Презентація до STEM-проекту : «Визначення якості довкілля у різних районах міста Маріуполя»

Про матеріал
Інтегрування в навчальний курс інноваційних технологій, інженерну творчість і математику, поєднати раніше відокремлені предмети в єдину природну модель оточуючого світу і вивчати навчальні дисципліни у комплексі, а не окремо одна від одної.Розробка виконана вчителями математики та інформатики : Тронза І.О.,Чуйко О.Ю., Дубас М.Є.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тронза І. О. - учитель математики, вища кваліфікаційна категорія, учитель- методист. Чуйко О. Ю. - учитель математики, перша кваліфікаційна категорія. Дубас М.Є. - учитель математики та інформатики, друга кваліфікаційна категорія.«Визначення якості довкілля у різних районах міста Маріуполя»

Номер слайду 2

Якщо ти чогось не бачиш, це ще не означає, що воно не існує. Дуглас Адамс(науково-фантастичний роман «Загалом безпечна»)

Номер слайду 3

Тема: «Визначення якості довкілля у різних районах міста Маріуполя»Класи: 11 клас. Тривалість: тиждень. Які дисціпліни поєднує: технології, біологія, екологія, математика, хімія, інформатика. За кількістю учасників: груповий. Тип проєкту: дослідницький, творчий, пізнавальний, практичний. КЗ «Спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №3 з поглибленим вивченням окремих предметів Маріупольської міської ради Донецької області»

Номер слайду 4

Актуальністьможливість творчої самореалізації та самовдосконалення;усвідомлення власної потреби в діяльності, спрямованої на захист, збереження природи;почуття відповідальності за життя своєї громади, за свою громадянську позицію; можливість збереження та примноження краси довкілля рідного краю;усвідомлення значущості природоохоронного підходу до довкілля;усвідомлення зв'язку здоров'я людини з факторами навколишнього середовища.

Номер слайду 5

Ідея. Формування особистості майбутнього фахівця забезпечується комплексним використанням різноманітних сучасних педагогічних технологій. Технології організації самостійної роботи. Поєднання міждисциплінарного і проєктного підходів, інформаційна грамотність та дослідницький інтерес.Інтегрування в навчальний курс інноваційних технологій, інженерну творчість і математику, поєднати раніше відокремлені предмети в єдину природну модель оточуючого світу і вивчати навчальні дисципліни у комплексі, а не окремо одна від одної.

Номер слайду 6

Проблема Стан довкілля у Маріуполі, а також усі ті ризики, загрози та небезпеки, які несе із собою погіршення стану навколишнього середовища.

Номер слайду 7

Метаформування особистості, яка здатна свідомо, активно, творчо впливати на навколишній світ;формування в учнів умінь і навичок ініціативи, самостійності; віри у свої сили;сприяння виробленню активної життєвої позиції, прагненню до здійснення громадянських дій;здійснення еколого-просвітницької роботи;залучення учнів до практичної діяльності з розв'язання проблем навколишнього середовища місцевого значення;формування математичної грамотності та інформаційно-цифрової компетентності;розвиток дослідницьких та практичних умінь учнів, навичок роботи з додатковою літературою, комп’ютером, пошуком інформації в мережі Інтернет;виховання екологічного світогляду, почуття причетності до проблем свого села і планети в цілому, дбайливе, свідоме ставлення до природи, розуміння того, що людина є її частиною, залежить від неї.

Номер слайду 8

Завдання. Освітня(навчальна) - створити умови для вдосконалення й узагальнення знань та вмінь учнів з природничо-математичних дисциплін, систематизувати знання ,стимулювати самоосвітню діяльність учнів, сприяти здобуттю учнями додаткових знань, умінь і навичок, залучати учнів до безпосередньої практичної та природоохоронної роботи. Організація навчально-пізнавальної діяльності учнів по засвоєнню, закріпленню, застосуванню знань, навичок і вмінь на практиці; перенесенню знань у нові ситуації; самостимулюванню до пошуку шляхів розв'язання поставленої мети. Розвивальна - створити умови для формування критичного мислення, активізації пізнавальної діяльності, уміння працювати з інтернет-ресурсами та додатковою літературою, розвитку математичного мислення, навичок самоконтролю, адекватної самооцінки, уміння працювати в колективі. Виховна - стимулювання інтересу до вивчення математично-природничих дисциплін, мотивації та зацікавленості до вивченої теми; об’єднання учнів однією цікавою спільною ідеєю; сприяння вихованню відповідальності за виконану роботу, вихованню уваги, організованості, самостійності й творчості. Очікуваний результат - побудова діаграм за результатами аналізу екологічного стану районів міста Маріуполя.

Номер слайду 9

Підготовчий етап Урок біології Учитель цитує слова Дугласа Адамса, які ілюструють проблему забруднення. Учитель акцентує увагу учнів на проблемі забруднення атмосферного середовища. Об'єднує учнів у 4 групи : «Центральна» «Кальміуська» «Приморська» «Лівобережна»Пояснює завдання дослідження:тренувальний етап (виготовлення паперових листків та робота з ними);збір матеріалів для дослідження; основний етап ( робота з листками дерев, заповнення таблиць, побудова діаграм, висновки);заключний етап (висновки)

Номер слайду 10

Тренувальний етап Урок технологій Учитель ще раз акцентує увагу учнів на проблемі забруднення міста Маріуполя. Виготовлення паперових листків різного кольору. Нанесення олівцем некрозів. Заготовлення міліметрової бумаги за розміром.

Номер слайду 11

Урок математики Розв’язування задачі про забруднення. Наприклад, у місті Маріуполі в даний час працює 15 станцій моніторингу стану атмосферного повітря. 26.08.2020 року станції зафіксували такі індекси якості повітря у місті: Добрий рівень: 13; 34; 20; 47; 15; 23; 39; 13; 18; 17. Помірний рівень: 66. Шкідливий для чутливої групи: 116; 132; 134; 124. Знайдіть середній показник та рівень стану атмосферного повітря у місті, використовуючи таблицю. Тренувальний етап

Номер слайду 12

Тренувальний етап. Урок математики Повторення: знаходження середнього арифметичного; поняття і властивостей про площі фігур; переведення одиниць виміру площ фігур; знаходження відсотків від числа. Пам’ятка: площа найменшого квадратика – 1мм2. У середнього, що складається з 25 маленьких (5х5), площа становить 0,25мм2. Найбільший, виокремлений найтовстішою лінією, складається з чотирьох середніх або 100 маленьких і займає 1см2. Пам'ятайте також, що 100 мм2 =1см2. Обчислення площі паперових листків та площі некрозів, заповнення таблиць (індивідуально).

Номер слайду 13

Урок математики. Алгоритм роботи:-У зошиті намалюйте таблицю. . Тренувальний етап- Покладіть листок на міліметровий папір і обведіть його контур. - За кількістю квадратиків у межах обрису порахуйте площу кожного листка, запишіть значення площі листка 1 та 2 у таблицю.

Номер слайду 14

Кожна група збирає листки дерев одного виду у різні підписані пакети у своєму районі міста: Центральному, Кальміуському, Приморському, Лівобережному (по кількості учнів у групі): Близько до дороги. Далеко від дороги. Парк. Автозаправка. Збір матеріалів для дослідження

Номер слайду 15

Основний етап. Урок математики. Робота в групах: Обчислення площі зібраних листків та площі некрозів, заповнення таблиці ( за алгоритмом попереднього уроку). Заповнення зведеної таблиці середніх значень за групами.за кількістю учнів у групі

Номер слайду 16

Урок математики. Зведена таблиця Основний етап

Номер слайду 17

Основний етап. Урок хіміїКисень, його фізичні властивості. Складання таблиці. Складання рівняння процесу фотосинтезу, при якому утворюється кисень. Демонстраційний експеримент (або віртуальний). Визначення об’ємної частки кисню в повітрі. Виправлення помилок у висловах, що стосуються кисню.

Номер слайду 18

Основний етап. Урок інформатики  Робота в групах. Побудова кругових та стовпчастих діаграм за результатами зведеної таблиці середніх значень.

Номер слайду 19

Заключний етап Урок біології, екологіїВідповіді на запитання: Чому листки треба було збирати біля доріг? Чому для досліду важливо, щоб дерева належали до одного виду?Учені розробили багато пристроїв для виявлення забруднення повітря. Але організми-біоіндикатори все одно продовжують використовувати. Чому так відбувається? Які переваги живих індикаторів над технічними?Що показують підрахунки?

Номер слайду 20

Висновки Таким чином, за результатами роботи над проєктом визначені райони міста Маріуполя, які мають найбільший ступінь забрудненості повітря та побудовано діаграми. Такий комплексний проєкт допомагає зв’язати різні теми природничо- математичного циклу і посилює мотивацію вивчення ботанічних, математичних і хімічних аспектів, сприяє засвоєнню наукових методик, комп’ютерних технологій. Крім того, розроблений проєкт несе значне розвивальне та виховне навантаження, оскільки виховує допитливість, наполегливість, дисциплінованість, відповідальність, формує навички групової роботи, комунікабельності, креативності, уміння спостерігати, формулювати гіпотези, збирати дані, проводити експерименти, аналізувати результати. Отже, застосування STEM-проєктів у значній мірі допомагає вчителю сформувати базові природничо-наукові компетентності, сприяє засвоєнню системи інтегрованих знань про закономірності функціонування живих систем.

Номер слайду 21

Використані джерела: Каліберда М. С. Захопливий світ біології: посіб. для 5-6 кл. закл. загал. серед. освіти/ М. С. Каліберда, В. В. Панов, М. А. Чайковська; за ред. Р. В. Шаламова. – Харків: Соняшник, 2019. – 240с.: іл. – ( Серія «Шкільна бібліотека»). Концепція «Нова Українська школа» [Електоронний ресурс].-URL:http//mon.gov.ua. Лист ІМЗО від 22.08.2019 № 22.1/10-2876 «Методичні рекомендації щодо розвитку STEM-освіти у закладах загальної середньої та позашкільної освіти у 2019/2020 навчальному році» Мерзляк А. Г., Полонський В. Б., Якір М. С. Математика 5 клас.-Х. : Гімназія, 2013 рік.-352с. Мерзляк А. Г., Полонський В. Б., Якір М. С. Математика 6 клас.-Х. : Гімназія, 2014 рік.-400с. Мерзляк А. Г., Полонський В. Б., Якір М. С. Геометрія 9 клас.-Х. : Гімназія, 2017 рік.-240с.(нова програма)Ривкінд Й. Я. Інформатика 8 клас.-К. Генеза,2016 рік.-285с. (нова програма)Русанова О. К. Хімія.7 клас. – Х.: Вид. група «Основа», 2020.-96с. – (Серія «Мій конспект»).

pptx
Додано
20 травня 2021
Переглядів
496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку