Презентація до теми: " Вплив тютюну на стан здоров'я людини "

Про матеріал
Розробка президентації до теми: "Травлення", "регуляція травлення. Вплив на травну систему тютюнокуріння".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шкідливий вплив тютюну на організм людини

Номер слайду 2

«Людина, її життя і здоров'я… визначається в Україні найвищою соціальною цінністю» Конституція України , ст. № 3 Життя – це звичайна дорога , і на ній повно роздоріжжя. Чи зумієш ти знайти свій шлях?

Номер слайду 3

Тютюн травяниста рослина – родини Пасльонових. У світі його нараховують близько 60 видів. Рослини родини Пасльонови використовують у сільському господарстві- це картопля, томати, перець, які містять велику кількість поживних речовин та вітамінів.

Номер слайду 4

Серед Пасльонових є декоративні. Це Петунія, табак декоративний, фізаліс, які прикрашають наші сади.

Номер слайду 5

До технічних культур відносять табак та махорку. Їх вирощують для отримання нікотину, нікотин-сульфату. Використовують для знищення шкідників садів та городів. Рослину табак використовують в тютюновій промисловості для виготовлення цигарок.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

3 серпня 1492 року Христофор Колумб зі своєю командою вирушили за захід, щоб знайти морський шлях в Індію. Через 2 місяці мандрівки - 12 жовтня 1492 р. один із матросів вигукнув: „Земля!” Це був один з островів біля узбережжя Північної Америки. Христофор Колумб(1451-1506 )

Номер слайду 8

Прибувши до Америки, Колумб серед інших подарунків одержав від місцевих жителів висушене листя рослини "петум", яке вони палили, згорнувши в трубочки. Звалися вони "сигаро". Рослина, яка одержала назву від імені провінції Табаго (острів Гаїті), почала свій підступний хід по країнах та континентах. Після другого походу Христофора Колумба (1493-1496 pp.) насіння було завезено в Іспанію, звідки воно потрапило в сусідні європейські країни. Потім у період великих відкриттів морськими та сухопутними караванними шляхами це зілля було доставлене в різні куточки земної кулі.

Номер слайду 9

Таке швидке поширення тютюну пояснювалось тим, що він має дивну наркотичну властивість, завдяки якій потяг до паління перетворюється на звичку, з якою дуже важко боротися. У середині ЗО -х років XVI ст. тютюн почали культивувати в Європі під назвою "нікотин" на честь Жана Ніко, який першим почав його тут розводити. Спочатку його визнавали як ліки. Так, французька королева нюхала тютюн для заспокоєння головного болю.

Номер слайду 10

У Росію тютюн завезли англійські купці через Архангельськ у 1585 р. Вони привчили до паління багатьох поморів, а потім тютюн почав поширюватись далі.

Номер слайду 11

Тим часом не всі європейські країни визнавали тютюн. Наприклад, в Італії його було оголошено "забавкою диявола". Римські папи пропонували навіть відлучення від церкви осіб, які палили або нюхали тютюн. Для повчальності нащадкам, п'ятеро монахів, обвинувачених у палінні, були живцем замуровані в монастирську стіну.

Номер слайду 12

В Англії в XVI ст. курці прирівнювалися до ворогів, і їх водили вулицею з мотузкою на шиї. А в 1604 р. король Якоб Стюарт, прийнявши престол, оголосив паління "шкідливим неблагочести-вим та негідним цивілізованої людини заняттям". Він видав трактат "Про шкоду тютюну", який закінчувався словами: "Звичка, противна для ока, нестерпна для носа, шкідлива для мозку, небезпечна для легенів..." Це була перша популярна книжка про паління. Боротьба проти тютюну велася запекла, але перемогла тютюнова індустрія, оскільки давала великі прибутки.

Номер слайду 13

Вплив тютюну на організм людини. Паління викликає багато небезпечних захворювань, які часто призводять до важких наслідків і навіть до смерті. За даними всесвітньої організації охорони здоров’я, найбільш небезпечна хвороба – рак легень – в 95 % випадків пов’язане з палінням, а кожний четвертий випадок – з серцево-судинними захворюваннями. Від “хвороб, які пов’язані з палінням” гине близько одного мільйона чоловік на рік (в основному в молодому віці). Рак губи, порожнини рота, гортані, стравоходу, як правило, виникає через паління.

Номер слайду 14

Палаюча цигарка – унікальна “хімічна фабрика” на якій виробляється більш 4 тисяч хімічних сполук, які приносять шкоду здоров'ю. Найнебезпечнішим з них є нікотин, смола і чадний газ. Близько 30 шкідливих речовин міститься в сигареті. Нікотину – від 1 % до 8 %. Смертельна доза нікотину для людини 50-75 мг. Шкоду організму завдає і “пасивне паління”, під яким розуміють перебування у накуреному приміщенні або в компанії курців. Систематичне “пасивне паління” призводить до таких же наслідків, як і активне. Тому, останнім часом, в багатьох громадських місцях можна побачити таблички про заборону куріння.

Номер слайду 15

Хімічні речовини, що знаходяться в цигарках

Номер слайду 16

ПАРОДОНТОЗУ XXI-му столітті понад 80 % дітей у віці до 14 років вже мають ознаки початкової стадії пародонтозу. Пародонтоз розвивається повільно, частіше вражає міських жителів, ніж людей, які проживають у сільській місцевості (співвідношення 70/30). Стимулює розвиток пародонтозу систематичне паління. Ротова порожнина

Номер слайду 17

Існує ряд причин, які здатні спровокувати розвиток раку на нижній або верхній губі. У першу чергу варто відзначити таку банальну шкідливу звичку, як паління. Смоли, що містяться в тютюні, відносяться саме до тих шкідливих факторів, які впливають на розвиток пухлини. Ще одна причина - це високий температурний режим. ПЛОСКОКЛІТИННИЙ РАК ГУБИ

Номер слайду 18

Рак гортані з'являється, в основному, через вплив сигаретного диму і етилового спирту. Крім того, підвищений ризик отримати це захворювання мають люди, що контактують з парами хромової, сірчаної, азотної кислоти, летючими розчинниками, вугіллям, цементом, важкими металами, азбестом. Важливу роль у такій справі як рак грає мізерне харчування, нестача вітамінів А і С, дефіцит полі ненасичених жирних кислот.

Номер слайду 19

Рак легенів – найбільш поширене захворювання серед курців, яке характеризується ранньою появою метастазів. Забруднення атмосфери, тривале перебування в умовах запиленості, причому найнебезпечнішою вважається пил азбесту, вісмуту, миш'яку, пил і випаровування виробничих смол, органічний пил. Сьогоднішня сигарета при згорянні виділяє практично всі перераховані вище речовини, а так само аміак. Нікотиновий дим звужує бронхи і кровоносні судини, підсушує слизову оболонку бронхів, значно погіршує очисну і захисну функції органів дихання. Курець, що вживає 20 сигарет щодня, понад 20 років – входить у найбільшу групу ризику розвитку раку.

Номер слайду 20

Смертність від серцево - судинних захворювань серед курців у 2 рази вище, ніж серед тих, хто не курить. Куріння зумовлює смертність від ішемічної хвороби серця на 30 – 40 %. Виникає захворювання атеросклероз, судини стають крихкими. Найчастіше вражають судини серця й головного мозку. Наслідком паління є хвороби: інфаркт міокарда, гіпертонія, ішемія. Стенокордія зустрічається в 13 разів частіше. Нікотин прискорює роботу серця, воно скорочується протягом доби на 12-15 т. більше. Це зношує серцевий м'яз.

Номер слайду 21

Під впливом куріння змінюється шлункова секреція, підвищується кислотність шлункового соку, що сприяє розвитку гастриту. Захворюваність виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки серед курців вдвічі вище, ніж у тих, хто не палить. Під час куріння підвищується вміст цукру в крові, що призводить до цукрового діабету.

Номер слайду 22

Волосся втрачає блиск і еластичність, просякнуте неприємним запахом. Очі втрачають блиск, білки червоніють. Шкіра передчасно старіє, блищить і вкривається зморшками. Нігті починають ламатися і шаруватися. Наслідки тютюнопаління

Номер слайду 23

Наслідки тютюнопалінняу тих, хто палить, вміст вітаміну С в крові менший в 2 рази;здатність крові постачати в тканини кисень знижується на 5-10 %. За даними патологоанатомів, легені палія 40 років виглядають, як легені людини, що не палить у віці 75-80 років;досліди показали, що для виконання 8-годинної роботи після викурювання пачки цигарок необхідно на 2 години більше часу.при тривалому палінні погіршується зір, порушується здатність розрізняти запахи та смаки;в 11% випадків імпотенція настає внаслідок куріння;у жінок, що палять в 2 - 3 рази частіше народжуються недоношені діти;у 40% жінок маленькі діти мають схильність до судом та епілепсії;палії в середньому живуть на 5-6 років менше;у віці від 40 до 49 років курці помирають в 3 рази частіше, як правило, від інфаркту міокарда і рака легень.

Номер слайду 24

Наслідки тютюнопаління. Особливої шкоди завдає куріння жіночому організму. Серед жінок, які упродовж 20 років випалювали 26 і більше сигарет за день, 80% померли від коронарних захворювань серця. В цій групі ризик смертельних приступів виявився в 5,4 рази більшим, ніж серед тих, хто не палить. Навіть одна – чотири сигарети на день збільшують ризик коронарних захворювань у 12,4 рази. Абсолютно неприпустиме паління для вагітних жінок.

Номер слайду 25

Абсолютно неприпустиме паління для вагітних жінок – це в 100% випадків призводить до ненормального розвитку дитини, появи аномалій, зокрема й генетичних, передчасного переривання вагітності тощо.

Номер слайду 26

Чому люди починають палити?Сила реклами Реклама приваблює. Середовище курців. Демонстрація незалежності Красиво -?Недостатня обізнаність Наслідування Засіб для схуднення -?Данина моді -?Бажання подобатися…Бажання досадити …Цікавість до невідомого

Номер слайду 27

` У нас в країні починають палити у віці від 10 до 17 років. Ця цифра зростає з кожним роком, так за останні 15 років число паліїв зросло вдвічі. Приблизно 16 % підлітків сигаретами тільки бавляться, палять рідко. 12 % стали заядлими паліями. «Епідемія» паління кожного року забирає 120 т. курців, але кожного року їх місця поповнюється новими курцями з числа молоді. Курці звичайно обманюють себе, кажуть, що куріння не так вже й шкідливе, але статистика захворювань та смертей говорить протилежне. Курці завжди страждають від дефектів дихальних шляхів, гастритів, серцево - судинних захворювань.

Номер слайду 28

Життя – це звичайна дорога , і на ній повно роздоріжжя. Чи зумієш ти знайти свій шлях?

Номер слайду 29

Наш вибір Алкоголю – НІ!Палінню – НІ! МИ ЗА ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ!

Номер слайду 30

Паління : тест підсумковий. Відповісти “правильно ” або “ неправильно” на такі твердження:1. Одна з основних причин, що підлітки палять,- це бажання бути на рівні з іншими.2. Пасивне паління призводить до того, що некурці страждають захворюваннями дихальної системи.3. Нікотин, що міститься в сигаретах –це наркотик. Він впливає на судини, функції мозку та серце.4. Легені людини, що палить пачку сигарет на день протягом цілого року, містять один літр осадженої смоли.5. Паління сигарет – це одна з головних причин виникнення серцевих захворювань.6. Тютюн зявився на території сучасної України в XIX столітті.7. Всі рослини родини Пасльонових шкідливі для організми людини.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Дякуємо за увагу !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Бажан Ірина
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
21 квітня 2021
Переглядів
5304
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку