнатися, які традиції зустрічі Нового року існують у різних країнах.

ВЕДУЧИЙ 3. Пропоную, любі гості, дізнатися цікаву інформацію про святкування Нового року та вгадати країну за описом святкування на слайді.

Конкурс «Вгадай країну»

Завдання конкурсу: учасники конкурсу розподіляються на три команди, чия команда першою вгадує за слайдом та підказками країну, отримує солодкі призи.

 

 Слайд 1        Слайд 2   Слайд 3

 

 Слайд 4       Слайд 5   Слайд 6

 

 Слайд 7       Слайд 8   Слайд 9

 

 

 

Конкурс «Новорічні атрибути»

Завдання конкурсу: команда отримує картку з малюнком та пояснює цінність зображеного для святкування нового року.

Картинки по запросу новорічний феєрверк

Пояснення:

Новорічний феєрверк – один із найстаріших звичаїв. Стародавні люди вірили, що вогонь і шум феєрверка відлякують привидів і злих духів.

 

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\800px_COLOURBOX5145742.jpgПояснення:

Новорічні подарунки - Звичай дарувати новорічні подарунки прийшов зі Стародавнього Риму. Першими подарунками були гілочки лавра, які символізували щастя в наступному році. Римляни на новорічних подарунках писали побажання та жартівливі вірші.

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\original.jpgПояснення:

Традиція ліпити сніговика з’явилася в XIX столітті й жива донині. Класичний персонаж має такі атрибути: мітлу, відро на голові й морквину замість носа. Ліплення сніговиків — з давніх часів дитяча зимова гра.

 

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\c844a7a60a1461a14fc3e73b3d08e202.jpgПояснення:

Новорічна листівка була створена в 1794 році англійським художником Добсоном. На ній він зобразив зимовий засніжений ліс і щасливу сім'ю, яка зібралася  біля ялинки. Так зародився звичай дарувати один одному оригінальні новорічні привітання. В Україну оригінальні новорічні листівки прийшли з Англії й були справжніми витворами мистецтва. Їх використовували для прикраси інтер'єрів, оздоблювали у вигляді картин, колекціонували.

 

Пояснення:Картинки по запросу новогодняя елка

Срібна мішура на ялинці.

Є така легенда. Давним-давно жила на світі бідна, але дуже добра жінка. І мала вона багато дітей. Наближалося Різдво, тому жінка прикрасила ялинку. Різдвяна красуня вийшла скромною, лише кілька прикрас виблискували у вечірніх сутінках. Уночі, коли всі міцно спали, ялинку ще й обплели павуки. Та Христос, побачивши безмежну доброту серця бідної жінки, благословив ялинку, а густу павутину перетворив на сяюче срібло.

C:\Documents and Settings\Admin\Рабочий стол\ded_moroz.jpg

Пояснення:

Дід Мороз. Існує повір’я, що Діда Мороза першими вигадали гуни. Вони вірили у бога Йерлу, який першого дня нового року завжди спускався на землю. Цього дня гуни традиційно ставили ялинку. Ця традиція з 5000-літньою історією розповсюдилась по всій Європі. Саме з Баварії, де мешкали гуни, новорічна ялинка потрапила у домівки європейців.

 

Картинки по запросу камін на новий рікПояснення:

Різдвяний чобіток.

Цей новорічний звичай з'явився багато століть назад, а почав його Святий Миколай. Микола був спадкоємцем багатої сім'ї, і займав пост архієпископа. За життя він славився своєю небаченою добротою і любов'ю до ближніх, завжди приходив на допомогу тим, хто її потребував. За всі добрі справи Миколи стали називати Чудотворцем, а згодом Святим.

Про Святого Миколая існує безліч легенд, які ходять до цих пір. Одна з історій розповідає про появу різдвяних шкарпеток:

Жила на світі шляхетська родина, яка потрапила в скрутне становище. Батько сімейства був у відчаї, і придумав вихід - він вирішив віддати своїх трьох доньок в дружини багатіям, які врятують сім'ю від бідності. Три сестри погодилися з рішенням батька, і готувалися до весіль з нелюбимими женихами.

Про цю історію почув Святий Миколай, і не зміг залишитися осторонь. Чудотворець підкинув мішечок із золотом старшої дочки, і вона змогла вийти заміж за коханого. Такий же подарунок він зробив і середньої дочки. Батько дівчат вирішив вистежити цього покровителя - коли прийшла ніч перед весіллям молодшої дочки, батько замкнув її в будинку і чекав гостя.

Але Святий Миколай знайшов спосіб перехитрити старого - він забрався на дах їхнього будинку, і кинув свій подарунок в димохід. Мішечок із золотом потрапив в носок дівчата, який вона сушила біля каміна.

З тих пір і з'явилася традиція розвішувати красиві різдвяні шкарпетки біля каміна, в надії отримати подарунок від Святого Миколая.

 

Рухливо – розважальні конкурси

А зараз переходимо до наступного конкурсу «Веселі розваги». Астрологи рекомендують зустріти рік Жовтого Земляного Свині у великій і галасливій компанії. Символ 2019 року відрізняється веселою вдачею та добродушним характером. Давайте порухаємося та розвеселимося.

Новорічний макіяж

Учасники розподіляються по парам юнак-дівчина. Учасниць цього новорічного конкурсу краще попередити заздалегідь і відібрати тільки тих, хто дійсно буде не проти такого макіяжу. Молодим людям зав’язуються очі, даються тіні, рум’яна і помада. І вони починають накладати макіяж на обличчя своєї партнерки.

 

Сосиска на Новий рік

Ведучий задає хлопцям різні питання про Новий рік, а ті, у свою чергу, повинні завжди відповідати одним словом, причому обов’язково утвореному від слова «сосиска». Наприклад:

 

— Як ви зустріли Новий рік? — Сосисочно!

— Що ви будете робити 1 січня? — Сосисить!

— Що ви хочете отримати в подарунок на Новий рік? — Сосиску!

 

Головна умова цього смішного новорічного конкурсу — ні в якому разі не розсміятися і відповідати незмінно з серйозним обличчям. Хто перший засміється — вибуває з гри.

Похожее изображение

«Символ року»

Кожна команда оголошає, яка тварина є символом наступаючого року і зображує його, але тільки смішно.

 

 

«Розряжаємо ялинку»

Вибирають двох добровольців, яким належить з закритими очима знімати цукерки з ялинок. А в якості новорічного дерева виступають два учня, на яких прикріплюють цукерки за допомогою білизняних прищіпок. Учасникам зав’язують очі, дають по кошику і підводять до «ялинки». За командою гравці починають навпомацки знімати цукерки і складати їх до себе в козшик. Змагання закінчується, коли учасники в середині стикаються один з одним. У кого більше цукерок — той і переміг.

 

«Вгадай мелодію за мімікою»

Учасники розподіляються на дві команди. Кожна з команд готує заздалегідь пісню для опонентів в наушниках. Той гравець, який прослухав мелодію, повинен показати її мімікою та жестами своїй команді, не промовляючи ні слова.

«Веселі гадання»

На листочках учасники  пишуть питання щодо того, що чекає їх у наступному році. Потім стікери згортають і кидають в коробку. Після цього учасникам роздають нові листочки, на яких необхідно написати відповіді, наприклад: «це обов’язково станеться» або «доведеться почекати ще рік». Їх кидають вже в іншу коробку.

Учасники по черзі тягнуть листочки спочатку з однієї, потім з іншої коробки і зачитують, що їм попалося. Чим більш креативними будуть питання і відповіді, тим веселіше.

 

ВЕДУЧИЙ 1. А зараз переходимо до цікавих загадок, щоб позбавитися непотрібних почуттів і емоцій.

Учасники можуть відповідати хором необхідне слово.

Щоб нам в усьому повезло,

Легко викиньмо ми… (Зло)

Щоб життя веселим здалося,

Назавжди залишимо… (Заздрість)

Щоб життя було небесної манною,

Потрібно позбутися всім від…(Обману)

Щоб нас не долали бурі й грози,

Викорінимо взаємні…(Погрози)

Щоб співали  в душі соловейки

Викорінимо із практики образливі…(Лайки)

 

ВЕДУЧИЙ 2. Ми всі знаємо, як зустрічають Новий рік по-українські. В Україні Новий рік завжди зустрічали посіванням житом-пшеницею, добрими побажаннями на здоров`я всього роду, веселими колядками та святковою вечерею. Вечір 31 грудня називається щедрим, адже на нього готують пишний сімейний бенкет. За давньою традицією господар звертався із закликами родючості до дерев, тварин, пропонував їм скуштувати святкових страв. Щоб родив сад – його тричі босими оббігали діти.

Нас чекає зустріч із головними героями Новорічного свята в Україні – Дідом Морозом і Снігуронькою!

ДІД МОРОЗ:Повірте всі у неповторне диво,

Яке візьме й отак собі прийде:

Усі живуть чудово і щасливо,

А сум і розпач раптом пропаде.

І буде казка, будемо радіти

І зустрічати світлий рік новий.

І веселитися, сміятися, як діти,

А він пригорне — добрий і живий,

Новенький рік, — і щастя подарує,

Надію світлу, мрію чарівну.

СНІГУРОНЬКА:А між людьми міцні мости збудує,

Покличе всіх і щастя рознесе...

І нам на серці дуже гарно стане,

І чарівним здаватиметься все.

Вночі у шибку Дід Мороз загляне

Й дарунки під ялинку принесе!

ВЕДУЧИЙ 3. З Новим роком, дорогі друзі! Вітаємо всіх!

Хай у новорічну ніч до ваших дверей підійдуть щастя, добро, любов, успіх!

Разом з відліком курантів увійдуть до вашого дому і залишаться у вас назавжди!

 

Снігурка. Хай здійсняться ваші мрії,

                 Всі у цьому році,

                 Хай всміхається вам доля

                 На кожному кроці!

 

Дід Мороз. Нехай ввечері і зрання

                    Всі збуваються бажання,

                    Хай щастить вам у всьому,

                    І великому, й малому!

 

Снігурка. Хай щастить вам всім нівроку!

Дід Мороз. Кожен День Нового року!

Разом. З Новим роком! 

Завантаження...
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ковальова Оксана Олександрівна
    Дякую, чудова програма, Ви молодець!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
8 лютого 2020
Переглядів
1619
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку