Презентація до Міжнародного дня рідної мови. Гра "Найрозумніший" (для учнів 6-8 класів).

Про матеріал

Інтелектуальна гра «Найрозумніший»

Мета: поглиблювати знання учнів 6, 8 класів із рідної мови, активізувати пізнавальну діяльність, створюючи умови для самовираження особистості; розвивати логічне мислення, пам'ять; виховувати інтерес до вивчення мови, любов і повагу до неї.

Хід заходу

Учитель: Доброго дня, дорогі друзі. Раді вітати вас сьогодні на нашій інтелектуальній грі «Найрозумніший». Ви зможете показати свої знання з української мови та літератури, проявити кмітливість, винахідливість, швидкість. Тож переходимо до основної частини конкурсу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Гра “Найрозумніший”, Присвячена. Дню рідної мови Учитель. Шищенко Н. М.

Номер слайду 2

I ТУР

Номер слайду 3

1. У котрому рядку у всіх словах треба вставити апостроф?А. М…ясо. Пор…ядок. П…ятсот. Б. Тьм…яно. Св…ято. Різьб…яр. В. Арф…яр. Пів…яблука. Об…їзд.

Номер слайду 4

2. У всіх словах якого рядка пишеться м’який знак?А. П…єса, пенал…ті, об…єктив, порт…є. Б. Шансон…є, кан..йон, модел…єр, пен…юар. В. Н…ютон, прем..єр, рел..єф, міл..ярд.

Номер слайду 5

3. Укажіть рядок, що складається лише із запозичених слів: А. цирк, театр, вистава. Б. партер, антракт, оркестр. В. воєвода, осавула, боєць. Г. спорт, гра, хокей. Д. очіпок, джемпер, кашне

Номер слайду 6

4. У якому реченні неправильно відокремлено звертання?А. Не хилися, явороньку, ти ще зелененький! Не журися, козаченьку, ти ще молоденький. Б. Держись, Хома, іде зима. В. Засмійсь, Матвійко, дам копійку!Г. Язиче, язиче, лихо тебе миче! Тільки те й робиш, що людей горбиш. Д. Не літай, вороно, у чужі хороми!

Номер слайду 7

5. Поставте наголос у словах: Український, читання, завдання, везти, нести, випадок, кілометр, предмет, черговий, дошка, загадка, середина, вимова, грошей.

Номер слайду 8

6. Відредагуйте запропоновані словосполучення і речення.1)Відкрий двері й закрий форточку!2)Закрий вікна, бо сквозняк!3)Відійди: тебе просквозить!4)Не сиди на полу!5)Оконне стікло.6)Роздівайтесь і проходьте.

Номер слайду 9

IІ ТУР

Номер слайду 10

До слів із першого стовпчика доберіть пари з казок, літери вишикуються в потрібному порядку, і ви зможете прочитати назву поеми Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 11

1. Лисичка. Т Ілля Муромець2. Івасик. Р Котик3. Соловей-розбійник. Н Вовк4. Правда. А Коза-дереза5. Півник. К Журавель6. Дідова дочка. А Телесик7. Семеро козенят. И Бабина дочка8. Рак-неборак. Е Кривда

Номер слайду 12

Поема «Катерина»

Номер слайду 13

Категорія1 - секрет (історія);2 – українська мова;3 – українська література;4 – зарубіжна література;5 – життєпис Кобзаря;6 – рослини;7 – народні звичаї;8 – загальні знання

Номер слайду 14

Народні звичаї1. Напій, яким заливають кутю. 2. Яке свято знаменувало поворот сонця з літа на осінь? 3. Якими піснями зустрічали прихід весни? 4. Чим засівають на Василя? 5. Чого чекає вся родина на Свят-вечір, не вечеряючи?

Номер слайду 15

Народні звичаї6. Український символ Нового року. 7. Що розписують до Великодня? 8. Коли приходить Новий рік за старим стилем? 9. Яку назву носить період, коли не можна їсти м’ясо, молоко, яйця? 10. Що шукали в ніч на Івана Купала?

Номер слайду 16

Рослини1. До якої системної одиниці належить термін «рослини»? 2. Алепська сосна завжди нахилена на південь, тому її називають… 3. Яку назву носить королівство рослин? 4. З квітів якого дерева готують лікувальний чай? 5. В якому місці планети дерева не мають річних кілець?

Номер слайду 17

Рослини6. Листя якої рослини восени опадає зеленим? 7. Овоч, з якого варять кашу? 8. Яке дерево є символом Канади? 9. Який тип жилкування мають листя конвалії? 10. На якій рослині квіти цвітуть просто на стовбурі?

Номер слайду 18

Загальні питання1. Дерево, яке часто згадується в книгах про вампірів? 2. Покарання за безквитковий проїзд? 3. Як називається ансамбль із трьох виконавців? 4. Перерва між діями спектаклю? 5. Як називається приміщення для стрілянини?

Номер слайду 19

Загальні питання6. Скільки є нотних рядків? 7. Сота частина метра? 8. Вінні Пух – це свиня чи кабан? 9. Як називається нога звіра? 10.Ім’я першої людини в раю?

Номер слайду 20

Українська література1. Що викривається в жартівливій пісні «Грицю, Грицю, до роботи»? 2. Чи належать колискові пісні до календарно-обрядової поезії? 3. В якому місті Т. Г. Шевченка викупили з кріпацтва? 4. Про які події йдеться у творі «Слово про похід Ігорів»? 5. З якої поезії Т. Г. Шевченка взято слова «А хату раєм називають…»?

Номер слайду 21

Українська література6. Як називали в Україні мандрівних співців, що в супроводі музичних інструментів виконували народнопісенні твори? 7.Ім’я фарбованого Лиса з казки І. Франка? 8. Перший рядок гімну України.9. Скільки всього дітей мали батьки Т. Г. Шевченка? 10. Який музичний інструмент називали «душею українських народних співців»?

Номер слайду 22

Життєпис Кобзаря1. Де народився Тарас Шевченко? 2. Чий портрет розігрувався в лотерею для викупу Шевченка? 3. Скільки дітей було в родині Шевченків? 4. Пан-кріпосник, якому належала родина Шевченків? 5. Яку письменницю Шевченко називав своєю дочкою?

Номер слайду 23

Життєпис Кобзаря6. Як називається найвідоміша збірка поезій Т. Г. Шевченка? 7.Із якого вірша ці рядки «Німі на панщину ідуть…»? 8. Куди було перепоховане тіло Т. Г. Шевченка? 9. Назвіть дату народження Т. Г. Шевченка. 10. Назвіть дату смерті поета.

Номер слайду 24

Зарубіжна література1. Як звали хлопчика зі школи чарів і чаклунства? 2.Ім’я матері Ісуса Христа? 3. Автор творів «Тарас Бульба», «Вій», який бував у Глухові? 4. Який античний персонаж був закоханий у самого себе? 5. Священною книгою якої релігії є Коран?

Номер слайду 25

Зарубіжна література6. Назвіть ім’я жінки, яку оспівував у своїх віршах Петрарка? 7. Як називається і чиєму перу належить твір, головною героїнею якого є Есмеральда? 8. Як звали хлопчика з вовчої зграї? 9. Хто за велінням Бога побудував ковчег і врятувався? 10. Хто є автором «Гамлета»?

Номер слайду 26

Українська мова1. Скільки букв налічує українська мова? 2. Який розділ про мову вивчає звуки мови? 3. Як називається звуковий запис слова? 4. Слово «голова» - омонім чи багатозначне? 5. Що вивчає синтаксис?

Номер слайду 27

Українська мова6. Назвіть службові частини мови. 7. Що вивчає словотвір? 8. Що вивчає орфографія? 9. Назвіть другорядні члени речення. 10. Назвіть головні члени речення.

Номер слайду 28

Секрет (історія)1. Назвіть ім’я цариці стародавнього Єгипту з династії Птоломеїв. 2. У якому році було скасовано кріпосне право в Росії? 3. Чиїм нащадком уважався Юлій Цезар? 4. Назвіть ім’я народної героїні Франції, яку називали Орлеанською дівою? 5. Хто змінив на державному посту Володимира Леніна?

Номер слайду 29

Секрет (історія)6. Який князь запровадив християнство на Русі? 7. Як звали першу княгиню Київської Русі? 8. Хто є автором «Повісті минулих літ»? 9. Хто відкрив Америку? 10. В якому океані затонув корабель «Титанік»?

Номер слайду 30

IІІ ТУР

Номер слайду 31

Склавши імена та прізвища, ви отримаєте назву твору Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 32

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1. Тарас. О Глібов2. Олександр. Р Толстой3. Леся. А Пушкін4. Іван. А Франко5. Лев. Н Шевченко6. Ліна. Т Гоголь7. Микола. С Костенко8. Леонід. З Українка9. Джек. О Ліндгред10. Астрід. Л Тичина11. Павло. Д Лондон12. Сергій. Я Єсенін

Номер слайду 33

Драма «Назар Стодоля»

Номер слайду 34

Синій –Світова література. Зелений –Українська література. Червоний -Творчість Т. Г. Шевченка. Білий –Загальні питання

Номер слайду 35

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1234567891011121314151617181920

Номер слайду 36

1. Ким за професією був Гулівер? 2. Що називається різкою, в’їдливою посмішкою, сповненою презирства до об’єкта висміювання?

Номер слайду 37

3. Картина, де зображенокомпозицію з декількох предметів?4. Скільки творів містив «Кобзар» у 1860 р.?

Номер слайду 38

5. Хто авторказки «Кіт учоботях»?6. Назвіть автора і назву твору, де герої шукають пригод із коровою Контрибуцією?

Номер слайду 39

7. Яканайближча до Сонцяпланета?8. Скількома мовами перекладено «Заповіт»?

Номер слайду 40

9. У якій країніЖив. Г.-К. Андерсен?10. Невеликий за обсягом віршованої форми алегоричного змісту твір називається..?

Номер слайду 41

11. Продовжприслів’я«Слово негоробець…»12. Назвіть дату перепоховання Т. Г. Шевченка?

Номер слайду 42

13. Назвітьім’я дамисерця Дон. Кіхота. 14. Хто з українських байкарів був особисто знайомий із Т. Г. Шевченком?

Номер слайду 43

15. Що такекінологія? 16. Великий російський художник, у якого вчився Т. Г. Шевченко.

Номер слайду 44

17. Назвітьвідомий твір. Шекспірапро кохання. 18. Хто є основополож-ником нової української літератури?

Номер слайду 45

19. Щоможнапідбирати дотексту? 20. Прочитайте напам’ять 2 рядки «Заповіту» Т. Г. Шевченка.

Номер слайду 46

Додаткові питання1. Синонім слова «радісний» 2. Що зображується на пейзажі? 3. У якому році народився Т. Г. Шевченко? 4. Хто є автором «Гамлета»?

Номер слайду 47

Додаткові питання5. Плід квасолі.6. З якої родини був Т. Г. Шевченко? 7. Який розділ мовознавства  вивчає частини мови? 8. У кого Котляревський узяв сюжет «Енеїди»?

Номер слайду 48

Підведення підсумків

Номер слайду 49

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Tetjana Matvijiwyn
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 лютого 2018
Переглядів
4410
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку