Презентація до поезії "Господи гніву пречистого" В. Стуса

Про матеріал
презентація до уроку української літератури для учнів 11 класу за твором "Господи гніву пречистого" В.Стуса
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Господи, гніву пречистого…»

Номер слайду 2

Аналіз поезіїЛітературний рід: лірика Вид лірики: філософська Жанр: медитація (віршова молитва)

Номер слайду 3

АНАЛІЗ ПОЕЗІЇТема: звернення ліричного героя до Всевишнього з проханням не осудити його за глибоку віру і надію, бо утверджує безсмертя людського духу. Ідея: утвердження сили людського духу, прагнення не загубити у тяжких випробуваннях своєї самототожності, неповторності своєї долі.

Номер слайду 4

Багато горя зазнали i Стус, i Шевченко за 47 років життя. Та нiщо - анi виснажлива праця, анi мiзерна зекiвська пайка, анi знущання наглядачiв, анi ностальгiя за рiдною Украïною - не зломило митцiв. Вони все витерпiли, дивуючи усiх незламнiстю вдачi та силою духу. Стус i Шевченко... ïх рiднить сила патрiотизму, любовi до Украïни, незламнiсть духу. Рiзними словами великi поети далеких одна вiд одноï епох утверджували справедливiсть обраного i пройденого ними шляху. Кожний по-своєму висловлює упевненiсть: народ зрозумiє й оцiнить ïхнiй подвиг. Шевченко XX століття. Шевченком радянських часів називають Василя Стуса. Літератори, порівнюючи долі поетів, знаходять багато спільного – арешти, заслання, заборона видавати вірші. І найголовніше – талант.

Номер слайду 5

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Дайте відповіді на запитання:1. Поміркуйте, з яким настроєм і в якому темпі треба читати вірш «Господи, гніву пречистого...». Свою думку обґрунтуйте.

Номер слайду 6

2. Чому ліричний герой вірша «Господи, гніву пречистого...» благає Божого гніву та вдячний матері за те, що не вберегла його від біди?

Номер слайду 7

3. Поміркуйте, чи комфортно жилося б Стусові-поету в нинішній Україні. Чи такою він бачив омріяну Батьківщину?4. Зробити письмово віршовий розмір поезії «Господи, гніву пречистого». Е-mail: revenkovera1974@gmail.com

pptx
Додано
16 квітня 2020
Переглядів
7469
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку