Презентація до теми "Складнопідрядне речення. Види складнопідрядних речень"

Про матеріал
- засвоїти відомості про складнопідрядне речення, формувати вміння ставити питання від головного до підрядного; удосконалювати пунктуаційну грамотність; - розвивати уміння і навички розпізнавання видів складнопідрядних речень, вміння відтворювати й аналізувати причиново-наслідкові зв’язки; - за допомогою навчально-дидактичного матеріалу виховувати інтерес до історії Батьківщини, її народних символів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок з української мови«Складнопідрядне речення. Види підрядних речень»Підготувала вчитель української мови та літератури. Білицького комунального закладу загальної середньої освіти І-ІІ ступенів № 8 Добропільської міської ради Донецької областіУварова Світлана Володимирівна2022 рік

Номер слайду 2

Криниця, журавель і кущ калини –Безсмертя символ, символ Батьківщини,Це – символ вірності, це – символ чистоти...

Номер слайду 3

Символ. ОБРАЗЗНАКОЗНАКАПРИКМЕТАВІРА

Номер слайду 4

«Займи позицію»

Номер слайду 5

Мета уроку:- засвоїти відомості про складнопідрядне речення, формувати вміння ставити питання від головного до підрядного; удосконалювати пунктуаційну грамотність; - розвивати уміння і навички розпізнавання видів складнопідрядних речень, вміння відтворювати й аналізувати причиново-наслідкові зв’язки;- за допомогою навчально-дидактичного матеріалу виховувати інтерес до історії Батьківщини, її народних символів.

Номер слайду 6

Завдання уроку систематизувати та узагальнити вивчений матеріал про складнопідрядне речення та його види

Номер слайду 7

Відшукай ключзі вставлених букв скласти продовження до вислову Василя Голобородька: «Мова вмирає, коли наступне покоління втрачає…». І…реальний, пр….вісник, …марніти, у(в) вирій, і…міграція, вип….кати, письме…ниця, провиді…ня, збіжж…, ро…кіш, розміще…ня, зак…рбувати, Хмельни…чина, згр…бти, обезводне…ня, погойдував…ня, затишш…, розрі…ся, сі…лю, збер…гати, пі…відерний.

Номер слайду 8

Відповідь«Мова вмирає, коли наступне покоління втрачає розуміння значення слів»

Номер слайду 9

СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯСПОЛУЧНИКОВЕСКЛАДНОСУРЯДНЕСКЛАДНОПІДРЯДНЕБЕЗСПОЛУЧНИКОВЕЗ РІЗНИМИ ВИДАМИ ЗВ’ЯЗКУ

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Гра «Розпізнай речення». 1. Народні символи - це те, що найбільше любить і шанує даний народ.2. Називаючи народний символ, можна дізнатися, про яку країну йде мова.3. Українці мають свої традиції, які споконвіку шанують і бережуть - це батьківська хата, материнська пісня, святий хліб, вишитий рушник, червона калина, зажурена верба, хрещатий барвінок, дивовижна писанка, вірний своєму краю лелека.4. У давнину наші предки називали Берегинею своє житло, бо воно оберігало не лише від холоду, від зла, але й берегло чистоту людської душі.5. Прикрашали хату і настінними малюнками, які служили і прикрасою, й оберегами.

Номер слайду 12

6. Тож того, хто шанує рідну домівку, шануватиме Доля.7. Калина часто відіграє роль світового дерева, на вершечку якого птахи їдять ягоди і приносять людям вісті, іноді з потойбіччя.8. Коли копали криницю, то кидали шматок вербової колоди для очищення води.9. Тополя край дороги - це образ жінки чи дівчини, котрі чекають своєї долі чи свого судженого...10. Рушник - від слова «руки», бо руки його творять і він передається з рук у руки.

Номер слайду 13

Калина часто відіграє роль світового дерева, на вершечку якого птахи їдять ягоди і приносять людям вісті, іноді з потойбіччя.

Номер слайду 14

Калина – символ українського народу. З цією квіткою у народних піснях порівнюють гарну дівчину. Калина прикрашає український віночок, її можна побачити на вишиванках. Білий цвіт символізує чистоту почуттів та надію на кращу долю. Червоні грона – символ крапель крові, що пролилася борцями за волю. Зелене листя – пробудження молодого покоління – надії нації. Таким чином, калина символізує красу, продовження роду. 

Номер слайду 15

Волошки – символ ніжної і тонкої душевної краси, праведності і святості, душевної чистоти, скромності і привітності. Назва квітки, каже легенда, походить від імені хлопчика Василька, якого русалки на Зелені свята заманили в поле і залоскотали – і він перетворився у квітку, названу його іменем. Вважається, що васильки мають значну магічну силу як оберіг від злих духів, лихої долі та всіляких напастей – витівок лукавого.

Номер слайду 16

Мак – символ безконечності й незчисленності зоряного світу, Всесвіту, і, водночас, сну і забуття. Він настільки значимий, що традиційно входить до складу куті. Окрема макова квітка не приваблює, а від всіяного маковим цвітом лану не можна відірвати очей. Одна макова зернина нічого не варта, а жменя маку – і куті смаку додає, і пирога з неї можна зробити. Тож мак стверджує, що і дрібненьке та маленьке, якщо воно в єдності та в спільноті, має велику силу. Окрім цього, мак символізує красу, молодість та їх скороминущість: натяк на це дають макові пелюстки, які швидко і навіть легко обсипаються.

Номер слайду 17

Верба – одне з найулюбленіших у народі дерев. Здавна вона супроводжує людські поселення й оселі. Верби над ставом – традиційна прикмета українського села. Древні слов'яни вважали вербу священним деревом. У них вона уособлювала бога Сонця – Ярему, що дав людям вогонь. Верба – символ родинного вогнища. Навколо дерева водили молоду пару. Під вербами молодь призначала побачення, освідчувалася в коханні.

Номер слайду 18

Барвінок – символ вічності буття і життєвої сили, провісник весни. Уособлює невмирущу пам’ять про покійних. Звідси, хрещатий барвінок – барвінок під хрестом на могилі. Його форма – хрест або перехрестя — визначає його символіку: єднання живих людей з їх предками, котрі відійшли з цього життя. Хрещатим його називають ще й тому, що, утворюючи своїми пелюстками хрест, тягнеться в усі чотири сторони світу.

Номер слайду 19

Український віночок — не просто окраса, а й оберіг, "знахар душі", бо в ньому є така чаклунська сила, що болі знімає, волосся береже. У справжні віночки впліталося багато різних квітів, кожна квітка щось символізувала.

Номер слайду 20

Коровай– ритуальний священний хліб, котрий завжди має художньо виконану і естетично оздоблену круглу, тобто сонячну форму. Він - символ багатства через плодючість природи, що приходить після Небесного весілля, на якому Місяць - це молодий, а Сонце - наречена. Тому на короваї обов'язково має бути знак Сонця - Хрест.

Номер слайду 21

Писанка - це символ Сонця; життя, його безсмертя; любові і краси; весняного відродження; добра, щастя, радості. Кожен орнаментальний мотив має певне сакральне значення. З них на писанці складається мальована молитва про злагоду і мир поміж людьми. У християнській культурі українців писанка стала символом воскресіння. В народі кажуть: «У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки».

Номер слайду 22

З давніх давен вишита сорочка вважається оберегом. Є символом краси, здоров’я, щасливої долі, родової пам’яті, святості та любові. Дівчата змалку навчалися вишивати.  Вишивають її кольоровими нитками. Червоний колір символізує любов, чорний – журбу, білий – надію. Візерунки також мали символічне значення. Калина означала красу та продовження роду, мак – добробут і молодість, барвінок – вірність, волошки – ніжність і скромність, троянди – рух та кохання, соняшник – символ світла та праці.

Номер слайду 23

Лелека –  це символ любові до батька-матері, котрі благословили тебе на світ, а тому це – й символ сімейного благополуччя, любові до рідної землі, Батьківщини. Щасливий той двір, де є гніздо лелеки, бо він – птаха священна, за розорення його гнізда – кара вогнем. А ще лелека приносить до оселі немовлят. І щасливе те село, яке має хоча б одне лелече гніздо – його обходитимуть стороною чорні хмари та злі буреломи.

Номер слайду 24

Рушники є неодмінними атрибутами народного побуту, весільної обрядовості, вони застосовуються як традиційна окраса житла. Важливі події в житті народу ніколи не обходилися без рушників. Мабуть, у всьому декоративному мистецтві немає іншої такої речі, яка концентрувала б у собі стільки різноманітних символічних значень. У вишивці рушників знайшли відображення орнаменти, пов’язані з образами добра, краси, захисту від усього злого на землі. Орнаменти вишивки рушників — це народна пам’ять про життєдайні сили землі та сонця.

Номер слайду 25

Хата - символ рідної землі, Батьківщини, свого роду. А з ними приходять тепло і затишок, захист і допомога. Бо в рідній оселі живе твоє предковічне добро, твоя перша й остання надія. Кажуть, що в рідній хаті й стіни допомагають. Тож того, хто шанує рідну домівку, шануватиме Доля. Окрім всього, хата - то скарбниця народних духовних традицій, бо в ній - дух народу і душі кожного покоління людей.

Номер слайду 26

Лінгвістична естафета1. Якщо житня хлібина дає здоров'я і силу, то пшеничний коровай додає до них щастя і красу. 2. Хрещатим його називають ще й тому, що, утворюючи своїми пелюстками хрест, тягнеться в усі чотири сторони світу.3. Особливу силу мають волошки для молодих, тому що пучком волошок кроплять наречених на весіллі.4. Коли Сонце ховається за горизонтом на нічний спочинок, соняшник сумно опускає голову і згортає пелюстки своєї сонцесяйної корони.

Номер слайду 27

Самооцінювання

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Домашнє завдання. Високий і достатній рівні: знайти до 10 речень про народні символи України, СПР розібрати за схемою. Середній рівень: виписати по одному реченню на кожен вид СПР.

pptx
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
540
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку