Відокремлені члени речення

Про матеріал
Презентація до теми "Відокремлені члени речення" дає можливість досить детально ознайомитися з умовами відокремлення прямих і непрямих означень, прикладок, обставин та додатків. Кожен випадок відокремлення ілюструється конкретним прикладом. В кінці презентації подаються вправи на закріплення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відокремлені члени речення 8 клас Презентацію підготувала вчитель української мови та літератури Берлюк Юлія Володимирівна

Номер слайду 2

Порівняйте речення в обох колонках. Чим вони відрізняються між собою? Яке речення несе більше художнє навантаження? І солов’ї, сполохані грозою, змовкають понад смутками трави. (М.Руденко) І сполохані грозою солов’ї змовкають понад смутками трави. Речення в першій колонці ускладнене дієприкметниковим зворотом, зміст і значення якого посилюється завдяки відокремленню.

Номер слайду 3

Відокремлення — це смислове та ритмічно-інтонаційне виділення другорядних членів речення для посилення їхнього значення у структурі речення. В усному мовленні відокремлені члени речення виділяються паузами, на письмі - КОМАМИ, рідше ТИРЕ. Відокремленими можуть бути тільки ДРУГОРЯДНІ ЧЛЕНИ РЕЧЕННЯ. Наприклад: Балка, ВКРИТА САДКАМИ, вилася попід горою (І.Нечуй-Левицький).

Номер слайду 4

Відокремленими можуть бути Означення: Із самого малечку в словах рідної мови людина відкриває для себе світ життя, великий і чарівний (Е.Чак). Додатки: Не бійся нікого, за винятком підступного друга (Народна творчість). Обставини: Не взявши книги в руки, не опануєш науки (Народна творчість).

Номер слайду 5

Означення відокремлюються, якщо вони: стосуються члена речення, вираженого особовим займенником: Дніпро! Ти тихо в день ясний пливеш, заглиблений в минуле...(О. Олесь). стоять після слова-іменника, особливо, якщо перед ним уже є означення: Сивий полин п'янив повітря гіркими пахощами, густими і задушливими (М.Коцюбинський).

Номер слайду 6

Означення відокремлюються, якщо вони: виражені прикметниковим або дієприкметниковим зворотом, який стоїть після означуваного слова: Рука, засмагла від роботи, нам сіє благодатний мир (М. Рильський). виражені дієприкметниковим зворотом або одиничним дієприкметником, який стоїть перед означуваним словом, але має обставинно-причинове значення: Скроплений живлющою росою, росток пробився на безмежжі нив (пробився (чому?), бо був скроплений)(П. Дорошко).

Номер слайду 7

Не відокремлюється означення, якщо: воно, виражене дієприкметниковим зворотом, який стоїть перед означуваним словом (тоді речення називається ускладненим невідокремленим означенням) Порівняйте: ОПОВИТИЙ ТИШЕЮ степ спить (означення невідокремлене). Степ, ОПОВИТИЙ ТИШЕЮ, спить (відокремлене означення).

Номер слайду 8

Увага! Якщо перед означуваним іменником немає означення, непоширені означення, що стоять після нього, можуть відокремлюватись або не відокремлюватись - за бажанням автора. Порівняйте: Ідуть дощі легкі й прозорі (А.Малишко). Промерзло небо, місячне і тихе. (М.Сингаївський)

Номер слайду 9

Неузгоджені означення відокремлюються комами: 1. Коли означення пояснює власні назви: І Галя, З ЧУДОВИМИ ОЧИМА, З НАРОДНОЮ ПІСНЕЮ, дуже підходила під його ідеал (І.Нечуй-Левицький) 2. Коли означення відноситься до займенників: Вони, У ШАПКАХ , У ПІДЖАКАХ, сиділи за книжками. 3. Коли стоїть означення в одному ряду з узгодженим означенням: Над ставком стояла Довбишева хата, ВСЯ В ЧЕРЕШНЯХ (І.Нечуй-Левицький). 4. Означення, виражене порівняльним зворотом, відокремлюється завжди: Стукнувшись об пом'яті, НІБИ ПОШМАТОВАНІ ЗУБАМИ, дошки помосту, паром зупинився.

Номер слайду 10

Неузгоджене означення, виражене неозначеною формою дієслова з роз'яснювальним значенням відокремлюється тире: Великій меті - ПІДНІМАТИ НАРОД З ВІКОВІЧНОЇ ТЕМРЯВИ – служив і Шевченків талант художника.

Номер слайду 11

Відокремлення прикладок Відокремлюватися можуть поширені й непоширені прикладки, виражені іменником або іншою частиною мови у значенні іменника. Прикладку відокремлюють, якщо вона стосується: власного імені і стоїть після нього: Цим полком командував Василь Назарович Боженко, КИЇВСЬКИЙ СТОЛЯР (О.Довженко). власного імені, стоїть перед ним, але має додаткове обставинне значення: ТОНКИЙ ЗНАВЕЦЬ ФОЛЬКЛОРУ, Максим Рильський записував і зберігав його для історії (З підручника).

Номер слайду 12

Прикладку відокремлюють, якщо вона стосується: загального іменника, стоїть після нього і є поширеною: Мій син, ГРИБОК НА ДВОХ ТОНЕНЬКИХ НІЖКАХ, у перший раз пішов сьогодні в школу (М.Рильський). особового займенника: Я, МАЙБУТНІЙ АБІТУРІЄНТ , добре знаю правила вступу. означуваного слова і приєднується за допомогою слів: АБО,ЧИ,ТОБТО, ЯК, НАПРИКЛАД, А САМЕ, ЗОКРЕМА, ОСОБЛИВО, НАВІТЬ, НА ІМ'Я, НА ПРІЗВИЩЕ, ЗА ПОХОДЖЕННЯМ, РОДОМ: Польові квіти, В ТОМУ ЧИСЛІ Й СОН-ТРАВУ, треба оберігати (З газети).

Номер слайду 13

Іноді для відокремлення поширеної прикладки замість коми вживається ТИРЕ. Це буває: якщо треба підкреслити її смислове навантаження, особливо, коли вона стоїть в кінці речення; якщо прикладок кілька і стоять вони перед іменником, щоб встановити межу між прикладками й означуваним іменником; якщо виникає потреба виділити прикладку, щоб не сплутати її з однорідними членами речення: У викупі Т. Шевченка брали участь Сошенко - художник-земляк, Брюллов і Венеціанов – відомі художники, Жуковський, Гребінка – поети, Григорович – секретар Академії мистецтв. Урочисто вишикувалась проспектами зелена варта каштанів – почесна варта весни (О.Гончар).

Номер слайду 14

ВІДОКРЕМЛЕНІ ОБСТАВИНИ Відокремлені обставини, зазвичай, пояснюють дієслово-присудок і можуть стояти в різних позиціях стосовно нього. Відокремлюються: поширені обставини, виражені дієприслівниковим зворотом, що стоїть у будь-якій позиції щодо пояснюваного слова (дієслова-присудка): Учися чистоти і простоти і, стоптуючи килим золотий, забудь про вежі темної гордині (М.Рильський). непоширені обставини, виражені одиничними дієприслівниками, якщо вони вказують на додаткову дію або час, причину, умову тощо: Усяка пташечка, радіючи, співала (Л.Глібов) поширені обставини, виражені іменниками зі словами незважаючи на, на випадок, залежно від, згідно з, відповідно до та ін.: Незважаючи на пізній час і негоду, на вулицях міста купчились юрби молоді.

Номер слайду 15

НЕ ВІДОКРЕМЛЮЮТЬСЯ: одиничні дієприслівники, що означають спосіб дії: Остап стояв вагаючись (М.Коцюбинський) обставини, виражені дієприслівниковими зворотами, що є фразеологізмами: Працювати не покладаючи рук. Сидіти склавши руки. Бігти не чуючи ніг

Номер слайду 16

Додатки, виражені іменниками або займенниками із прийменниками крім, окрім, опріч, за винятком, на відміну від, поряд з або словами замість, зокрема, навіть, включаючи, наприклад, можуть відокремлюватись: ВІДОКРЕМЛЕНІ ДОДАТКИ Замість майстерні художника, Тарас опинився на панській кухні (П.Федченко).

Номер слайду 17

ВІДОКРЕМЛЕНІ ДОДАТКИ означають предмет, який чимось відрізняється від інших названих у реченні предметів( вони приєднуються прийменниками крім, опріч, на відміну від, за винятком) Черниш уже не бачив нічого, крім протилежного берега, завихреного вогнем ( О. Гончар). вказують на заміщення предмета ( приєднуються прийменником замість): Багато казок, зокрема про тварин, виникло в дуже давні часи. конкретизують зміст сказаного (приєднуються прийменниками наприклад, зокрема, навіть): У його дворі, замість похилої хатини, стояв веселий будинок (Панас Мирний).

Номер слайду 18

Не відокремлюють додаток, якщо прийменник ЗАМІСТЬ можна замінити прийменником ЗА (=ВЗАМІН): Я це зроблю замість (за) тебе.

Номер слайду 19

Вправи на закріплення Переписати, розставляючи пропущені розділові знаки. 1.Нащо мені женитися? Нащо мені братись? Будуть з мене молодого козаки сміятись. (Т.Шевченко.) 2.Переповнений любов’ю я відкрив кохання книгу. (П.Тичина.) 3.Приголомшений картиною намальованою в уяві я мимоволі зронив скупу чоловічу сльозу. Змучений і щасливий я снував солодкі гадки. (Є.Гуцало.) 4.Лиш осліплені болем ми вчимося прозрівати. (Т.Севернюк.) 5.Зголоджений я падав серед лісу. (Л.Костенко.)

Номер слайду 20

ПЕРЕВІР СЕБЕ 1.Нащо мені женитися? Нащо мені братись? Будуть з мене, молодого, козаки сміятись. (Т.Шевченко.) 2.Переповнений любов’ю, я відкрив кохання книгу. (П.Тичина.) 3.Приголомшений картиною, намальованою в уяві, я мимоволі зронив скупу чоловічу сльозу. Змучений і щасливий, я снував солодкі гадки. (Є.Гуцало.) 4.Лиш осліплені болем, ми вчимося прозрівати. (Т.Севернюк.) 5.Зголоджений, я падав серед лісу. (Л.Костенко.)

Номер слайду 21

Знайти відповідність між прикладом і правилом про відокремлення 1 Стрепенулися темні ліси і, розправляючись, підставили своє загоріле листя під дрібні дощові краплі (Панас Мирний). 2 Вітер, скотившись з гір у долину, ховався по темних ярах і щось глухо бубонів високим скелям та глибоким ярам. (Панас Мирний.) 3 Ні птиць, ані людей, окрім ясної зірки в високості. (А.Малишко) 4 Урочисто вишикувалася проспектами зелена варта каштанів – почесна варта весни. (Олесь Гончар.) 5 Осяяні місяцем, гори блищать. (Олександр Олесь.) 6 Низькими хмарами підперта, не спить Говерла. (П.Перебийніс.) А Прикладка, що стоїть після загальної назви. Б Означення, що стоять перед пояснюваним словом і мають обставинне значення. В Додаток з прийменником окрім. Г Обставина, виражена дієприслівниковим зворотом. Д Поширене означення, що відноситься до власної назви. Е Обставина виражена одиничним дієприслівником. Відповідь: 1-Е, 2-Г, 3-В, 4-А, 5- Б, 6-Д

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Інтернет-ресурси https://mirpps.ru/shablony-dlja-prezentacii/shkolnyie/ukrainskij-ornament.html https://ppt-online.org/131420 https://svitppt.com.ua/ukrainska-mova/vidokremleni-chleni-rechennya.html https://kartinki-vernisazh.ru/photo/kompjutery/ kompjuter_s_vozdushnym_poceluem/42-0-15197

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бєляєва Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
27 березня 2020
Переглядів
16773
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку