Презентація до теми: "Законність і правопорядок"

Про матеріал
Презентація для 9-х та 10-х класів в рамках вивчення теми "Законність і правопорядок"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЗАКОННІСТЬ І ПРАВОПОРЯДОКОлена ТИТАРЕНКОВчитель правознавства. КЗО «СЗШ № 128» ДМР

Номер слайду 2

Питання теми. Поняття, принципи та гарантії законності. Поняття та сутність правопорядку. Основні шляхи зміцнення законності і правопорядку.

Номер слайду 3

1. Поняття, принципи та гарантії законності. Законність – це комплексна політико-правова категорія, що відображає правовий характер організації суспільно-політичного життя, органічну взаємодію права та влади, права та держави. Це визначення характеризує основні риси законності як самостійної категорії:це критерій оцінки правового життя суспільства;це принцип, метод і режим неухильного виконання норм права;це категорія, що має визначений зміст. Сутність законності полягає в реальності права, в рівні дотримання законів та підзаконних актів, у гарантуванні прав і свобод особи.

Номер слайду 4

Принципи законності. Принципи законності – це система керівних положень та ідей, що визначають природу законності, її місце у суспільстві та у системі інших правових категорій.{69 C7853 C-536 D-4 A76-A0 AE-DD22124 D55 A5}Принципи законностіХарактеристика. Принцип загальності законностізабезпечує рівність всіх суб'єктів суспільних відносин перед законом. Принцип єдностізаконностізабезпечує єдність розуміння законів та підзаконних актів на всій, без винятку, території держави. Невідворотність відповідальностіполягає у тому, що кожне скоєне правопорушення повинно бути розкрито, а винні у його вчиненні повинні нести відповідальність. Взаємодія законності та доцільностіполягає у можливості суб'єктів правових відносин приймати найбільш ефективні, доцільні рішення. Взаємозв'язок законності та культуривизначає взаємозалежність рівня законності від рівня загальної і правової культури громадян. Принцип єдності законності і демократіїполягає в активній участі громадян у справах суспільства і держави, у демократичній процедурі прийняття законів й інших нормативних актів

Номер слайду 5

Гарантії законності. Гарантії законності – система засобів, способів, прийомів і методів забезпечення законності, що дозволяють безперешкодно реалізувати правові норми, користуватися суб'єктивними правами і виконувати юридичні обов'язки. Економічні (матеріальні) гарантії матеріальні умови життя суспільства, серцевину яких складають соціально-економічний устрій суспільства. Соціальні гарантії комплекс громадських заходів для боротьби з правопорушеннями, відступами від ідеї законностіПолітичні гарантіїфункціонування політичної системи в цілому, із властивим демократичному суспільству політичним плюралізмом, реальним поділом влади, наявністю правової держави

Номер слайду 6

Ідеологічні (духовні) гарантії панування ідеології, в центрі якої загальнолюдські цінності, розвиток духовного життя суспільства, ідейне виховання громадян, глибока повага до права. Юридичні гарантії система спеціальних правових засобів зміцнення законності і правопорядку, усі норми права, в яких виражена вимога законності

Номер слайду 7

2. Поняття та сутність правопорядку. Правопорядоксуспільний порядок, що встановлюється та охороняється державою на основі чинних норм права та в режимі законностіскладається як результат реалізації всіх правових розпоряджень відповідно до принципу законностіпідсумок правового регулювання, його реалізована мета.це заснована на праві і законності організація правового життя, що відображає якісний фактичний стан суспіль­них відносин, врегульованих правом

Номер слайду 8

Особливості правопорядку: стан упорядкованості правом суспільних відносин;порядок, передбачений нормами права;правопорядок є результатом втілення в життя правових норм, їх реалізації; правопорядок забезпечується державою, йому притаманні єдність, стабільність. Це – реалізація законності, прав, свобод і обов'язків громадян; підпорядкованість суб'єктів нормам права у їх правових відносинах. Правопорядок можна охарактеризувати як порядок, що забезпечує стабільність громадського життя і соціальний прогрес.

Номер слайду 9

Принципи правопорядку – вихідні положення та ідеї, що визначають зміст правопорядку та забезпечують розуміння його природи та сутності. ЗАГАЛЬНОСОЦІАЛЬНІ (принципи демократизму, гуманізму, справедливості, верховенства інтересів суспільства);ЗАГАЛЬНОПРАВОВІ (принцип рівності перед законом, верховенства закону та прав людини і громадянина);СПЕЦІАЛЬНІ (принцип системності, принцип стійкості правопорядку, принцип єдності, принцип субординації, принцип гарантованості)

Номер слайду 10

3. Основні шляхи зміцнення законності і правопорядку. Основними напрямами діяльності держави по зміцненню законності і правопорядку є: переконання (підвищення правосвідомості громадян і посадових осіб); правове виховання суспільства; профілактика правопорушень, суспільний вплив на порушників і застосування до них примусових заходів; підвищення ролі громадянського суспільства в забезпеченні законності і правопорядку.

Номер слайду 11

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛНаровлянський О. Д. Правознавство (профільний рівень): підруч.для 10 кл. закл.заг.сер.освіти. – Київ. : Грамота, 2018. – 272 с. Теорія держави та права : навч. посіб. / [Є. В. Білозьоров, В. П. Власенко, О. Б. Горова, А. М. Завальний, Н. В. Заяць та ін.] ; за заг. ред. С. Д. Гусарєва, О. Д. Тихомирова. – К. : НАВС, Освіта України, 2017. – 320 с. Теорія держави і права: навчальний посібник. / Шевченко А.Є., Старостюк А. В. – Вінниця, ТОВ «Нілан-ЛТД», 2017. – 270 с.

pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 10 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
5 жовтня 2023
Переглядів
1051
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку