Презентація до майстер-класу "Шість капелюхів мислення Де Боно"

Про матеріал

Презентація до майстер-класу "Шість капелюхів мислення Де Боно" дає можливість ознайомитись із методикою використання методу «Шість капелюхів мислення», визначити його переваги і недоліки. Навчитися краще розуміти особливості свого мислення, контролювати свої думки і співвідносити їх з поставленими завданнями .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер клас. Учитель початкових класів: Ласа Лариса Миколаївна. Ніжинська гімназія №3 Ніжинської міської ради. Чернігівської обл.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Мета: ознайомитись із методикою використання методу «Шість капелюхів мислення», визначити його переваги і недоліки. Навчитися краще розуміти особливості свого мислення, контролювати свої думки і співвідносити їх з поставленими завданнями .

Номер слайду 4

Притча про старого майстра

Номер слайду 5

Метод Едварда де Боно «Шість капелюхів мислення», націлений на те, щоб навчити людей управляти власним мисленням.Існує шість капелюхів різних кольорів: білий, червоний, жовтий, чорний, зелений та блакитний, кожен з яких наділений характерними, притаманними лише йому рисами. Едвард де Боно британський психолог та письменник, експерт в галузі творчого мислення.

Номер слайду 6

Білий капелюх: інформація. Використовується для того, щоб спрямувати увагу на інформацію. У цьому режимі мислення нас цікавлять лише факти.

Номер слайду 7

Мозкова атака. Асоціативний кущ. Кубування

Номер слайду 8

Червоний капелюх: почуття та інтуїція. Формування свого ставлення до проблеми, яка розглядається. Червоний капелюх зв'язаний з почуттями, інтуїцією й емоціями.

Номер слайду 9

Скажи по іншому. ГрупаслівІнтерв’ю

Номер слайду 10

Жовтий капелюх: логічний позитив. Дослідження можливих успіхів і позитивних сторін, переваг. Під жовтим капелюхом ми робимо пряме зусилля знайти переваги пропозиції

Номер слайду 11

Чорний капелюх: критика. Застерігає і змушує думати критично. Чорний капелюх вказує на ризик і говорить, чому щось може не вийти. Однак чорним капелюхом не можна зловживати, тому що зловживання небезпечне саме по собі.

Номер слайду 12

Дискусія. Добре -погано

Номер слайду 13

Зелений капелюх: креативність, нові ідеї. Зосередження на творчості, альтернативних рішеннях, нові можливості та ідеї. Під зеленим капелюхом ми вносимо пропозиції й обговорюємо нові ідеї й альтернативи.

Номер слайду 14

Доповідач-респондент. Логічний ланцюжок. Передбачення

Номер слайду 15

Синій капелюх: управління процесом. Висновки . Керування розумовими процесами. Гарантія дотримання всіх шести капелюхів. Синій капелюх відрізняється від інших капелюхів тим, що він призначений не для роботи зі змістом завдання, а для управління самим процесом роботи.

Номер слайду 16

Ситуація. Взаємне навчання. Сенкан

Номер слайду 17

Застосування методу “шість капелюхів мислення”Очікування

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Творча робота. Білий капелюх. Скласти асоціативний кущ зі словом зима. Червоний капелюх. Скласти невеличкий твір про зиму за опорними словами. Жовтий капелюх. За допомогою піктограм вказати на позитивні сторони зими. Чорний капелюх. Зобразити піктограмами негативне. Зелений капелюх. Виконати вправу “передбачення”Синій капелюх. Скласти сенкан із словом зима.

Номер слайду 20

Вправа “інтрига”

Номер слайду 21

Вправа “особисте відкриття”Скласти вірш за поданими римами---поріг---сніг---земля---поля.

Номер слайду 22

Метод «шість капелюхів" дозволяє зробити урок яскравим і захоплюючим. Кольорові капелюхи - це метафора, яка добре запам'ятовується, яку легко застосовувати. Метод шести капелюхів можна використовувати на будь-якому рівні складності, від дитячого садка до ради директорів. Переваги методу “шість капелюхів мислення”

Номер слайду 23

Дякую за увагу

pptx
Додано
11 грудня 2021
Переглядів
2146
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку