Презентація до казки "Пані Метелиця"

Про матеріал
Матеріал про життя та творчість братів Грімм. Робота з текстом та питання до тексту казки "Пані Метелиця"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Брати Грімм. Ми приносимо користь світу,бо в цьому весь зміст,вся радість життя. Брати Грімм

Номер слайду 2

Якоб Людвіг Грімм і Вільгельм Карл Грімм народилися відповідно 4 січня 1785 року і 24 лютого 1786 року в Ханау поблизу Франкфурта (земля Гессен). В сім'ї було дев'ять дітей, лише шість з яких пережили дитинство.

Номер слайду 3

Обидва брати вступили у гімназію Фрідріха в місті Кассель. Потім юнаки навчалися філософії й праву в Марбурзькому університеті.

Номер слайду 4

У 1830-х роках брати отримали посади в Геттінгенському університеті. Якоб був призначений професором і головним бібліотекарем в 1830 році, а Вільгельм став професором у 1835 році.

Номер слайду 5

Пам΄ятник у Ханау

Номер слайду 6

Згодом брати зацікавилися старими мовами та їх впливом на німецьку. Якоб почав спеціалізуватися в історії та структурі німецької мови. Описані ним відносини між словами стали відомі як закон Грімм. Грімм зібрали величезні за обсягом данні. У 1830-х роках брати отримали посади в Геттінгенському університеті.

Номер слайду 7

У 1838 році обидва були запрошені в Берлін до короля Прусії. У Берліні вони й оселилися.

Номер слайду 8

Брати Грімм почали збирати народні казки в 1807 році

Номер слайду 9

У 1812 році брати опублікували збірник з 86 німецьких казок в збірці під назвою «Дитячі й сімейні казки» нім. Kinder-und Hausmärchen . У 1814 році вони опублікували другий том з 70 казок. Друге видання, Kinder-und Hausmärchen, у 1819-22 роках було розширене до 170 казок. Ще п'ять видань, в яких казки були додані або прибрані, були опубліковані протягом життя братів. У сьомому виданні 1857 року містяться 211 казок.

Номер слайду 10

Улюблені казки. Брати Грімм є одними з найбільш відомих казкарів Європи. Найбільш відомі їхні казки: «Мізинчик», «Білосніжка і сім гномів», «Бременські музиканти», «Спляча красуня»,« Червоний капелюшок», «Попелюшка», «Заєць і їжак», «Вовк і семеро козенят», «Шість лебедів», «Шестеро увесь світ обійдуть», «Гензель і Гретель».

Номер слайду 11

Батьківщиною німецької «Червоної Шапочки» є місто Швальм. Саме тут брати Грімм записали цю казку. В місті Швальм є пам’ятник Червоній Шапочці та Сірому Вовку. А іще тут є дуже цікава традиція: всі дівчата на свята носять червоні шапочки, а юнки - маски вовків. В центрі Германії між містами Касселем та Геттінгеном знаходиться ліс Рейнхорд. В цьому лісі знаходиться замок Забабург, який був збудований ще в 1334 р. Саме тут брати Грімм записали казку «Спляча красуня». Сьогодні тут знаходиться театр, отель та церква, де можуть повінчатися закохані.

Номер слайду 12

Однією з таких казок є «Пані Метелиця»

Номер слайду 13

Події цієї казки відбувалися у невеличкому провінційному містечку.

Номер слайду 14

У цьому містечку жила вдова, і мала вона дві доньки. Одна з них, пасербиця, була вродлива і роботяща, а друга, рідна, погана й ледача.

Номер слайду 15

Бідна пасербиця кожного дня пряла біля колодязя. Якось вона сиділа так, пряла і забруднила кров'ю веретено. Дівчина нахилилася до колодязя, щоб обмити веретено, а воно раптом вислизнуло у неї з рук і впало у колодязь.

Номер слайду 16

Розповіла дівчина про це мачусі, а та звеліла їй принести веретено Пішла дівчина до колодязя та з горя взяла і кинулася у воду. А коли отямилася, побачила вона, що лежить на зеленій галявині.

Номер слайду 17

Дівчина ніколи нікому не відмовляла в допомозі, тому із радістю допомогла …. Продовжити розповідь…

Номер слайду 18

Нарешті вона прийшла до ….., яка ласкаво прийняла її

Номер слайду 19

«Найкраще дбай про постіль, стели якнай-старанніше та добре вибивай подушки, щоб пір΄я летіло, - тоді на світі йтиме сніг, бо ж я – …..»

Номер слайду 20

Дівчина у всьому догоджала старій, збивала її подушки так сильно, що аж пір΄я летіло, наче сніжинки, і тому жилося їй у старої дуже добре. За гарну роботу на пасербицю пролився дощ із золота

Номер слайду 21

Захотілося мачусі, щоб її дочка теж стала багатою, щоб вона теж багато золота до хати принесла. Але ледащиця нікому нічого не допомогла. Коли піднімалася з ліжка, постіль своєї господині стелила погано, а перину і подушки зовсім перестала збивати.

Номер слайду 22

Але винагороду отримає лише добро та працелюбність. Тому ледащицю не нагородили, а пока-рали. Розкажіть, чому ледача донька отримала не нагороду, а…. А що саме отримала ледащиця від пані Метелиці?

Номер слайду 23

Подумайте, як далі склалася доля дівчат?Які ще казки із схожими сюжетами ви знаєте?

Номер слайду 24

Запитання та завдання

Номер слайду 25

Як пасербиця потрапила до пані Метелиці?Як винагородила пані Метелиця падчірку за службу?

Номер слайду 26

Чому вдова відрядила до пані Метелиці рідну доньку? Чиотримала донька те, що бажала?Що траплялося на дорозі дівчатам, коли вони прямувалидо пані Метелиці? Як поводилися дівчата?

Номер слайду 27

За якими вчинками можна охарактеризувати мачуху, пасер-бицю, рідну доньку, інших персонажів казки «Пані Метелиця»?Доведи, що головний конфлікт народної казки полягає в боротьбі добра зі злом.

Номер слайду 28

Подумай, чому братів Грімм називають збирачами, а неавторами казок. Склади план казки «Пані Метелиця». Обміняйся складеним планом із сусідом по парті. Виразно перекажи казку за планом товариша.

Номер слайду 29

Як називається ця казка?Героям цієї казки навіть поставили пам΄ятник. Пригадайте, які ще казки братів Грімм ви знаєте?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Тринадцятко Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 січня 2022
Переглядів
4865
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку