Презентація до теми "Діалектні слова "

Про матеріал
Презентація до уроку української мова в 5 класі НУШ з теми "Діалектні слова", до вправа 165 підручника Ворон А.А., Солопенко В.А. В75 Українська мова. Підручник для 5 кл. закладів загальної середньої освіти / А. А. Ворон, В. А. Солопенко. — Київ : УОВЦ «Оріон», 2022. У презентації наведено ілюстрації та пояснення до діалекних слів: трембіта, полонина, верховина, коломийка, плай, флояра, кептар, крисаня, катрінка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДІАЛЕКТНІ СЛОВА(ДІАЛЕКТИЗМИ)Розробила:учитель української мови та літератури Бердянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 Ольга Шматова

Номер слайду 2

Трембіта – це один із найпрекрасніших та найбільш старовинних музичних інструментів в Україні. Його діаметр складає близько 30 міліметрів, а довжина – близько 3 метрів.

Номер слайду 3

Полони́на (від прасл. polnina «безліса рівнина в горах») — безліса ділянка верхнього поясу Українських Карпат, що використовується як пасовисько та для сінокосу.

Номер слайду 4

Верховина - назва високогірної місцевості в межах Українських Карпат. Верхови́на (до 27.12.1962 р. — село Жаб'є) — селище міського типу в Івано-Франківській області, адміністративний центр Верховинського району та Верховинської районної ради. Розташоване на висоті 620 м над рівнем моря, на березі річки Чорний Черемош, за 150 км від Івано-Франківська і за 31 км від залізничної станції Ворохта. Осередок гуцульської культури.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Плай – стежка в горах

Номер слайду 7

Флояра – сопілка (народний духовий музичний інструмент, в Україні відомий з княжих часів).

Номер слайду 8

Кептар – короткий вишитий кожушок.

Номер слайду 9

Крисаня - бриль

Номер слайду 10

Плахта — незшита поясна частина жіночого українського національного вбрання в східній, південній, центральній Україні на зразок спідниці. Катрінка – жіночий одяг на зразок плахти

pptx
Додано
29 січня 2023
Переглядів
675
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку