Презентація до уроку з української мови "Пунктограми в реченні з прямою мовою. Діалог. Цитування"

Про матеріал
У презентації подано матеріал для уроку "Пунктограми в реченні з прямою мовою. Діалог. Цитування". Завдання можна використати при вивченні зазначеної теми для колективної роботи в класі, творчої роботи учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пунктограми у реченні з прямою мовою та у діалогах

Номер слайду 2

На уроці ми повторимо відомості про просте та складне речення, пунктограми в них працюватимемо над пунктограмами при прямій мові та у діалозі робитимемо пунктуаційний розбір речення

Номер слайду 3

Проаналізуйте подані речення. Визнач пряму мову і слова автора. Зроби висновки про розділові знаки у реченні з прямою мовою

Номер слайду 4

“Добрий день!” – привітався син. Син привітався : ”Добрий день!”. Син привітався : ”Добрий день!” – і побіг далі. “Мамо, - радісно сказав син, - як тепло!” “Добрий день! – радісно привітався син. – Як ви себе почуваєте?” ”Добрий день! – радісно сказав син і додав: - Який хороший день!” “П!” – а. А : ”П!”. А : ”П!” – а. “П, - а, - п!”. “П! – а. – П?” ”П! – а і додав: - П!”

Номер слайду 5

Перепиши, поставивши розділові знаки. Додумай закінчення

Номер слайду 6

Якось один із друзів Конан Дойля вирішив перевірити чи справді той такий кмітливий як його герой Шерлок Холмс. Коли письменник прийшов до нього в гості його запитали Що тут сталося хвилину тому. Пробігла миша відповів Конан Дойль. Але як ви здогадалися? Це елементарно панове.…

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Якось один із друзів Конан Дойля вирішив перевірити, чи справді той такий кмітливий, як його герой Шерлок Холмс. Коли письменник прийшов до нього в гості, його запитали: — Що тут сталося хвилину тому? — Пробігла миша, — відповів Конан Дойль. — Але як ви здогадалися? — Це елементарно, панове. Погляньте на крісла: на кожному з них сліди жіночих черевичків.

Номер слайду 9

Запиши, правильно використавши розділові знаки Це неможливо сказала Причина. Це безрозсудно зауважив Досвід. Це марно відрізала Гордість. А пішло все під три чорти відповіла Лінь. І тільки Мрія шепнула Спробуй.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

“Це неможливо”, - сказала Причина. “Це безрозсудно”, - зауважив Досвід. “Це марно!” - відрізала Гордість. “А пішло все під три чорти!” - відповіла Лінь. І тільки Мрія шепнула: “Спробуй!”

Номер слайду 12

Прокоментуй слова. Яким, на твою думку є перший крок до успіху?

Номер слайду 13

Перебудуй речення так, щоб пряма мова стала непрямою

Номер слайду 14

Томас Карлей зауважив: “Колекція книг – той же університет”. “Книга – це казкова лампа, - говорив О.Грін. – Вона дарує людині світло на темних дорогах життя.” “Люди перестають мислити, коли перестають читати,” – повторював Дідро.

ppt
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
10 травня 2021
Переглядів
936
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку