Презентація "Робочий час і час відпочинку"

Про матеріал
Презентація на тему "Робочий час і час відпочинку". Розроблена презентація для здобувачів освіти І курсу з предмета "Основи трудового законодавства". Розкриті поняття робочого часу, часу відпочинку, відпустки, види робочого часу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РОБОЧИЙ ЧАС І ЧАС ВІДПОЧИНКУРЦ ПО ЕМСТ ХООснови трудового законодавства. Викладач. Анна Полянська

Номер слайду 2

РОБОЧИЙ ЧАС І ЧАС ВІДПОЧИНКУСтаття 45 Конституції України гарантує кожному право на відпочинок, а тому питання щодо робочого часу та часу відпочинку досить чітко врегульовані чинним трудовим законодавством із метою реалізації та захисту права працюючих.

Номер слайду 3

Робочий час Час, протягом якого працівник повинен виконувати свої трудові обов'язки згідно з чинним законодавством про працю, правилами внутрішнього трудового розпорядку і колективним, трудовим договором.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Тривалість робочого часу. Відповідно до статті 50 Кодексу законів про працю України нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень.

Номер слайду 6

Скорочений робочий час встановлюється для окремих категорій працівників:• неповнолітніх віком від 16 до 18 років — 36 годин на тиждень;• осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень;• учнів, які працюють протягом навчального року у вільний від навчання час,— не більше половини максимальної тривалості робочого часу (24, 36 годин) для відповідного віку;• працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці, — 36 годин на тиждень. Крім цього, встановлюється скорочена тривалість робочого часу для окремих категорій працівників — учителів, лікарів тощо.

Номер слайду 7

Ненормований робочий час встановлюється для окремих категорій працівників, праця яких, у зв'язку із специфікою і характером їхньої роботи, не вкладається в рамки нормального робочого дня. Цей вид робочого часу, як правило, допускає роботу понад нормальний робочий день і тиждень, за що ці працівники отримують додаткову відпустку.

Номер слайду 8

Надурочний робочий час — це робота, яка виконується працівниками понад нормальний робочий день і тиждень, якщо вона виконувалась за письмовим або усним розпорядженням власника або уповноваженого ним органу чи з його відома. До надурочних робіт не залучають вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до трьох років, неповнолітніх та інших осіб.

Номер слайду 9

Нічний час роботи. Свої особливості має інший робочий час. Таким вважається робочий час із 22 години до 6 години. До роботи в нічний час забороняється залучати вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років, неповнолітніх та деяких інших осіб.

Номер слайду 10

Час відпочинкувстановлений законодавством час, протягом якого працівники звільняються від виконання своїх трудових обов'язків і який вони можуть використовувати на власний розсуд.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Тривалість відпочинку між робочими днями залежить від тривалості робочого дня та режиму роботи. Безперервний щотижневий відпочинок (вихідні дні) не повинен бути меншим за 42 години. Загальним вихідним днем є неділя. Залучення працівників до роботи у вихідні дні забороняється.

Номер слайду 13

Закон України «Про відпустки» визначає такі види відпусток:

Номер слайду 14

Закон України «Про відпустки» визначає такі види відпусток:

Номер слайду 15

Щорічна відпустка надається працівникам зі збереженням місця роботи (посади) і середнього заробітку. Мінімальна тривалість щорічної відпустки складає 24 календарні дні. Для окремих категорій працівників можуть встановлюватись відпустки, тривалість яких є більшою. Зокрема, неповнолітнім щорічна відпустка надається тривалістю 31 календарний день. Деяким працівникам можуть надаватися додаткові відпустки (наприклад працівникам, які зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці). Працівники, що поєднують роботу з навчанням, користуються правом на додаткову відпустку за місцем роботи. Для закінчення дисертаційних робіт, написання підручників та в інших випадках, передбачених законодавством, працівникам надається творча відпустка.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати конспект. Контрольні запитання: Що таке робочий час і час відпочинку?Назвіть основні види часу відпочинку?Які пільги мають працюючі неповнолітні?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 жовтня 2023
Переглядів
1116
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку