Презентація до твору Дж.Орвелла "1984"

Про матеріал
Презентація до твору Дж.Орвелла "1984". Можна використовувати на уроках зарубіжної літератури під час вивчення творчості Дж.Орвелла.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«1984»ДЖОРДЖ ОРУЕЛЛ«Одна тисяча дев'ятсот вісімдесят четвертий»

Номер слайду 2

ПАСПОРТ ТВОРУРік написання: 1948 р. Жанр: роман антиутопія,повість застереження. Опублікований: 8 червня 1949 р. Антиутопія – жанр, який ще називають негативною утопією. Це зображення такого можливого майбутнього, яке лякає письменника, змушує його переживати стан тривоги як за долю людства, так і за душу окремої людини, це опис держави, де переважають негативні тенденції розвитку.

Номер слайду 3

ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯУ листі до свого видавця Фреда Ворбурга 22 жовтня 1948 року Орвелл повідомив, що перша ідея роману виникла у нього в 1943 році. Він органічно продовжив тему революції, розкритої в «Колгоспі тварин». Тоді з’явилися основні моменти та лінії — хвилини ненависті, двоєдумство, новомова, любов і страх в тоталітарному суспільстві тощо. Деякі образи, використані в романі, письменник запозичив із власних спогадів. Його друг Тоско Файвел згадував «Джордж Орвелл казав мені, що […] він переніс у фантастичний Лондон 1984 “звуки, запахи і кольори свого шкільного дитинства”»Першими назвами роману були «Остання людина в Європі» та «Живі і мертві». Назва «1984» як інверсія 1948(рік написання).

Номер слайду 4

КОМПОЗИЦІЯ ТВОРУРоман складається з трьох частин. Перша частина знайомить нас із Вінстоновим баченням світу. Друга – із забороненими інтимними стосунками Вінстона із Джулією і його згодою долучитися до повстання проти Партії. Третя – із арештом Вінстона Поліцією Думок і його ув'язненням у Міністерстві Любові, де його "лікують" від "неправильних" думок.

Номер слайду 5

ОСНОВНА ДУМКАЗображення тоталітарного суспільства майбутнього, де цілком ігноруються базові гуманістичні принципи, а влада здійснюється за допомогою безкінечної війни, терору, залякування й інформаційного одурманення населення. Марна боротьба людини з репресивною, пропагандистською державною машиною, яка побудована на залякуванні, фальсифікаціях, тотальному стеженні і недовірі.

Номер слайду 6

ГОЛОВНІ ГЕРОЇВінстон Сміт – головний герой, 39-річний чоловік. Джулія – ​​дівчина, закохана в головного героя.

Номер слайду 7

О’Брайен – високопосадовець Внутрішньої Партії. Містер Чаррінгтон – власник антикварної лавки, в якого Сміт купив щоденник,а потім інші речі.

Номер слайду 8

Старший брат – лідер партії. Ця таємнича постать є центром влади Океанії, яку ніхто ніколи не бачив. “Найжахливіший з усіх жахів у світі”

Номер слайду 9

СВІТ У “1984”СУПЕРДЕРЖАВИОКЕАНІЯ(Де,власне відбуваються події роману)ЄВРАЗІЯ СХІДАЗІЯВЛАДАПАРТІЯЗовнішня і Внутрішня. Офіційною мовою Океанії є новомова. Океанією керують 4 міністерства: Міністерство Достатку. Міністерство Миру. Міністерстві Любові Міністерства Правди

Номер слайду 10

ТРИ ГАСЛА ПАРТІЇ«ВІЙНА - ЦЕ МИР»«СВОБОДА - ЦЕ РАБСТВО»«НЕЗНАННЯ - ЦЕ СИЛА »

Номер слайду 11

СОЦІАЛЬНИЙ УСТРІЙ ОКЕАНІЇСТАРШИЙ БРАТВНУТРІШНЯ ПАРТІЯЗОВНІШНЯ ПАРТІЯПРОЛИ- 85% усього населення

Номер слайду 12

ФУНКЦІЇ МІНІСТЕРСТВМІНІСТЕРСТВО МИРУ (МІНІМИР) - ВІДПОВІДАЄ ЗА ВЕДЕНННЯ ВІЧНОЇ ВІЙНИМІНІСТЕРСТВО ДОСТАТКУ(МІНІДОСТАТОК) - ВІДПОВІДАЄ ЗА НОРМУВАННЯ ПРОДУКТІВ ТА КОНТРОЛЬ ЗА НИМИМІНІСТРЕСТВО ПРАВДИ(МІНІПРАВДА)- КОНТРОЛЮЄ ІНФОРМАЦІЮ: ЛІТЕРАТУРУ,ПРОПАГАНДУ,ПАРТОРГАНІЗАЦІЮ,ТЕЛЕБАЧЕННЯМІНІСТЕРСТВО ЛЮБОВІ(МІНІЛЮБ) - ВІДПОВІДАЄ ЗА ІДЕНТИФІКАЦІЮ,МОНІТОРИНГ ТА АРЕШТИ ДИСИДЕНТІВ,ЇХ ЛІКУВАННЯ(ВИПРАВЛЕННЯ)

Номер слайду 13

Думкозлочин— єдиний злочин в Океанії, що карався смертю. Під це поняття попадав навіть не просто вчинок, а тільки сама думка про нього. Ідеологія проголошувала — подумавши про правопорушення, людина сама підписувала собі смертний вирок, який рано чи пізно, проте завжди невідступно досягав її в катівнях Міністерства Любові. Репресивним органом, котрий запобігав думкозлочину, була Поліція думки. Поліція думки - не займалася простим виконанням вироків. В її функції входило доведення порушнику, що він був не правим. «Злочинець» знищувався тільки після того, як він щиросердно (за цим жорстко слідкували, «ошукачів» обробляли далі) погоджувався з постулатами ідеології і сам просив для себе смертного вироку за свої «злочини». Деяких навіть випускали на волю, щоб людина «дозріла» самостійно і сама повернулася для виконання смертного вироку. Таким чином, система не просто мстила «віровідступникам», що не покаялися, а вбивала їх від безсилля, знищуючи їх в цілому, себто разом із вірою. НАЙТЯЖЧЙ ЗЛОЧИН ОКЕАНІЇ

Номер слайду 14

КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА ГОЛОВНИХ ГЕРОЇВ39-річний чоловікживе у. Лондоні,розлучений(колишня дружина Катерина)працює у Міністерстві Правди (заміна фактів,що суперечили партійній пропаганді)вдає прихильника Партії,а насправді вірить ,що існує Братство,яке її повалитьведе щоденник для нащадків(заборонена діяльність)закохується в дівчину(Джулію),яка має схожі з ним політичні поглядичас від часу зустрічається з Джулією,у різних місцяхзнайомиться з Містером Чаррінгтоном,в якого згодом винаймає кімнату для зустрічей з Джулієювірить ,що О’Браєн(член Внутрішньої Партії)є членом підпільної організаціїВінстон Сміт

Номер слайду 15

Джулія26-річна дівчиначлен Зовнішньої Партії,працює у Відділі Фікційвміло вдає захоплення Партією,в той же час порушуючи безліч заборонзакохалася у В. Сміта,перша зізналася про свої почуття«Вона була зухвала на вигляд дівчина, десь приблизно двадцяти семи років, з густим волоссям, обличчям вкритим ластовинням, і швидкими атлетичними рухами. Вузький яскраво-червоний пояс, емблема Молодшої Ліги Анті-Секс, був обмотаний декілька разів навколо талії її спецодягу, достатньо щільно щоб яскраво підкреслити її стрункі стегна. »

Номер слайду 16

О’Браєн. Високопоставлений член Внутрішньої партії«О'Брайєн був здоровецьким, огрядним та сильним чоловіком з товстою шиєю і грубим, неввічливо глузливим, брутальним обличчям. Незважаючи на його грізний зовнішній вигляд, він володів принадно чарівними манерами. Він мав на озброєнні хитрощі з пересуванням своїх окулярів на носа що дивовижним чином обеззброювало – у якийсь незбагнений спосіб, робило його виключно цивілізованим. »брав участь у “лікуванні” Вінстона

Номер слайду 17

Містер Чаррінгтонстарий власник антикварної крамничкиздавав Вінстонові кімнатувиявився агентом Поліції Думоккерував арештом Вінстона та Джулії

Номер слайду 18

Старший Брат. Лідер Партії, який зображений у творі лише на плакатах, грошах, в книгах, але, можливо, Старший Брат не існував у реальності та був вигаданою особою. «обличчя чоловіка приблизно сорока п'яти років, з масивними чорними вусами та привабливо суворими та прямими рисами обличчя", "На кожному поверсі, навпроти ліфтової шахти, зі стіни пильно дивився плакат з величезним обличчям. Це було одне з тих зображень, які створені так щоб очі невідривно слідкували за тобою куди б ти не пішов.»

Номер слайду 19

ДРУГОРЯДНІ ГЕРОЇСім’я Парсонсівсусіди Вінстоначоловік Том - колега Вінстона,прихильник Партіїдружина Місіс Парсонс - домогосподаркадіти - хлопчик і дівчинка Тома було виипаровано,оскільки дочка здала його Поліції Думок. Тіллотсон. Колега Вінстона.«На іншому боці у кубікулі для листування маленький, педантичного вигляду, темнобородий чоловік на ім'я Тіллотсон працював з чеканною непохитністю, зі складеною на його колінах газетою та дуже близько присунувшись ротом до рупору мовоноту. Він мав вигляд людини, що намагається за будь-що зберегти у таємниці – між собою і телезахистом – усе що він скаже. Він підвів голову та подивився, і його окуляри стрільнули ворожим спалахом убік Вінстона. Вінстон заледве знав Тіллотсона і не мав жодного уявлення над чим саме він працює»

Номер слайду 20

Еммануель Гольдштейн. Ворог Народу, якого показували всім під час Двох Хвилин Ненависті. Колись він був одним з вождів революції, але пізніше, за офіційною версією партії, зрадив її і втік за кордон. В Океанії вважали, що він створив таємне Братство, метою якого була боротьба з партією. Вважали, що Гольдштейн написав книгу "Теорія і практика олігархічного колективізму". Саймі. Колега Вінстона, спеціаліст з Новосуржу (Новомови). Один з найбільш симпатичних для Вінстона людей. Саймі був філологом і працював над 11-м виданням словника Новосуржу.

Номер слайду 21

Відома формула «двічі два дорівнює п'яти» прийшла Орвеллу на думку, коли він почув радянське гасло «п'ятирічку в чотири роки». Американська IT-компанія Apple використовувала посилання до роману у відомому рекламному ролику, знятому Рідлі Скоттом і запущеному в 1984 році напередодні випуску Macintosh. У відео представлений виробник комп'ютерів IBM в ролі Старшого Брата. У 2009 році онлайн-магазин Amazon вилучив книги письменника Джорджа Орвелла з пристроїв для читання електронних документів Kindle. Користувачі позбулися електронних копій романів «1984» і «Колгосп тварин», на розповсюдження яких, як з'ясувалося, у компанії немає прав. Роман «1984» займає восьме місце в списку «200 найкращих книг за версією BBC» (2003). У 2009 році газета The Times включила роман «1984» в список 60 найкращих книг, опублікованих за останні 60 років, а журнал Newsweek поставив роман на друге місце в списку ста найкращих книг всіх часів і народів. Книгу було заборонено в СРСР до 1988 року. У філософському енциклопедичному словникові 1983 року написано: «За ідейну спадщину Орвелла ведуть гостру боротьбу як реакційні, ультраправі сили, так і дрібнобуржуазні радикали». Роман став основою опери Лоріна Маазеля, її світова прем'єра відбулася в Ковент-Гардені в 2005. ЦІКАВІ ФАКТИПРО «1984»

Номер слайду 22

ЕКРАНІЗАЦІЇ1956 р.1984 р.

Номер слайду 23

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Золотавіна Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 травня
Переглядів
51
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку