Презентація до розробки уроку з української мови у 5 класі "Речення, його граматична основа (підмет і присудок). Речення з одним головним членом (загальне ознайомлення)."

Про матеріал

Презентація до розробки уроку з української мови у 5 класі "Речення, його граматична основа (підмет і присудок). Речення з одним головним членом (загальне ознайомлення)." Вміщені всі етапи уроку та основні вправи.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з української мови в 5 класіПідготувала вчитель української мови та літератури (ІІ кваліфікаційна категорія) Чайка О. В.

Номер слайду 2

Уже дзвінок нам дав сигнал: Працювати час настав. Тож і ми часу не гаймо,Роботу швидше починаймо!

Номер слайду 3

Малюнкове вітання

Номер слайду 4

Аутотренінг (вислів-афірмація)Я – п’ятикласник!Я хочу якомога більше знати!Я думаю, замислююся, пригадую!Мої думки позитивні!Я – творча особистість!

Номер слайду 5

Гра «Пароль»Синтаксис – це… (розділ мовознавства, що вивчає словосполучення і речення). Пунктуація – це… (розділ мовознавства, що вивчає правила вживання розділових знаків). Словосполучення – це… (щонайменше два самостійних слова, одне з яких є головним, а інше - залежним). Головним є те слово, … (від якого ставиться питання). Залежним називається… (слово, до якого ставиться питання).

Номер слайду 6

Повідомлення теми уроку

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Для чого нам потрібно вивчати речення?Мета та завдання уроку

Номер слайду 9

Конкурс!Конкурс!Конкурс! Напрям вітру, вайлу­ватий гарбуз, природа дрімає, захистити зелено­го друга, день промайнув, по­живні речовини, дрижаки бити.

Номер слайду 10

Що ж таке речення? Речення – цеслово або група слів, що передають повідомлення, питання або пораду, прохання, наказ; ... найменша одиниця людського спілкування; речення є засобом вираження думки.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 11

КАЗКА

Номер слайду 12

Запам'ятайте! Головні члени речення. Підмет. Присудокхто? що?що робить?Прийшла осінь.

Номер слайду 13

Відтворення деформованого тексту. Робота в групах. Осінь Прийшла осінь у зелені коси беріз вплелися золотисті стрічки різнобарвними вогнями горять осики дикі груші червоніють китиці ягід на горобинах на лісовій ліщині дозріли горіхи важкі коричневі жолуді падають з дубів. Осінь Прийшла осінь. У зелені коси беріз вплелися золотисті стрічки. Різнобарвними вогнями горять осики, дикі груші. Червоніють китиці ягід на горобинах. На лісовій ліщині дозріли горіхи. Важкі коричневі жолуді падають з дубів. Осика - листяне дерево родини вербових; тополя тремтяча. Ліщина - кущ родини березових з їстівними плодами — горіхами. Слова із тлумачного словника

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Запам'ятайте! Речення, граматична ос­нова якого складається з підмета і присудка, на­зивається двоскладним. -Яке речення називається односклад­ним?

Номер слайду 16

Кодовий диктант. Позначте цифрою 1 двоскладні речення, а 2 – односкладні. Код: 221112. 

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Робота в парах. Дослідження-реконструювання. Перебудувати речення з одним головним членом на речення з підметом і присудком. Граматичні основи підкреслити. У лісі я дихав вільно. На галявині пахла свіжа трава.

Номер слайду 19

Термінологічний диктант Найменша одиниця людського спілкування - це ... Граматична основа речення - це ... На питання хто? що? відповідає ... Член речення, що означає предмет, про який ідеться в реченні, - це... Двома лініями підкреслюють ... Найчастіше присудок виражається ... Речення, граматична основа якого складається лише з підмета або лише з присудка, називається ... 

Номер слайду 20

Речення;підмет і присудок;підмет;підмет;присудок;дієсловом;односкладним. 

Номер слайду 21

Інтерактивна вправа «Ювеліри»Написати твори-мініатюри на тему «Осінь», речення в яких складалися б 1) лише з граматичних основ; 2) лише з підметів.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Домашнє завдання. Стор. 37 – 38, вивчити правило. Стор. 39, вправа 74.

Номер слайду 25

Дякую за урок!

pptx
Додано
24 липня 2018
Переглядів
10804
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку