Презентація "Світові винаходи та Україна"

Про матеріал
Презентація до уроку історії у 5 класі (НУШ, за підручником І.Васильків) за темою "Світові винаходи та Україна"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:“Світові винаходи та Україна”

Номер слайду 2

Таблиця “З-ХД-Д” (Знаю, Хочу дізнатися, Дізнався) {6 B0 B7 B6 F-07 EB-4 D29-803 B-7 F40 D2542 BF5}Що ви вже знаєте?Що ви хочете дізнатись?Що ви дізналися?   {6 B0 B7 B6 F-07 EB-4 D29-803 B-7 F40 D2542 BF5}Без яких технічних винаходів люди б не змогли обійтися сьогодні? Як ви думаєте чи є серед українців відомі винахідники? Можливо, ви вже знаєте когось?Чи знаєте ви, що...— літак Ан-225 «Мрія» встановив близько 250 світових рекордів;— станом на 1 січня 2021 року (з 1992 року) до державних реєстрів України внесено 127 634 патенти на винаходи, серед них є й такі, якізараз активно використовуються в Україні та світі?

Номер слайду 3

17.1. Технічні винаходи та відкриття українців. Відомі всьому світові гвинтокрили – цевинахід київського інженера Ігоря Сікорського1940 р. вперше успішновипробував свій винахід

Номер слайду 4

Ан-225 з максимальною злітною масою 640 тонн є найважчим літаком у світі. "Мрія" була створена для транспортування вантажів, зокрема космічних кораблів багаторазового використання "Буран" і компонентів ракетної системи "Енергія". Літак може перевозити також великогабаритні вантажі іншого призначення, які можуть розміщуватись як у фюзеляжі, так і "на спині". Ан-225 «Мрія», створений київським конструкторськимбюро імені Антонова у 1988 році.17.1. Технічні винаходи та відкриття українців

Номер слайду 5

27 лютого 2022 року Російські війська знищили один із найбільших літаків у світі українського виробництва АН-225 "Мрія". Це сталося в аеропорту Гостомеля, де флагман української авіації перебував на ремонті.

Номер слайду 6

Уродженець Чернігівщини - бджоляр Петро Прокопович першим запропонував та почав використовувати рамкові вулики, які поширені і сьогодні17.1. Технічні винаходи та відкриття українців. Левко Симиренко(1855 — 1920), знаний селекціонер з Черкащини, запропонував нові види плодових рослин (сорт яблук «Ренет Симиренка». Зареєстровано у 1890 року)

Номер слайду 7

Виходець з Тернопільщини Іван Пулюй (1845 — 1918) став одним із винахідників рентгенівських променів. Завдячуючи роботам Івана Пулюя, значно просунулася вперед нова для ХІХ ст. наука – електротехніка.

Номер слайду 8

Ще в 1853 році львівські аптекарі Ігнацій Лукасевич та Ян Зег створили гасову лампу, яка освітлювала оселі по всьому світу упродовж наступних десятиліть.

Номер слайду 9

Кілька способів зварювання металів уперше запропонував Микола Бенардос (1842 — 1905). Його ідеї значно розвинув Євген Патон (1870 — 1953), на чию честь названий один із мостів у Києві, споруджений завдяки технології електрозварювання.

Номер слайду 10

17.2 Здобутки в галузі медицини. Відомим є відкриття Володимира. Хавкіна (1860 — 1930). Він створив першу вакцину проти чуми. Завдякипроведеній під його наглядом вакцинації вдалося врятувати мільйони життів! Доктор Максвелл Фінланд, уродженець містечка. Жашків на Черкащині. Лікування пневмонії та туберкульозу за допомогою антибіотиків

Номер слайду 11

Відомим вченим-імунологом був Ілля Мечников, який заснував в Одесі першу в країні бактеріологічну станцію. Працюючи згодом у Франції, він досліджував імунітет людини (здатність організму опиратися деяким захворюванням), за що одержав Нобелівськупремію.

Номер слайду 12

Микола Пирогов і Микола Скліфосовський присвятили свою діяльність питанням військово-польової хірургії, зорема використанню асептиків і антисептиків, знеболення при хірургічних операціях. Микола Скліфосовський сприяв відкриттю медичного факультету при Одеському університеті. Лікар Микола Пирогов три роки (1859—1861 рр.)опікувався Київським навчальним округом. у Києві за допомогою Миколи Пирогова було відкрито недільну школу для дорослих.

Номер слайду 13

Лікування туберкульозу в дітей вивчала Валентина Радзимовська, професорка, засновниця української школи фізіологів і біохіміків. Продовжувала діяльність у Німеччині та США. Відомий лікар Юрій Вороний здійснив першу пересадку донорського органа (нирки). Ця подія відбулася в 1933 році в Харкові і стала відомою далеко за межами України.

Номер слайду 14

Микола Амосов започаткував операції зпересадки серця. Він відомий також як науковець та письменник.

Номер слайду 15

17.3. Український космос. Юрій Кондратюк вирахував найдоцільніший шлях польоту на Місяць («Траса Кондратюка»), який у 1969 році використали американці в проєкті «Аполлон».

Номер слайду 16

Сергій Корольов – конструктор ракетно-космічних систем. Завдяки старанням українця в1957 році на довколаземну орбіту Землі вивели першийсупутник, пізніше під його наглядом відбувся першийполіт людини в Космос.

Номер слайду 17

А от першим космонавтом-українцем став Павло Попович. Після проголошення незалежності нашої держави головним центром української ракетно-космічної промисловості стало місто Дніпро. Першим і єдиним на сьогодніастронавтом незалежної України є Леонід Каденюк.

Номер слайду 18

Американська астронавтка українського походження Гайді-Марія Стефанишин-Пайперпід двічі побувала на орбіті і навіть працювала у відкритому космосі. Варто згадати про українку Роберту Лінн Бондар, лікарку-неврологиню, яка стала першою канадською жінкою-астронавтом.

Номер слайду 19

Домашнє завдання: Дайте письмово відповіді на запитання: Складіть свій рейтинг трійки найкращих винаходів, здійснених українцями. Обґрунтуйте свою позицію. Чи хотіли б ви прославити Україну? Що для цього потрібно робити?

Номер слайду 20

Доповніть речення. Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Григоренко Зоя Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Незаписанко Лариса Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Безверхня Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Грищук Любов Василівна
    Дуже гарна презентація! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
29 січня 2023
Переглядів
4550
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку