Презентація до теми"Опортуністичні інфекції у ВІЛ-інфікованих"

Про матеріал

Презентація до уроку "Опортуністичні інфекції у ВІЛ-інфікованих" для учнів 10-11 класів курсу "Формування здорового способу життя".На тлі ВІЛ-інфекції розвиваються так звані опортуністичні інфекції, які можуть призводити до летального результату пацієнта.Що це за хвороби і як вони проявляються, розглянуто в даній презентації.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опортуністичні інфекції у ВІЛ-інфікованих

Номер слайду 2

Опортуністичні інфекції у ВІЛ-інфікованих – унікальна група захворювань, що відрізняються від проявів у здорової людини складністю на тлі імунодефіциту. Унікальність полягає в особливостях клінічних проявів і вимог до призначеної терапії. Опортуністичні інфекції є основною причиною уражень і летальних наслідків у хворих на ВІЛ-інфекцію.

Номер слайду 3

Криптококовий менінгіт. Це запалення оболонок мозку. Основні симптоми – підвищення температури тіла до 39 °С, сильний головний біль, судоми, гіперстезії (слухові, зорові, тактильні).

Номер слайду 4

Криптоспоридіоз. Захворювання , що супроводжується діарейним синдромом протягом місяця і більше, є індикатором ВІЛ-інфекції. Криптоспоридіоз частіше має перебіг у вигляді спазмування шлунка, нудоти, втоми, втрати апетиту, блювоти.

Номер слайду 5

Кокцидіоїдоз. Найбільш властивим для кокцидіоїдозу є ураження легень. У хворих на ВІЛ-інфекцію нагадує туберкульоз (лихоманка, кашель зі слизово-гнійним харкотинням, кровохаркання, на рентгенограмах картина пневмонії.

Номер слайду 6

Гістоплазмоз .Інфекційне захворюванння легень,є СНІД-індикаторним захворюванням у 50 % осіб. У більшості хворих спостерігається збільшення лімфатичних вузлів, слабкість, надмірне виділення поту вночі, задуха, кашель, болі в животі, втрата маси тіла, збільшення параметрів селезінки і печінки.

Номер слайду 7

Пневмонія . Хвороба, для якої характерне запалення легень - одна з поширених ОІ при ВІЛ-інфекції. Пацієнти скаржаться на високу температуру тіла, утруднене часте дихання, відчуття нестачі повітря,кашель з мокротинням.

Номер слайду 8

Саркома Капоші — злоякісна пухлина на стінках кровоносних судин, що видима крізь шкіру і / або слизові оболонки. Захворювання, пов'язане з вірусом герпесу; частіше зустрічається у людей, які заражені вірусом імунодефіциту людини.

Номер слайду 9

Цитомегаловірус . Рід ДНК-вмісних вірусів родини герпесвірусів. Його називають «хворобою цивілізації». Потрапляючи в організм, починає вражати клітини крові і елементи імунної системи .

Номер слайду 10

Токсоплазмо́з .Інфекційне захворювання людини, яке характеризується ураженням нервової систем, міокарда та очей, збільшення розмірів лімфатичних вузлів. У жінок загибель плоду.

Номер слайду 11

Мікробактеріоз. Проявами інфікування стають шийне запалення лімфатичних вузлів, поява абсцесів(наповнена гноєм порожнина в тканинах тіла), освіту шкірних виразок, пневмонія.

Номер слайду 12

Мікоз. Найбільш поширеним мікозів (захворюванням, викликаним грибками) є кандидоз.  Хвороба може поширюватися не тільки на слизову оболонку рота, але і вражати шлунковий тракт і внутрішні органи.

Номер слайду 13

Туберкульоз. Захворювання легень. У всіх хворих спостерігається кашель. Спочатку кашель є сухим і наполегливим, особливо сильно він проявляється в ранкові та нічні години. Сухий кашель з часом змінюється вологим і супроводжується мокротинними виділеннями.зниження маси тіла ,дуже сильне виснаження,слабкість, надмірна втомлюваність, особливо сильно проявляється вранці, і знижена працездатність. 

Номер слайду 14

Профілактика опортуністичних інфекцій. Важливим моментом є превентивні заходи, що запобігають розвитку інфекцій і продовжують життя ВІЛ-інфікованій хворому . Такі заходи виявляються в наступному:дотримання правил особистої гігієни;ретельна термічна обробка, використання декількох обробних дощок для продуктів харчування;вживання тільки кип'яченої води ;дотримання правил догляду за домашніми тваринами, виключення використання в їх раціоні сирого м'яса;регулярні обстеження жінок у гінеколога;уникнення хворих з відкритою формою туберкульозу;уточнення у лікаря необхідність призначення препаратів з профілактичною метою;своєчасне лікуваннявиникли патологій.

pptx
Додано
8 квітня 2018
Переглядів
3147
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку