Презентація до теми "Роль фразеологізмів у мовленні. Джерела української фразеології"

Про матеріал
Повторити та розширити знання студентів про українську фразеологію, зокрема про джерела української фразеології та роль фразеологізмів у мовленні; поглибити знання студентів про авторські фразеологізми, відображені у творах українських письменників; формувати в студентів уміння визначати типи фразеологізмів, тлумачити їх значення; удосконалювати уміння студентів працювати з фразеологічним словником, визначати синтаксичну роль фразеологізмів; розвивати увагу, творчі здібності, удосконалювати грамотність; виховувати любов та повагу до влучного й образного слова.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Роль фразеологізмів у мовленні. Джерела української фразеології

Номер слайду 2

Після заняття ви зможете: визначати роль та види фразеологізмів в українській мові; пояснювати значення фразеологізмів та їх походження; користуватися фразеологічним словником; правильно вживати фразеологізми у мовленні; пояснювати синтаксичні та стилістичні функції фразеологічних зворотів; збагатити свій словниковий запас фразеологізмами

Номер слайду 3

Фразеологія – церозділ мовознавчої науки, що вивчає фразеологізми. Фразеологізми – це стійкі сполучення слів, що складаються з двох або більше компонентів і характеризуються відтворюваністю, цілісністю значення, стійкістю лексичного складу та будови

Номер слайду 4

Ознаки фразеологізмів: В їх складі не можна заміняти слова за своїм бажанням. Слова втрачають свою смислову самостійність. Сполучення слів має одне лексичне значення. Не складаються в процесі мовлення, а, як і слова, використовуються готовими, потребують запам`ятовування.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Фразеологізми можуть бути:однозначними«відтанути серцем» - перестати сердитися, ображатисябагатозначними «стати на ноги» -1) подорослішати, стати самостійним; 2) одужати після хвороби

Номер слайду 7

Знайдіть і запишіть фразеологізми, що означають: Запам’ятати –Дрімати –Мовчати –Холодно –Ледарювати –Слова для довідки: клацати зубами;бити байдики; клювати носом; зарубати на носі; ні пари з уст; намотати на вус; проковтнути язика;сидіти, склавши руки.

Номер слайду 8

УСНО! У фразеологічні одиниці вставте пропущені слова (користуйтесь довідкою). Поясніть значення фразеологізмів. Ламати …; не по …; язик до … доведе; пропав, як швед під …; … на … не попадає. Довідка: зуб, голова, Київ, Полтава.

Номер слайду 9

Джерела української фразеологіїЗ народних джерел 3 голови до п'ят, водити за носа, теревені правити. З професійно-технічних висловів3 іншої опери (спів); на ловця і звір біжить (мисливство); де тонко, там і рветься (кравецтво); спускати на гальмах (транспорт)3 релігійних висловів (Біблія)Співати Лазаря, Хома невірний, терновий вінок, манна небесна. Вислови античних часів. Прокрустове ложе, Юдині срібники, крокодилячі сльози. Прислів'я й приказки (УНТ)Любиш кататися — люби й саночки возити; лінивому все ніколи; курям на сміх; чи так, чи інак, а буде з риби рак. Крилаті вислови видатних осіб, філософів, учених, політичних діячів, письменників Послухали Лисичку і Щуку кинули у річку (Л. Глібов). Бути чи не бути; Ромео і Джульєтта (У. Шекспір). Пропаща сила (Панас Мирни). Любовний трикутник (Г.Ібсен) Переклади іншомовнихфразеологізмів. Дивитись крізь пальці (з нім.), се ля'ві (таке життя) - (з франц.)

Номер слайду 10

Біблійні висловиІ варіант. Антична література та міфологіяІ варіант. Крилаті вислови видатних осібІІ варіант. З професійно-технічних висловівІІ варіант. З народних джерелІІІ варіант. Групова робота. Заповніть картки, з’ясовуючи джерело походження фразеологізмів. Довідка:терновий вінок; око за око; ахіллесова п’ята; крокодилячі сльози; з іншої опери; дати задній хід; теревені правити; прийшов, побачив, переміг; учітеся, брати мої, думайте, читайте…; одного поля ягода.

Номер слайду 11

Гра:“Граматичне доміно”

Номер слайду 12

Відредагуйте вислови і запишіть: Прийняти міри –Отримати освіту –Заключати договір – Приймати участь –

Номер слайду 13

Фразеологізми можуть мати. Фразеологічні синоніми – це фразеологізми, що позначають той же предмет або явище дійсності, виражають те саме поняття, але увиразнюють та відтіняють його різні сторони. Фразеологічні антоніми – це фразеологічні одиниці з протилежними значеннями. Фразеологічні синоніми об’єднуються в синонімічні ряди.власне фразеологічну, коли у ролі антонімів виступають фразеологізми внутрішню, коли один із фразеологізмів є антонімом до якогось із компонентів (слова) іншого фразеологізму. Види фразеологічної антонімії:

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}І група. Доберіть синонімічні фразеологізми.1. Кури не клюють – 2. Брати ноги на плечі – 3. Сидіти, склавши руки – Можливі варіанти відповіді: Хоч греблю гати, хоч лопатами вигрібай, як оселедців у бочці…П’ятами накивати; намазати п’яти салом, дати драла, землі під ногами не чути…Байдики бити, на боці лежати, плювати в стелю, ні за холодну воду не братися, палець о палець не вдарити…ІІ група. Доберіть антонімічні фразеологізми.1. Як кіт наплакав – 2. Зуби скалити – 3. Розпустити язика – Можливі варіанти відповіді: Хоч греблю гати. Слізьми вмиватися, сміятися на кутні. Тримати язика, ні пари з вуст.

Номер слайду 15

Дослідницька робота 1 група. Дослідити авторську фразеологію І. Нечуя- Левицького у творі «Кайдашева сім̕ я». Виписати фразеологізми, що є засобом творення комічного. 2 група. Уривок театралізувати. Виписати фразеологізми, що є засобом творення комічного.

Номер слайду 16

Малюнковий диктант. Погляньте, як художник розумів фразеологізми у прямому значенні. Ваше завдання підписати малюнки, використавши фразеологізми.

Номер слайду 17

Доповніть ряд спеціальних професійних фразеологізмів, які використовуються працівниками культури:розкрутити пісню, грати першу скрипку, як з бочки густи, співати в один голос, на повний голос, на все горло…

Номер слайду 18

Рефлексія. Підсумок заняття   На сьогоднішньому занятті для мене найбільшим відкриттям було … Ця інформація дала змогу зробити висновок, що …- Для мене на занятті було найцікавішим …- Найскладніше було … Я успішно засвоїв ( -їла)матеріал і тепер умію…

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Високий рівень - написати твір-есе. Тема есе: «Чи потрібно вивчати фразеологію…» Середній рівень – вправа 194 ( 5 – 8 реч.). Теоретичний матеріал с.108

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
8 червня 2020
Переглядів
7624
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку