Презентація до мовознавчого турніру "І той лиш пошани достоїн, хто мову шанує свою"

Про матеріал
Презентація містить цікаві завдання для закріплення знань з української мови, її можна використовувати під час відзначення Дня української писемності та мови або Тижня української мови та літератури
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 листопада – День української писемності та мови. Мовознавчий турнір“І той лиш пошани достоїн, хто мову шанує свою”

Номер слайду 2

Правила мовознавчого турніру. Забороняється порушувати дисципліну під час турніру. Якщо вболівальники викрикують, голосно розмовляють один з одним або підказують команді, то з рахунку їхньої команди знімається 1 бал. Команді забороняється викрикувати правильні відповіді. На підготовку до відповіді кожній команді дається 3 хв. Якщо команда готова до відповіді, капітан піднімає руку. Кожен учасник команди повинен бути задіяним в турнірі, тобто відповісти на будь-яке питання. Капітан команди має називати імена тих учасників, які даватимуть відповіді. Не забувайте, що головне не перемога, а участь. Бажаємо успіхів!!!Україна єдина

Номер слайду 3

ПЕРШИЙ КОНКУРС «ОДНИМ СЛОВОМ»Завдання: Дати відповідь однимсловом. Запитання для І команди1. Винагорода, яку вручають переможцевів конкурсі. 2. Масове інфекційне захворювання.3. Музичний супровід.4. Льодова гора, що плаває в морі. 5. Слова, що мають протилежне значення.6. Завіса з тканини на дверях.7. Певний режим харчування.8. Відступ у першому рядку тексту.9. Прохід, прокладений під землею.10. Жорстока самовладна людина.

Номер слайду 4

Запитання для ІІ команди1. Особа, яка очолює вищий навчальнийзаклад. 2. Людина, що ставить над усе свої власніінтереси.3. Передова частина якоїсь суспільної групи. 4. Слова, різні за звучанням, але близькі зазначенням. 5. Умовні знаки для секретного письма.6. Той, хто любить свою батьківщину. 7. Розмова між двома особами.8. Пристосування живих організмів докліматичних умов.9. Старовинне слово, що вийшло з ужитку.10. Особа, яка виголошує промову.

Номер слайду 5

ДРУГИЙ КОНКУРС «ТИ - СТИЛІСТ»Завдання: Прочитайте поданий текст, дайте йому назву,доберіть з дужок потрібне за змістом слово підкресліть його. Розкажіть про роль синонімів та художніх означень у тексті. І команда Стояла (безвітряна, спокійна, лагідна, тиха) погода. Дереваніби (заціпеніли, заклякли, заніміли, застигли) в непорушнійтиші. Здавалося, що й вітер вирішив (передихнути, відпочити,втомитись, перевести подих) від праці. (Здоровенні,гігантські, велетенські, титанічні, колосальні) сосни нібизаснули на мить. І над усім цим розкинулось (безхмарне,прозоре, ясне, чисте) небо без жодної хмаринки.

Номер слайду 6

Завдання: Прочитайте поданий текст, дайте йому назву, доберіть з дужок потрібне за змістом слово підкресліть його. Розкажіть про роль синонімів та художніх означень у тексті.ІІ команда Над містом прогриміла, як святковий салют, (бурхлива,оглушлива, приголомшлива) перша весняна гроза. І ринув(проливний, заливний, сильний) дощ. Головною вулицею,затопивши проїжджу частину, стрімко нісся (бурхливий,шумний, скажений) потік. Увесь транспорт зупинився. І тільки хлопчаки в (радісному, безтурботному) пустуванні,пританцьовуючи від задоволення, хлюпають (босими,загорілими) ногами в цій (тінявій, несподіваній) річці.

Номер слайду 7

ТРЕТІЙ КОНКУРС «ХТО УВАЖНІШИЙ»Завдання: Підкреслити другу букву в кожному першому однорідному члені речення. Ці букви складають закінчення мудрої поради американського соціолога Каргені:«Даруймо людям те, що…». Охлялий чи хворий. Добреабо погано. Очі та вуха. Чесно йвідверто. І сміх і гріх. Мороз чивідлига. І сміливі й боязкі. Якбатьки, так і діти. Чи сто, чидвісті. І ми і ви. Не тільки свої, ай чужі. І ліс і поле. Один, а недва. То сніг, то дощ. І дивно, ілячно. Ні охоти, ні бажання.

Номер слайду 8

ЧЕТВЕРТИЙ КОНКУРС «ЯК БУДЕ УКРАЇНСЬКОЮ?»Завдання: Перекласти слова тасловосполучення українськоюмовою.І команда Случай, в большинстве случаев, в случае чего, в случае необходимости,искать случая, во всяком случае, по случаю праздника, благоприятный случай,предоставился случай, несчастный случай.

Номер слайду 9

Завдання: Перекласти слова та словосполучення українською мовою. ІІ команда Принимать решение, приниматьучастие, принимать предложение,принимать за основу, принимать насебя ответственность, принимать меры,принимать к сведению, приобретатьопыт, приобретать уважение,приобретать знания.

Номер слайду 10

П’ЯТИЙ КОНКУРС «ХТО НАЙУВАЖНІШИЙ РЕДАКТОР»Завдання: Відредагуйте речення відповідно до норм сучасної мови й запишіть їх.І команда 1. Я тепер дивлюся на все це другими очима. 2. У другий раз будеш розумніший. 3. В якій годині починаються заняття? 4. Ви не скажете, котре сьогодні число? 5. Це моя сама ближча подруга. 6. Я можу відповісти на любе питання. 7. Дякую Вас за щиру пораду.

Номер слайду 11

ШОСТИЙ КОНКУРС «НЕ ПОМИЛЮСЯ»Завдання: Поставити наголос у словах.І команда Вимова, апостроф, зупинка, разом, середина, малярство, мабуть, квартал, кілометр, атлас (тканина), білковий,боязнь, вигадник, заочні, знаскоку, батьківщина (спадок). ІІ команда Вірші, портфель, ім’я, дефіс, завжди, український, урочистий, листопад, предмет, до безтяму, блудник, верхи (прислівник), вигода (користь),зачіска, знамено, течія.

Номер слайду 12

СЬОМИЙ КОНКУРС «ЛОВИ МОМЕНТ»Завдання: Виправіть помилки, допущені в тексті. І команда Київ Людина без Вітчизни соловей без пісні. Наша Вітчизна україна. Столиця україни Київ. Місту стало тісно на правому березі, і він ступив багатирським кроком на лівий. Кілька мостів з’єднує два береги Дніпра. Через один із них на лівий берег линуть голубі експреси метрополітену. Із весоти придніпровських круч видніїться величезна панорама нового району столиці. Дарниця промисловий центр лівобережя. На місці жовтих пісків, зелених сосон лехко здіймаюця увись безкінечні квартали будинків…

Номер слайду 13

Завдання: Виправіть помилки, допущені в тексті. ІІ команда. Київ Це чудове місто приваблює туристів з усього світу.Історичні памятки києва є надзвичайно цікавими. Справжня пирлина серед них Софія Київська. Вонабула збудована в одинадцятому століті. Оздобленясобору мозаїки та фрески. Мозаїками називаютьзображення із шматочків різнокольорового скла. Фреска настінний розпис. Київ дуже давнє і водночас вічно молоде місто.

Номер слайду 14

Україна єдина. ВОСЬМИЙ КОНКУРС «ЗАПРОШЕННЯ» Завдання: Скласти й озвучити текст запрошення для поважних гостей на святкування річниці навчального закладу.

Номер слайду 15

ДЕВ’ЯТИЙ КОНКУРС «ЮНІ ЛІНГВІСТИ» Завдання: Розв’яжіть лінгвістичну задачу. Лінгвістичний ключ Записати спочатку речення з простим дієслівнимприсудком, потім – зі складеним дієслівним , і зрештою – зі складеним іменним. Чудово відпочили в лісі. Він не може стриматись. Око озерця блакитне. Осінь тихо надійшла. Ушістьох маємо виконати. Сад неначе молоком облитий. Омолодився дуб навесні.

Номер слайду 16

У першому слові кожного з речень підкреслити другу від початку букву. З цих букв скласти слово відгадку…

Номер слайду 17

Україна єдина

pptx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
1433
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку