Презентація до семінару-практикуму "Обличчя Української революції"

Про матеріал
Презентація до семінару-практикуму "Обличчя Української революції" для учнів 10-11 класів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Семінар-практикум«Обличчя Української революції»Підготувала та провелавчитель історії Щастинської ЗОШ №1Імені К. Кутового. Дьоміна Ю. В.

Номер слайду 2

«Тільки тим історія належить,хто сьогодні бореться й живе». В. Симоненко  «Народе України!Твоєю силою, волею, словом стала на землі українській вільна. Народна Республіка. Справдиласьколишня давня мрія батьків твоїх – борців за вольності і права трудящих…» З IV універсалу Центральної Ради УНР

Номер слайду 3

Українська революція 1917-1918 рр

Номер слайду 4

Михайло Грушевський зробив величезну справу для відродження українського народу, української державності; велика фігура, щоб не казали, яка залишила глибокий слід у національній самосвідомості України; ніхто в даний момент не підходив більше для ролі національного вождя, ніж Грушевський; ніхто навіть і порівнятися з ним не міг у загальновизнаному авторитеті й тій повазі, якою оточувало його все українське громадянство; розробив стратегію та програму діяльності Української Центральної Ради, був «полководцем» Української революції, головою Української Центральної Ради; його 10-томна «Історія України-Русі», написана українською, - монумент ерудиції, справжня енциклопедія. Цією працею Грушевський дав своєму народові наукову базу його національної ідеології.

Номер слайду 5

«Упізнай особу»« Він писав історію і водночас творив її, обіймаючи найвищі державні посади. Виносивши у своїй дослідницькій діяльності ідею Української держави, він безпосередньо реалізував її в умовах народно-демократичної революції в Україні (1917-1918 рр.)»

Номер слайду 6

«Упізнай особу» “Лише цілковите відокремлення України і створення могутньої держави від Карпат і до Кавказу необхідне нашій нації. Українцям не потрібна автономія з ласки Москви, а також федерація у складі Росії, їй потрібна повна незалежність”

Номер слайду 7

«Упізнай особу» “Він був автором чи не всіх декларацій і двох останніх універсалів Центральної Ради. У цих документах він намагався закласти міцні підвалини незалежності України у федеративному устрої майбутньої демократичної Росії”

Номер слайду 8

«Упізнай особу» «Я, яко генеральний секретар по військових справах в Українській народній республіці, закликаю всіх вас, мої товариші й друзі, в теперішній час до загальної дружньої роботи. Будьте організовані та з’єднані всі за одного і один за всіх»

Номер слайду 9

Володимир Винниченко громадсько-політичний і державний діяч, письменник;брав участь в організації Української Центральної Ради, редагував газету ЦК УСДРП «Робітнича газета»;заступник голови Української Центральної Ради, голова її уряду – Генерального Секретаріату;брав активну участь у підготовці Універсалів Української Центральної Ради;у 1918-1919 рр. очолює Директорію УНР;у 1920 р заступник Раднаркому України, нарком закордонних справ;у 1920 р. емігрував за кордон;у роки Української революції, як державний керівник, випустив ситуацію з-під контролю, що закінчилося колапсом державних ідей, концепцій суверенітету України.

Номер слайду 10

«Це  був центр, до якого  радіусами  стікались усі хилитання    пробудженої  національної енергії…   В першій стадії  свого існування ________свідомо розраховано брала на себе вираз тільки національного обличчя українського народу»

Номер слайду 11

« Хай буде Україна вільною. Не одділяючись від усієї Росії… хай народ український на своїй землі має право  сам порядкувати  своїм життям…»

Номер слайду 12

Після запеклого багатогодинного бою, користуючись присмерком, українські війська організовано відступили зі станції ________ до своїх ешелонів. 27 студентів та гімназистів, які знаходилися у резерві, під час відступу потрапили у полон. І наступного дня ці 27 героїв були розстріляні або замордовані. Згодом їх поховали на Аскольдовій могилі у Києві

Номер слайду 13

Народе України. Твоєю силою, волею, словом стала на Землі українській вільна Народна Республіка. Справдилась колишня давня мрія батьків твоїх, - борців за вольности і права трудящих.

Номер слайду 14

Симон Петлюра громадсько-політичний, воєнний і державний діяч, публіцист;свідомо виступав під знаком Тризуба як символу української державності;був проти союзу з більшовиками у виконанні ними ролі «Івана Калити» щодо збирання українських земель;одна з найважливіших амбіцій Петлюри – стати історичною фігурою. Питання тільки в тому, буде вона позитивною чи негативною;«Інакше і я працював би й поводився, коли б довелося знову боротися за Україну. Скоріше всього, що за Україну боротись буде молодше покоління», - згадує С. Петлюра;стихійні прояви українства все більше поступаються місцем перед планомірними актами національної свідомості, що виразилась у революції;більшовизм і комунізм на українському грунті не приймається. Він може посіяти тільки нову громадянську війну…

Номер слайду 15

Микола Міхновський Один з засновників «Братство тарасівців» та Революційної Української Партії (РУП)висунув ідею самостійності України, коли більшість українських діячів далі автономії не заглядализасновних УНП – першої самостійницької партії Наддніпрянщини“Над нами висить чорний стяг, а на ньому написано: смерть політична, смерть національна, смерть культурна для української нації!..”«В історії української нації інтелігенція її раз у раз грала ганебну й сороміцьку ролю. Зраджувала, ворожбила, інтригувала, але ніколи не служила своєму народові”.

Номер слайду 16

«Стійте всіма силами за Україну!»(М. Грушевський)

pptx
Додано
8 жовтня 2019
Переглядів
1287
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку