Презентація до теми "Практична риторика. Етикетні жанри"

Про матеріал
Презентація до уроку містить теоретичний матеріал з теми "Практична риторика. Етикетні жанри", класифікацію , коротку інформацію про види етикетних жанрів: привітання й вибачення, практичні поради та зразки етикетних форм.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична риторика. Етикетні жанри

Номер слайду 2

До основних етикетних жанрів належать привітання й вибачення. 

Номер слайду 3

 . До найпоширеніших етикетних форм вітання належать такі: Доброго ранку! Доб­рий день! Добридень! Добрий вечір! Добривечір! Вітаю! Привіт! Моє шанування! Доброго здоров’я! Вибираючи форму вітання, зважайте на вік людини й ситуацію мовлення. Форму Привіт! здебільшого використовують люди, які мають товариські стосунки.  Привітання — слова або жести, звернені до кого-небудь під час зустрічі на знак прихильного ставлення, доброзичливості.

Номер слайду 4

Запам’ятайте!Оскільки етикетні форми є стійкими сполуками слів (фразеологізмами), то не можна їх змінювати. Форми Добрий ранок! Доброго дня! Доброго вечора! — не бажані, хоча вживання їх не є грубим порушенням

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Правила етикету

Номер слайду 7

 До етикетних форм вибачення належать такі: Вибачте! Прошу вибачен-ня! Пробачте! Прошу пробачення! Перепрошую! Даруйте!  Вибачення — слова, які використовують, щоб виявити поблажливість за дрібну або велику провину.

Номер слайду 8

Запам’ятайте!Форми Вибачаюсь! Пробачаюсь! Я хочу вибачитись! є некоректними й не можуть бути рекомендовані як вислови вибачення, оскільки за своєю граматичною формою означають дію, спрямовану на себе, а не на того, у кого просять вибачення. Тобто, вживаючи форми на -сь, -ся, людина сама себе вибачає.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 травня 2021
Переглядів
4017
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку