Презентація до семінару за темою "Наступність дошкільної та початкової освіти"

Про матеріал
Наступність дошкільної та початкової освіти. В матеріалі подані особливості розвитку дітей старшого дошкільного віку та дітей початкової школи (перший клас). Рекомендації педагогам та батькам
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наступність дошкільної та початкової освіти Психолог дошкільного відділення НВК №3 Чорна Аліна Володимирівна

Номер слайду 2

дітей старшого дошкільного віку першокласників Особливості психічного та психологічного розвитку дітей старшого першокласників дошкільного віку ТА

Номер слайду 3

Особливості психічного та психологічного розвитку дітей старшого дошкільного віку Базовий вік, коли закладаються особистісні аспекти, період становлення Я-позиції. Науково доведено, що запам’ятовує стільки матеріалу, скільки не запам’ятає потім ніколи в житті. Період-сензитивний для розвитку всіх пізнавальних процесів: уваги, сприйняття, мислення, пам’яті, уяви – фундамент майбутнього навчального мотиву. Якісні зміни в розвитку розумових операцій

Номер слайду 4

Особливості психічного та психологічного розвитку дітей старшого дошкільного віку Взаємооцінка діяльності і поведінки однолітків та оточуючих дорослих – основа формування адекватної самооцінки. Формування довільної регуляції діяльності й емоційно-вольових якостей. Орієнтування в розумінні соціальних ролей і соціальних норм поведінки Поява активної монологічної мови й ділового спілкування. Розвиток творчої уяви. ВАЖЛИВО: поява супідрядності мотивів діяльності.

Номер слайду 5

Особливості психічного та психологічного розвитку першокласника Відбувається вирішальна зміна соціальної ситуації розвитку дитини : раніше “дитина-дорослий”, зараз “дитина-батьки”, “дитина-учитель”. Вчитель – найбільш значуща персона, похвала або осуд важливіші, ніж оцінка батьків. Період розвитку пізнавальних процесів: вони стають усвідомленими і довільними. Дитина поступово вчиться управляти увагою, пам’яттю, мисленням. Стрімко розвивається мимовільна пам’ять, яка фіксує яскраві, емоційно насичені для дитини відомості і події. Пам’ять характеризується високою мірою механічного запам’ятовування на основі численних повторень.

Номер слайду 6

Особливості психічного та психологічного розвитку першокласника Центральне місце у психічному розвитку дитини займає мислення. Відбувається перехід від наочно-образного до словесно-логічного, понятійного мислення. Такий процес переважно характеризується конкретністю й спирається на наочні образи й уявлення. Дрібні м’язи кисті руки та пальців поки недостатньо сформовані, не завершене окостеніння кісток зап’ястя і фаланг пальців, у них ще недосконала нервово-м’язова регуляція Інтерес до навчання вкрай нестійкий Емоційно-волова сфера: диференціюють бажання і обов’язки, усвідомлюють себе частиною колективу; узгоджують свої дії діями інших.

Номер слайду 7

Рекомендації вихователям Підтримуйте інтерес дитини до всього нового, відповідайте на питання, давайте нові відомості про знайомі предмети. Дуже важливо прищеплювати дитині віру в свої сили, не допускати формування заниженої самооцінки. Для цього треба частіше хвалити дитину на заняттях. Розвивайте в дитині навички спілкування: навчіть дитину дружити з іншими дітьми, ділити з ними успіхи і невдачі. Все це стане йому в нагоді в соціально складної атмосфері школи. Не допускайте, щоб дитина нудьгувала під час занять. Інтерес - найкраща з мотивація, якщо дитині весело вчитися, вона вчиться краще.

Номер слайду 8

Рекомендації вихователям Повторюйте вправи. Якщо якась вправа не виходить, зробіть перерву, поверніться до неї пізніше або запропонуйте дитині легший варіант. Пам’ятайте: розвиток розумових здібностей дитини визначається часом і практикою. Не проявляйте зайвої тривоги з приводу недостатніх успіхів дитини. Будьте терплячі, не поспішайте, не давайте дитині завдання, які перевищують його інтелектуальні можливості. Підтримуйте майбутнього першокласника в його бажанні добитися успіху. У кожній роботі обов'язково знайдіть, за що можна було б його похвалити.

Номер слайду 9

Рекомендації педагогам В перші місяці навчання особливо важливо спиратися на дошкільні надбання дітей. Враховуйте вікові та індивідуальні особливості дітей . Частіше створюйте ситуації успіху. Використовуйте слова підтримки для забезпечення позитивної атмосфери. Надайте емоційну підтримку учням словами, поглядом, дотиком. Вказуючи на помилки, покажіть шляхи до успіху.

Номер слайду 10

«Чимало можна домогтися строгістю, багато чого - любов'ю, але найбільше - знанням справи і справедливістю.» Йоганн Гете Будьмо професіоналами своєї справи!

Номер слайду 11

Дякую за увагу Психолог дошкільного відділення НВК №3 Чорна Аліна Володимирівна

ppt
Додав(-ла)
Karavan Alina
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
5 лютого 2021
Переглядів
615
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку