презентація до інтегрованого уроку з української мови та біології у 6 класі на тему: "Чайна симфонія"

Про матеріал
узагальнити вивчене про прикметник як частину мови, його морфологічні ознаки, синтаксичну роль; прищеплювати любов до природи, прагнення пізнавати довкілля; розширювати знання учнів про лікарські рослини; виховувати бережливе ставлення до природних скарбів рідної землі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Чайна симфонія Урок узагальнення й систематизації вивченого з тем «Прикметник» і « Лікарські рослини»

Номер слайду 2

Чай – найпоширеніший напій на земній кулі. Є народи, які цінують його нарівні з хлібом як надзвичайно важливий і незамінний продукт. Батьківщиною чаю вважають Китай. За однією з легенд, дивовижні властивості цього напою виявив імператор Шен Нанг, добрий знавець природи, який правив у 2737 – 2697 роках до нашої ери. Під час походів для нього завжди кип’ятили на вогнищі воду, і одного разу в казанок з окропом упали листочки чайного куща, біля якого було розведено багаття. Імператорові посмакував незвичайний напій, і він розпорядився готувати його і надалі. Відтак звелів культивувати цю рослину. В інших легендах пристрасть до чаю пов’язують з буддійськими ченцями Стародавньої Індії, які також випадково виявили, що настій чайного листа допомагає зберігати ясність розуму та бадьорість під час довгих молебнів. Відкриття виняткових властивостей чаю приписували і давнім пастухам. Вони помітили, що кози та вівці, які пожували листя чайного куща, ставали бадьорішими. Чай так міцно ввійшов у життя сучасної людини, що нам важко уявити часи, коли його не було. Тим часом чай – це таїнство і ритуал, багатющі й несподівані відтінки аромату, смаку, кольору.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Кубанська легенда про шипшину Жила в далекій станиці бідна дівчина-козачка. Єдиним її багатством була надзвичайна краса. Полюбила вона молодого козака, на нещастя, теж бідного. Присягнули молоді люди у вірній любові один одному, але нависла над ними біда. Примітив красиву дівчину статичний отаман і став переслідувати її, а молодому козакові прийшла пора йти на військову службу. Ненавистю відповіла красуня на усі домагання отамана, але це не зупинило лиходія, і в одну з темних ночей його слуги викрали бідну дівчину з рідної домівки. Довго тримав він її в темниці, але в день весілля їй вдалося втекти у найближчий ліс. Згадалися їй щасливі зустрічі з коханим, не витримала вона сердечних мук і позбавила себе життя. А на місці її загибелі виріс пишний кущ з ніжно-рожевими квітами. Побачив одного разу отаман красивий кущ, хотів зламати квітучу гілку, але усі вони миттєво покрилися колючими шпильками. А восени на цих гілках з’явилися яскраво-червоні, схожі на краплі крові плоди. Добрі люди збирають ці плоди, п’ють з них чай, і цей чай повертає їм бадьорість і здоров’я.

Номер слайду 5

Лікувальні властивості шипшини Підвищує захисні властивості організму ( імунітет ) Чаї з шипшини використовують для профілактики під час епідемії грипу. Нормалізує обмін речовин. Плоди є відмінним сечогінним засобом. Шипшину використовують при лікуванні нирок і печінки, вона нормалізує артеріальний тиск, зменшує утворення атеросклеротичних бляшок, підвищує еластичність судин. Стабілізує показник згортання крові. У косметології з насіння шипшини виготовляють олію, лосьйони і бальзами, які використовують для догляду за волоссям, шкірою та нігтями, а також для загоєння виразок та ран.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Проклята гора Посеред високих тополь, розлогих верб, високо на горі стояв розкішний панський маєток. Внизу протікала невеличка річка, стояла криниця. Через болото зроблений дерев’яний місточок, яким проїжджав тільки пан. З маєтку видно як на полі гнули спини кріпаки. Ніколи пан не сказав до них доброго слова, лише чули від нього крики, а над спинами свистіли нагайки. Кріпаки щодня обливалися гіркими сльозами і посилали прокльони в сторону пана. А пан жив веселим життям. На Великдень пан виїхав з сім’єю в гості до іншого пана. Під вагою карети місток поламався і вся сім’я потонула в болоті. Нині на цій горі не росте густа трава, а лише чебрець. На горі після смерті пана збудували церкву, що на Великдень провалилася крізь землю разом зі священиком і християнами, які там були. Щороку на Великдень, коли лягти на цій горі, то можна почути звук дзвонів. Іде служба Божа. Ця гора знаходиться на північ від села Чорна Кам’янка що на черкащині.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Липа Жила собі козачка Горпина, і мала вона двох синів. Ніби від серця їх відривала, виряджаючи на січ. - Дуже гірко мені виряджати вас, але йдете ви на святе діло – боронити нашу землю. Не осоромте ні пам’яті батька, що загинув, ні землі, яка вас зростила. Щоб пам’ять про вас лишилась, посадіть поруч з батьковою ви по липці, я буду приходити до них і молитися за вас. Коли будуть в’янути листочки, то знатиму, що важко вам, коли пробиватиметься сік із котроїсь з них, знатиму, що ранений один із вас, як стануть всихати, знатиму, немає вас не світі. Поливатиму сльозами їх своїми, щоб ожили. Скільки посаджено лип, стільки хоробрих мужів пішло на війну. Приготувала я вам торбину цвіту з батьківської липи. Чи застуда, чи ще якась хвороба, у пригоді стане липовий цвіт. Під липою нікого ще не вбило грозою. Заварений липовий цвіт допоможе від застуди, головного болю, нерви заспокоїть, вгамує біль у животі. Присядемо під батьківським деревом і в дорогу, діти … подякували сини тай поїхали.

Номер слайду 10

Лікувальні властивості липи У фармакології частіше використовують квіти і деревне вугілля липи. У народі для лікування і профілактики різних захворювань застосовують будь-які частини рослин. Чай з квітів допомагає виведенню рідини з організму, виділенню мокротиння у верхніх дихальних шляхах, знімає жар, заспокоює, надає загальнозміцнюючу дію. Вугілля з сухої деревини добре зв’язує токсини, тому його використовують при харчових отруєннях, проносі, захворюваннях ШКТ. Деревина липи є джерелом видобутку дьогтю, який використовують для лікування екзем. Подрібнене молоде листя зовнішньо використовують при запаленнях і опіках. Порошок із висушених плодів липи – відмінний засіб для усунення зовнішніх кровотеч. Відвар або порошок з кори липи вживають для поліпшення утворення жовчі.

Номер слайду 11

Ціни на лікарські рослини за 1 кг Приймаємо сирий вигляд, грн. сухий вигляд, грн. Береза брунька Береза лист Бузини плоди Бузини цвіт Глід плоди Горобина плоди Календула Квасоля стручки Кульбаба корінь Липа цвіт Малина лист Мати-й-мачуха Подорожник Суничник Чебрець Череда Чистотіл Шипшина плоди - 2 - 5 10 - - - 10 - 3 7 5 - - - - 7 100 12 50 50 35 30 40 4 50 100 20 30 30 50 17 15 15 20

Номер слайду 12

Проблеми екології Забруднення водного середовища, нестача питної води. Зменшення лісових масивів (щогодини у світі вирубують 20 га лісу). Руйнування озонового шару, призводить до проникнення ультрафіолетових променів на поверхню Землі. Господарська діяльність людини спричиняє зміни ландшафту внаслідок чого зникають і вимирають окремі види рослинного і тваринного світу. Парниковий ефект (загальне потепління), зумовлений надмірним вмістом вуглекислого газу в атмосфері. Танення льодовиків, що призводить до підняття рівня океану. Забруднення повітря шкідливими газами. Радіоактивне забруднення довкілля.

Номер слайду 13

Хай біда і горе обходять ваш дім. Доброго здоров’я зичимо усім. Хай сонце вам сяє, а серце співає, Хай смуток до хати дороги не знає. Хай щастя вікує у вашому домі, А радість хай буде завжди. Здоров’я міцного і щедрої долі Хай Бог посилає на довгі роки!

ppt
Додано
29 січня
Переглядів
70
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку