Презентація до теми: "Президент України"

Про матеріал
Презентація для 10-го класу для вивчення теми "Президент України". Стане в нагоді як наочний матеріал для глибшого та зручнішого опанування теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КОНСТИТУЦІЙНО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ СТАТУСУ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ПЛАН: Загальна характеристика інституту президента. Становлення інституту президента в Україні Порядок обрання Президента України та строк його повноважень Функції та повноваження Президента України Акти Президента України

Номер слайду 2

NB: Термін «президент» походить від латинського praesidens, що означає: «той, хто сидить спереду», «голова». Президент – одноособовий виборний глава держави в країнах із республіканською формою правління, який обирається її громадянами або парламентом на 4-7 років. Цей інститут нині є доволі поширеним і конституйований у близько 150 державах світу з понад 200, що існують на сьогодні в світі.

Номер слайду 3

Інститут президентства – це система правових норм, направлених на регулювання суспільних відносин, змістом яких є діяльність Президента України як їх суб'єкта. Вони визначають функції та повноваження Президента України, його конституційно-правову відповідальність, а також норми, що регламентують діяльність допоміжних органів і, служб при Президентові України. Інститут Президента України – це державно-правове утворення в цілісній системі управління суспільством, що складається з найвищого державного одноособового виборного органу та його консультативних, дорадчих та інших допоміжних органів та служб, наділене конституційно-владними повноваженнями в управлінні державою, характеризується єдністю взаємозв'язків з іншими державними, а також недержавними органами та громадянами, діяльність якого регулюється системою відповідних правових норм.

Номер слайду 4

Статус президента має відмінності залежно від різновиду форми правління. У парламентській республіці президент є лише главою держави і виконує функції переважно представницького характеру. Міністри та уряд у цілому не підпорядковані та не відповідальні перед ним (Італія, ФРН). Президент здійснює свої повноваження через інститут контрасигнатури, тобто акти президента діють лише за умови скріплення їх підписом прем'єр-міністра або міністра, відповідального за виконання цього акта.

Номер слайду 5

У президентських республіках президент є главою держави і главою виконавчої влади одночасно (США, Бразилія). Йому підпорядковані міністри як у випадку, коли вони складають уряд, так і у випадку, коли колегіального органу вони не утворюють. Посада прем'єр-міністра у таких державах є символічною або взагалі відсутня, оскільки фактичним керівником уряду є сам президент.

Номер слайду 6

Президенти держав зі змішаною формою правління наділяються конституціями широкими правами в галузі виконавчої влади та іншими повноваженнями (нормотворчими, координаційними тощо). У цих державах президент посідає становище над традиційними гілками влади як координатор щодо органівдержавної влади, держави, суспільства. На практиці у таких державах повнота влади президента залежить від розстановки політичних сил.

Номер слайду 7

Становлення інституту Президента України 19 червня 1991 р. – Концепція нової Конституції України, схвалена Верховною Радою УРСР 25 червня 1991 р. – Постанова Верховної Ради України «Про вибори Президента Української РСР» 5 липня 1991 р. – прийнято закони України: «Про заснування поста Президента Української РСР і внесення змін і доповнень до Конституції (Основного Закону) Української РСР» «Про Президента Української РСР» «Про вибори Президента Української РСР». 16 липня 1991 р. – Декларація про державний суверенітет України 1 грудня 1991 р. - відбулися перші в нашій державі вибори Президента України, під час яких було вперше на конституційній основі шляхом прямих виборів обрано Президента України – Л.М.Кравчука

Номер слайду 8

Президентом України може бути обрано: громадянина України, який досяг 35 років; дієздатний, має право голосу; проживає в Україні протягом 10 останніх перед днем виборів років володіє державною мовою. Одна й та сама особа не може бути Президентом України більше ніж 2 строки поспіль. Президент України не може мати іншого представницького мандата; обіймати посаду в органах державної влади або в об'єднаннях громадян; займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю; входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, що має на меті одержання прибутку. Чергові вибори Президента України проводяться в останню неділю березня п'ятого року повноважень Президента України. У разі дострокового припинення повноважень Президента України вибори Президента України проводяться в період 90 днів з дня припинення повноважень.

Номер слайду 9

Виборчий процес включає такі етапи: утворення територіальних виборчих округів; утворення виборчих дільниць; утворення територіальних та дільничних виборчих комісій; формування списків виборців, їх перевірка та уточнення; висування та реєстрація кандидатів; проведення передвиборної агітації; голосування у день виборів Президента України; підрахунок голосів виборців та встановлення підсумків голосування і результатів виборів Президента України. У разі необхідності виборчий процес може включати також такі етапи: повторне голосування; підрахунок голосів виборців і встановлення підсумків повторного голосування та результатів виборів Президента України (ст. 11 Закону України «Про вибори Президента України»).

Номер слайду 10

Порядок проведення виборів Президента України встановлено Законом України «Про вибори Президента України» від 05.03.1999 р. № 474-XIV. Вибори Президента України можуть бути: черговими Позачерговими повторними. Чергові вибори Президента України проводяться у зв'язку із закінченням конституційного строку повноважень Президента України. Позачергові вибори Президента України проводяться у зв'язку із достроковим припиненням повноважень Президента України у випадках, передбачених Конституцією України. Повторні вибори Президента України проводяться у випадках: якщо до виборчого бюлетеня для голосування було включено не більше двох кандидатів на пост Президента України і жодного з них не було обрано; якщо всі кандидати на пост Президента України, включені до виборчого бюлетеня, до дня виборів або до дня повторного голосування зняли свої кандидатури (ст. 15 Закону України«Про вибори Президента України»).

Номер слайду 11

Вибори Президента України проводяться за єдиним загальнодержавним одномандатним виборчим округом, який охоплює всю територію України. Для проведення виборів територія України поділяється на 225 територіальних виборчих округів (ст. 19 Закону). Виборчі дільниці поділяються на: Звичайні Спеціальні Закордонні (ст. 20 Закону). Вибори Президента України організовують і проводять: Центральна виборча комісія; територіальні виборчі комісії; дільничні виборчі комісії. Обраним у день виборів Президентом України вважається кандидат, який одержав на виборах більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

- 20 травня 2019

Номер слайду 17

Зеленський Володимир Олександрович – шостий президент України Час на посаді: 20 травня 2019 – теперішній час

Номер слайду 18

Текст присяги Президента України встановлено в ст. 104 Конституції України: «Я,(ім'я та прізвище), волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі». Приведення Президента України до присяги здійснює Голова Конституційного Суду України.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Згідно зі ст. 111 Конституції України – Президент може бути усунутий з поста Верховною Радою України в порядку імпічменту

Номер слайду 25

Функції Президента України – основні напрямки діяльності (найважливіші обов'язки) глави держави, обумовлені його місцем і роллю в системі органів державної влади. Компетенція Президента України – сукупність визначених Конституцією та законами України предметів відання та повноважень, якими Президент України наділяється з метою забезпечення реалізації його функцій як глави держави. Повноваження Президента України – конкретні права та обов'язки глави держави з вирішення питань, віднесених до його відання.

Номер слайду 26

Загальну систему функцій Президента України становлять наступні: забезпечення єдності державної влади; представництво держави; забезпечення державного суверенітету та національної безпеки України; забезпечення реалізації основних прав і свобод громадян; установча; нормотворча; кадрова; керівництво зовнішньополітичною діяльністю.

Номер слайду 27

Повноваження, закріплені за Президентом України для виконання зазначених функцій, можна поділити на такі групи: державне будівництво; нормотворча діяльність; забезпечення конституційної законності; повноваження у галузі оборони і національної безпеки; реалізація гарантій щодо забезпечення прав і свобод громадян; зовнішня політика і міжнародні відносини; нагородна політика.

Номер слайду 28

Указ - це правовий акт глави держави, який видається з найважливіших питань, віднесених до його компетенції. Укази можуть мати як нормативний, так і ненормативний (правозастосовний характер). Нормативні укази стосуються до невизначеного кола фізичних та юридичних осіб і мають довгострокову дію. Ненормативні укази мають індивідуальне значення.

Номер слайду 29

Нормативні укази – це укази, в яких коло суб'єктів, що підпадають під дію положень указу, є невизначеним, а час дії тривалим (тобто якщо хоча б одне з положень акта розраховане на багаторазову або постійну дію). Необхідність прийняття нормативних указів у повсякденному житті визначається передусім значним відставанням вітчизняного законодавчого регулювання у сфері економіки, соціального і державного розвитку. Щодо розмежування предмета закону і нормативного указу Президента, то обмеження нормотворчої компетенції глави держави полягає у тому, що він не може видавати укази з питань, які вже регламентовані законом чи щодо яких Конституція містить прямі вказівки про те, що вони мають бути регламентовані законом. Ненормативні укази – це укази, в яких визначено коло осіб, на яких поширюється дія акта, статус дії за територією є локальним, а за часом – обмеженим.

Номер слайду 30

Розпорядження - ненормативний акт глави держави, який має індивідуальний організаційний характер. Згідно з зазначеним Положенням розпорядженнями Президента України оформляються: доручення Кабінету Міністрів України міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади; рішення з оперативних, організаційних і кадрових питань, а також із питань роботи Адміністрації Президента України;

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Петруняк Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Березовенко Тетяна Борисівна
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
26 грудня 2021
Переглядів
6735
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку