Презентація до Першого уроку "Україна- єдина країна" в 3-4 класах

Про матеріал
Презентація до Першого уроку "Україна- єдина країна" в 3-4 класах містить інформацію для учнів початкової школи про державні символи, інтерактивні вправи, легенду, кросворд, роботу в парах та групах, вправи для рефлексії, роботи з сенканом, творчі завдання, фізкультхвилинки та ін.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

- єдина країна. Вишита колоссям і калиною,Вигойдана співом солов’я,Зветься величаво – Україною,Земле зачарована моя.

Номер слайду 2

МЕТА. Формування в учнів розуміння єдності й цілісності України, її багатонаціонального народу як національної ідеї розвитку вільної незалежної, демократичної та заможної держави.

Номер слайду 3

ЗАВДАННЯ:формувати відчуття приналежності до України, усвідомлення себе українцем, почуття особистої відповідальності за долю держави та українського народу;формувати готовність служити Батьківщині своєю працею та стати на захист державних інтересів країни;виховувати повагу до державних символів, шанобливе ставлення до традицій українців та представників інших національностей, що населяють країну.

Номер слайду 4

Обладнання: Гімн України, державні символи, записи пісень, відеороликів, карта України, ілюстрації із зображенням обласних міст, дитячі малюнки.

Номер слайду 5

Урок – усний журнал. Урок – прес-конференція. Урок-подорож. Форми проведення уроку

Номер слайду 6

І. Організаційний момент. Декламування віршів-закличок, добавлянок. Щоб нашу Україну об’єднати Негайно нам заняття треба починати. Ми – невгамовні і веселі діти. Хочемо дружити з усіма на світі. Ось небо блакитне і сонце в зеніті!Моя Батьківщина — найкраща у світі!Її обереги — верба і калина,Найкраща у світі — моя Україна. Бо нам найрідніша Вітчизна і мати. То як же нам, дітям, її не кохати!Моя Україна — козацькая слава!Така волелюбна і мирна держава. Вітчизна свята, дорога Україна,Для кожного з нас ти у світі — єдина.

Номер слайду 7

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів. Мозкова атакасувереннатериторіянародзаконитрадиціїзвичаїдержавна мовасимволидемократіянаціональний дух. Держава. Україна

Номер слайду 8

Асоціативний кущ

Номер слайду 9

Гронування. Батьківщина:найдорожча, …, …, …, … . (наймиліша, найчарівніша, найсвітліша, найрідніша...)Україна:суверенна, …, …, …, …, … . (демократична, незалежна, правова, соборна, вільна...)Рідний край:стежка, …, …, …, …, … . (батьківська хата, колискова, криниця, школа, друзі)

Номер слайду 10

Мікрофон- Як ви гадаєте, чому саме так звучить тема першого уроку? *(Діти висловлюють свої думки)- У зв’язку з останніми подіями в країні, всі жителі нашої держави молять Бога про мир, спокій та єдність і цілісність України.

Номер слайду 11

ІІІ. Повідомлення теми і мети уроку. Чому ми навчимося на уроці:подорожувати картою України;знаходити на карті різні об’єкти;дізнаємось, що в Україні най-най…переконаємось, що наша сила в єдності

Номер слайду 12

ІV. Робота над темою уроку. Розповідь вчителя про минуле, сьогодення та видатних людей України;Декламування віршів;Бесіда про державні символи.

Номер слайду 13

Робота з легендою Колись давно Бог створив народи і кожен наділив землею. Наші пращури прийшли на розподіл пізніше, та землі їм вже не дісталося. Вони пішли до Бога. Він у цей час молився. Вони не посміли Йому щось сказати. Чекали. Через деякий час Бог обернувся, сказавши, що вони чемні, хороші. Дізнавшись, навіщо прийшли до Нього, запропонував їм чорну землю. «Ні, -- відповіли наші пращури, -- там уже живуть німці, французи,іспанці, італійці». «Тоді я вам дам землю ту, що залишив для раю, там усе є: річки, озера, степи. Але пам’ятайте, якщо берегтимете її, то вона буде вашою, а ні -- ворога». Пішли наші пращури на ту землю, оселилися і живуть до сьогоднішнього дня. А країну назвали Україною.

Номер слайду 14

Робота в групах:етимологи;історики;географи;юристи;художники.

Номер слайду 15

Розшифруйте фразу, використовуючи ключ: У1 Р7 К2 Н8Ї3 А9Є4 Д0 И5-61279389640589 279389 (Україна – єдина країна)

Номер слайду 16

Кросворд «Вітчизна»1. Столиця України. (Київ)2. Найбільша річка України. (Дніпро)3. істоти, однією з особливостей яких є тіло, вкрите пір’ям. (Птахи)4. Різнокольорова прикраса українського віночка. (Стрічка)5. Кущова рослина, символ України. (Калина)6. Мешканець Запорізької Січі. (Козак)7. Розмальоване великодне яйце. (Писанка)8. Перелітний птах, який будує гніздо за вікном. (Ластівка) 1  В    2 І    3 Т   4   Ч    5  И    6 З   7   Н   8 А      

Номер слайду 17

Робота в парах: Робота з прислів’ями. Cкласти прислів’я , співвідносячи їх частини. Та земля мила, якій своє гніздо не миле. Всяка пташка життя віддай. Погана та пташка, де мати народила. За рідний край хто у своєму домі. Добре тому, воля нам світліша сонця. Людина без Вітчизни - своє гніздо має. В нашій рідній стороні своя сторона. Кожному мила як соловей без пісні.

Номер слайду 18

Творча робота. Горобчики тут побували. Дзьобиками літери поскидали. Потрібні букви в ряд складеш –Вірш про Україну ти знайдеш. Х*Ч М*Л*Й Я, НЕ*ЕЛ**КИЙ,З*Т* Д*Б*Е *Н*Ю,Щ* К*АЙ Р*Д*ИЙ – УК*А*Н*,Я Ї* К*Х*Ю.(Хоч малий я невеликий,Зате добре знаю,Що край рідний – Україна,Я її кохаю.) П. Тичина

Номер слайду 19

Фізкультхвилинка музична«Україно, ми твоя надія» Одягну в неділю рано вишиту сорочку,Вийду з хати, закружляю, запалю в таночку. Засміється, заспіває сонце над ланами,Прийми землю калинову срібними піснями. В кожнім серці синьоока мрія,Що для тебе розквітає знов. Україно, ми твоя надія,Україно, ми твоя любов.

Номер слайду 20

Фізкультхвилинка. Моя Україна – широка-широка,А гори Карпати – високі-високі,Чорне море – глибоке-глибоке,А річка Дніпро – така синьоока. Дністер в Карпатах дуже стрімкий,В степах України віє вітер швидкий,А над нами веселе сонечко сяє,Хто вище підстрибне, той і дістане.

Номер слайду 21

V. Узагальнення матеріалу. Колективна робота (виготовлення рушників з кольорового паперу)Рушникова доля, вишита з любов’ю,Вірою єдиною об’єднає всіх,Над містами й селами. Наш рушник простелиться,Неньки України вічний оберіг.

Номер слайду 22

Україна - єдина країна (українська)Ukrayna - birleşik bir ülke (турецька)Украіна - адзіная краіна (білоруська)Ukraina - kraj zjednoczony (польська)Украина - единая страна (російська)Ucraina - de edinaя (румунська)Ukraina ir vienota valsts (латиська)Украйна - единая страна (болгарська)

Номер слайду 23

Практичне завдання "Обійми Україну теплом своїх долонь" У кожного учня кольорова долонька та стікер у вигляді серця, на якому слід написати за що дитина любить свою країну. Все це розмістити навколо карти України, щоб наша Батьківщина була захищена любов’ю, теплом наших долонь.

Номер слайду 24

Індивідуальна творча робота (колективна аплікація) На парті у кожного лежить паперова цеглинка та кольорові олівці. Необхідно розфарбувати цеглинку у свій улюблений колір та написати на ній свої побажання нашій любій незалежній країні. Кожен учень підходить до дошки і приклеює цеглинку до спільного будинку – дому мрій, єдиної країни. Учитель приклеює дах зі своїм побажанням Україні

Номер слайду 25

Стрічка єднання «Якою я бачу свою Україну в майбутньому»Під аудіозапис пісні «Мова єднання» діти утворюють ланцюжок з синьо-жовтих стрічок і озвучують,якою вони бачать Україну через кілька років.

Номер слайду 26

Сенкан «Україна»УкраїнаЄдина, незалежна. Розвивається, квітне, дружить. Я пишаюся своєю країною. Батьківщина

Номер слайду 27

Вікторина «Ми най, най…»Найдовша річка України. (Дніпро)Найбільше море нашої держави. (Чорне)Найбільше місто держави. (Київ)Найсильніший український боксер. (Кличко)Найглибше озеро. (Світязь)Найвище дерево. (Смерека)Найвища гора. (Говерла)

Номер слайду 28

ІГРИГра «Добери слова»Продовжити синонімічний ряд, дібрати слова, спільні за значенням до поданих. Рідний дім – домівка, батьківська хата. Родина – сім’я, батьки.

Номер слайду 29

Гра «Конверт запитань»На столі лежить конверт, учні підходять і дістають з конверта листи із запитаннями, відповідають на них.1. Які ви знаєте народні символи України?2. Назвіть державні символи України.3. Якого кольору прапор України?4. Що таке Державний Гімн?5. Як виглядає герб України?

Номер слайду 30

Гра «Ми – одна сім’я»В цій країні друзі всі: я і ти, і ми, і ви. Ми – одна сім’я. Руку дай тому, хто зліва. Руку дай тому, хто справа. Помирімось з тим, хто зліва. Помирімось з тим, хто справа. Ми – одна сім’я. Посміхнись тому, хто зліва. Посміхнись тому, хто справа. Всі ми діти України. Ми – одна сім’я.

Номер слайду 31

Знай, синочку, доню, знай: наша Україна –То чарівний, милий край, золота країна. Рідну землю прабатьки захищали кров’ю,Виростайте і живіть для добра і слави,Як святиню бережіть символи держави. В них історія століть, небо , степ широкий... Золотий тризуб любіть, прапор синьо – жовтий!VІ. Підсумок уроку.

Номер слайду 32

Дай, Боже, щоб настала переміна!У цьому ж – ні найменшого гріха. На Україні буде Україна,А не чиясь окраїна глуха!Анатолій Бортняк

Номер слайду 33

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Плахотна Світлана Володимирівна
    Дуже наповнено! Чудова робота! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 червня 2019
Переглядів
5258
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку