Презентація "Письмові інформаційні джерела. Давні книги України."

Про матеріал
Презентація розрахована на допомогу вчителю і учню 5 класу при вивченні теми: "Письмові інформаційні джерела. Давні книги України." курсу "Україна і світ: вступ до історії та громадянської освіти. 5-6 класи (інтегрований курс)" для закладів загальної середньої освіти (автори Власова Н.С., Желіба О.В., Кронгауз В.О., Секиринський Д.О., Щупак І.Я. Матеріали для презентації використані з джерел вільного доступу, в тому числі в мережі інтернет.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Письмові інформаційні джерела. Давні книги України. Поліщук Марина Віталіївна Комунальний заклад “Кам’янський ліцей №1 Кам’янської міської ради Черкаської області”

Номер слайду 2

Письмові інформаційні джерела  зафіксовані на камені, кераміці, папірусі, пергаменті, папері та інших матеріалах  літописи, хроніки, документи, мемуари, щоденники, листи. Перші окремі писемні згадки про українські землі, які залишили нам сусіди, мають вік у 3 тисячі років. Поширення писемності на території України розпочалося лише після запровадження християнства в X ст. Проте давніх писемних джерел збереглося мало. Наука, що вивчає писемні джерела, має назву палеографія.

Номер слайду 3

Оригінальну систему передачі інформації винайшов народ інків — вузликове письмо. Однак воно не знайшло свого продовження. Основним джерелом походження писемності став малюнок. Проте малюнок стає писемністю лише тоді, коли він не просто зображує, наприклад, сонце, а позначає слово «сонце». Письмо малюнками називається піктографічним. Зараз цей вид письма не використовується, але піктограми мають значне поширення в дорожніх знаках, комп'ютерах, телефонах тощо. Згодом малюнки перетворювалися на письмові символи, що не завжди були схожими на той предмет, який позначали. Так виникло ієрогліфічне письмо.

Номер слайду 4

Ізборник Святослава Ізборнік Святослава датується 1073 роком, створений для чернігівського князя Святослава Ярославича. Умовно рукопис можна поділити на дві частини. В одній із них представлено роз’яснення засад християнства, філософії та етики, друга частина — світська.   Дано відповіді на теми християнсько-етичного вчення. По суті, Ізборник став своєрідним довідником, де людина середньовіччя шукала відповідей на важливі питання.

Номер слайду 5

Києво-Печерський патерик збірка оповідань про ченців Києво-Печерського монастиря, заснованого в середині XI ст. Патерик складено в XIII столітті на основі листування  єпископа Володимиро-Суздальського Симона (помер 1226) і ченця Печерського монастиря Полікарпа.

Номер слайду 6

Ініціатором і меценатом створення Острозької Біблії був український князь, Костянтин Острозький. Біблія в Острозі надрукована у друкарні Івана Федорова 1581-го року. Острозька біблія

Номер слайду 7

Пересопницьке Євангеліє Пересопницьке  Євангеліє було написано в 1556–1561 роках у монастирі князів Заславських при церкві Святої Троїці та в Пересопницькому монастирі на Волині. Із тексту Євангелія дізнаємося, що ця величезна робота була виконана двома ченцями: протопопом Михайлом Васильовичем Саноцьким і архімандритом Пересопницького монастиря Григорієм. 

Номер слайду 8

Повість временних літ   Літописне зведення, складене в Києві в XI — на початку XII століття ченцем Нестором та іншими літописцями.  Перша в Київській Русі пам'ятка, яка висвітлює історію східних слов’ян та князівської влади, утвердження християнства на Русі, містить оповіді про виникнення слов'янської писемності, відбиває настрої різних суспільних верств. Записи подаються порічно. Використано перекази, оповідання, повісті, легенди

Номер слайду 9

«Поученіє» Володимира Мономаха Точна дата написання 1117 рік.  Оригінальний твір, у якому Володимир Мономах висловлює думки загальнодержавного, політичного та морального характеру, повчає своїх дітей бути розумними правителями, захищати інтереси Русі, боротися з князівськими міжусобицями, самим учитися й поширювати освіту, власною поведінкою подавати приклад іншим. 

Номер слайду 10

Руська правда збірка стародавнього руського права, складена в Київській державі у XI—XII ст. на основі звичаєвого права.  Руська Правда містить норми кримінального, спадкового, торгового, процесуального законодавства.  В частині карного права характеризується заміною норм кровної помсти— грошовими викупами та державними карами — вирами. Відповідальність за невідомого вбивцю поширюється на всю громаду (верв), на території якої сталося вбивство (дика вира); за поранення, образу честі, поряд відшкодування покривдженому, треба було платити державну кару (продаж); за найважчі злочини (розбій, підпал загороди, конокрадство) була встановлена кара «поток і розграбленіє», яка торкалася не лише майна, але і дружини, дітей та самого злочинця. 

Номер слайду 11

Слово о полку Ігоревім   В основі сюжету — невдалий похід  руського новгород-сіверського князя Ігоря Святославича на половців у 1185 році. «Слово» було написане в кінці XII століття, невдовзі після описуваної події, датується 1187 роком.

Номер слайду 12

Слово про Закон і Благодать Визначний твір Київської Русі. Написаний між 1037 - 1050 рр.  священиком Іларіоном. Це «Слово» стверджує самостійність  Київської держави і церкви, заперечує повноваження Візантії   щодо Києва. «Слово» підкреслює протилежність «закону»  (давньої іудейської релігії) і «благодаті» (нової - християнської).

ppt
Додано
29 січня 2023
Переглядів
288
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку