"Презентація до урок інтегрованого курсу "Досліджуємо історію і суспільство" на тему "Що розповідають про минуле етнографія і топоніміка"

Про матеріал
Презентація до урок інтегрованого курсу "Досліджуємо історію і суспільство" 5 клас, на тему "Що розповідають про минуле етнографія і топоніміка" за модельною навчальною програмою «Досліджуємо історію і суспільство. 5-6 класи (інтегрований курс)» для закладів загальної середньої освіти (автори Пометун О.І., Ремех Т.О., Малієнко Ю.Б., Мороз П.В.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Що розповідають про минуле етнографія та топоніміка. Урок інтегрованого курсу «Досліджуємо історію і суспільство» 5 клас. (за модельною навчальною програмою і підручником авт. О. Пометун, Т. Ремех, Ю. Малієнко, П. Мороз)Вчитель історії Руденківського ліцею Євсюкова Н. В.

Номер слайду 2

Актуалізація знань

Номер слайду 3

Історична карта – це зменшене зображення земної поверхні, її частин, або окремих країн світу, на яких позначають різні події.

Номер слайду 4

Чим відрізняються історичні карти від географічних?Використання кольорів: на географічних картах кольором позначають висоту місцевості над рівнем моря (зелений – низовини, коричневий – гори). На історичній карті різними кольорами позначають території держав, розселення народів.

Номер слайду 5

Чим відрізняються історичні карти від географічних?На історичній карті позначають події, що відбувалися в часі (битви, напрямки руху військ, коли виникло місто, коли воно було зруйновано).

Номер слайду 6

Умовні позначення дві різні території або державиперехід певного району від однієї держави до іншоїмісця битв

Номер слайду 7

Умовні позначення пересування військ або народівкордони держав, регіонів, областей, територійміста. Як називаються умовні позначення на карті?

Номер слайду 8

Працюючи з історичною картою, послідовно відповідай на запитання. Як називається карта? Як називається зображена держава та її столиця? З якими державами межує? У якому столітті відбуваються події, зображені на карті? Які позначки складають легенду карти? Які події зображено?

Номер слайду 9

ДОСЛІДЖЕННЯРозглянь географічну (фізичну) та політичну карти України і виконай завдання. 1. Порівняй карти, визначивши, що в них спільне, а що — відмінне. 2. Опиши Україну як знавець географічного простору (пам’ятай про річки, моря, гори, називай їх відносно сторін світу). 3. Розкажи про територіальний поділ України, назви центри областей. 4. Назви держави, що сусідять з Україною. 5. Використай інформацію карт і склади кілька речень про Україну та держави, що з нею сусідять.

Номер слайду 10

Фізична карта України

Номер слайду 11

Політична карта України

Номер слайду 12

ВЕСЕЛА РУХАНКА

Номер слайду 13

Етнографія – наука, яка вивчає культуру, побут, походження, розселення та взаємини народів. Топоніміка – наука, яка вивчає географічні назви та їх історію.

Номер слайду 14

У якому році Україна здобула незалежність?

Номер слайду 15

24 серпня 1991 року проголошено незалежність України

Номер слайду 16

Назву Україна вперше вжито в літописі під 1187 р. до Київ­щини, Переяславщини та Чернігівщини. Вона походить від слова країна, що означало рідний край, країна, земля. Згодом назва «Україна» поширилася на всю нашу землю й дала найменування нашому народові.

Номер слайду 17

Перша держава, яка існувала на наших землях –Русь – Україна. Що означає термін «Русь»?Від назв місцевих річок Рось, Росава. Від скандинавського «Русь» - корінь «рос» означає головне заняття варягів (вікингів) – морські грабіжницькі походи («росер» – судноплавання, «русі» – морський похід)

Номер слайду 18

Київська Русь — середньовічна східноєвропейська феодальна монархічна держава зі столицею в Києві, що існувала впродовж IX-XIII століть.

Номер слайду 19

До складу яких держав входили українські землі упродовж історії?

Номер слайду 20

Для назви різних частин нашої країни з давніх часів використовують такі назви, як Волинь, Київщина, Поді­лля , Галичина, Слобожанщина, Чернігово-Сіверщина, Буковина, Закарпаття та інші. Кожна з них має свою історію, виникали вони за різних часів, тож усі є втіленням історичного минулого. Саме тому такі назви є історичними (їх ще називають історико-географічними).

Номер слайду 21

Крім історичних назв використовують також етнографічні назви (етнос – народ), що стосуються культури й побуту народів, їх походження і території розселення. Гуцульщина - південно-східній частині Українських Карпат. Лемківщина – в Карпатах

Номер слайду 22

Стор. 441. У якій області України розташоване місто, у якому ви мешкаєте?До якого історичного регіону воно належить? 2. Які історичні регіони найпівнічніші, які - найзахідніші, а які - найсхідніші? 3. Назви яких історичних регіонів указують на місце їх розташування?

Номер слайду 23

Що таке державний кордон?Державним кордоном називають лінію, що пролягає суходолом чи водоймою і визначає межі території держави - її суші, вод, надр, повітряного простору. Державний кордон України від­діляє територію нашої держави від територій інших держав.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Рефлексія, ділимося враженнями. Сьогодні на уроці я зрозумів/зрозуміла, що..... Мені було цікаво ...... Мені було складно ...... Хочу ще дізнатися ..... Закінчи речення: 1. Назви с. Рудники, м. Шахтарськ вказують на те, що… 2. Назви міста Івано-Франківськ, країни Колумбія пов’язані з… 3. Назви держав Ісландія (льодова країна), Нідерланди (низові землі), Чорногорія походять від… Поясни, чому так іменовані міські вулиці: Приморська, Дніпровська, Прилужна; Грецька, Єврейська, Сербська, Татарська; Гончарна, Залізна, Кожум’яцька, Шевська; Бузкова, Квіткова, Березова; Перемоги, Незалежності, Революції

Номер слайду 26

РАХУЄМО БАЛИ *Діє система накопичувальних балів «мудриків». Відповіді, в залежності від виду діяльності і критеріїв, оцінюються в 1, 2, 3, 4, 5 «мудриків». Оцінку можна отримати наприкінці цього уроку або допрацювати під час повторення даного матеріалу на наступному.

Номер слайду 27

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Позначити на контурній карті «Історико-географічні регіони України» назви історико-географічних регіонів: Волинь, Галичина, Закарпаття, Буковина, Поділля, Середня Наддніпрянщина, Сіверщина, Слобожанщина, Запорожжя, Таврія, Донщина, Надчорномор'я. Підписати, територію кожного регіону розфарбувати олівцями різного кольору.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пуца Світлана Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 січня 2023
Переглядів
1021
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку