Презентація до урок на тему "Орфограма. Орфографічний словник. Робота зі словниками"

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Орфограма. Орфографічний словник. Робота зі словниками" для учнів 5 класу (НУШ)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Епіграф Єдина людина, з якою ви повинні порівнювати себе, — це ви в минулому. І єдина людина, кращими від якої ви маєте бути, — це ви зараз (З. Фрейд). Словник — це Всесвіт в алфавітному порядку (А. Франс).

Номер слайду 2

Дорогі дідки, ось і прейшла нарешті зема – пора виселих свят і росваг. Я дуже радий, що зкоро зустрінуся з вами. Ви цілий рік гарно працювали, тому сйогодні я приготував вам подарунки. Щоб їх отримати, ви повинні гарно попрацювати на уроці, виконати всі завданя, які я приготував для вас. На жаль, трапилася прикра прегода: поранив руку, тому сам писати не можу. Я попросив сніговичка допомогти мині. І ось що з цього вийшло.

Номер слайду 3

Отож, перше завдання для вас - виправте помилки, які зробив сніговичок . Допоможіть мені, будь ласка, діти

Номер слайду 4

Дорогі дітки, ось і прийшла нарешті зима – пора веселих свят і розваг. Я дуже радий, що скоро зустрінуся з вами. Ви цілий рік гарно вчилися, тому сьогодні я приготував вам подарунки. Щоб їх отримати, ви повинні добре попрацювати на уроці, виконати всі завдання, які я приготував для вас. На жаль, трапилася прикра пригода: поранив руку, тому сам писати не можу. Я попросив сніговичка допомогти мені.

Номер слайду 5

Тема нашого уроку: «Орфограма. Орфографічний словник. Робота зі словниками»

Номер слайду 6

Інтелектуальна розминка. Що вивчає фонетика? Що вивчає орфоепія? Що вивчає орфографія? Що таке орфограма? Які словники ви знаєте? До яких із них найчастіше зверталися?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Орфографічний словник української мови Орфографічні словники подають відомості про нормативне написання слів і їх граматичних форм.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Орфографія –це розділ науки про мову, який вивчає правопис, систему правил написання слів

Номер слайду 15

Орфограма – правильне написання слова, яке потрібно вибрати, користуючись правилом чи орфографічним словником

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Зима Настала зема. Прейшла зі своїми морозами, снігами, завірюхами.      Уже сиридина січня. Сьогодні ясний земовий день, сонце яскраво світит. Навколо мякий пухнастий сніг рівним шаром покрив зимлю. Сніг на лавках, на дахах будинків, на диревах. Дирева стоять у снігу, немов яблуні у цвіту. А сніг блещить на сонці, іскрится і переливаєтся ...

Номер слайду 18

Орфографічна помилка –це неправильне написання слова, її позначають знаком І

Номер слайду 19

Зима Настала зима. Прийшла зі своїми морозами, снігами, завірюхами.      Уже середина січня. Сьогодні ясний зимовий день, сонце яскраво світить. Навколо м’який пухнастий сніг рівним шаром покрив землю. Сніг на лавках, на дахах будинків, на деревах. Дерева стоять у снігу, немов яблуні у цвіту. А сніг блищить на сонці, іскрится і переливаєтся ...

Номер слайду 20

► Переписати текст у зошит Під вікном у нас живуть ластівки. Коли вони помостили гніздо, я й не знаю. Мама каже, що дуже давно. Минуло літо. Вивели ластівки діток. Вилетіли маленькі пташенята з гнізда та й полетіли собі.

Номер слайду 21

Творче завданняІ Скласти міні-твір за картиною ІІ Скласти речення за опорними словамиІІІ Скласти з поданими словами словосполучення

Номер слайду 22

Домашнє завдання І Написати лист Святому МиколаюІІ Написати есе «Упевненість, наполегливість, старанність- ключі до успіху»ІІІ Виконати вправу 111 ( 2 завдання)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Олійник Лідія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 лютого 2023
Переглядів
2876
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку