Презентація до уроків за темою "Діана Вінн Джонс "Мандрівний замок Хаула"

Про матеріал
Матеріали даної презентації можуть бути використані під час вивчення теми "Діана Вінн Джонс "Мандрівний замок Хаула", а також для дистанційного навчання учнів із зазначеної теми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Діана Вінн Джонс«Мандрівний замок Хаула»Коваленко Тетяна Володимирівна,учитель зарубіжної літератури. Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Чернігівської області

Номер слайду 2

Діана Вінн Джонс – британська письменниця, автор фантастичних романів для дітей та дорослих. Джонс народилася 16 серпня 1934 року в Лондоні, в сім’ї вчителів. Коли почалася Друга світова війна, була евакуйована в Уельс. Її сім’я кілька разів переїжджала – Коністон, Йорк, в Лондон, поки в 1943 році не осіла в місті Такстед, Ессекс. Там і пройшло дитинство Джонс. Коваленко Т. В.

Номер слайду 3

Закінчивши школу, в 1953 році вступила до коледжу св. Анни при Оксфорді, де вивчала англійську мову. Джонс відвідувала лекції К. С. Льюїса і Джона Р. Р. Толкіна. Завершивши навчання в 1956 році, вийшла заміж за Джонна Барроу, фахівця з середньовічної літератури. Вони недовго жили в Лондоні, потім повернулися назад в Оксфорд і, нарешті, в 1976 році переїхали в Брістоль. У шлюбі народилося троє синів. Коваленко Т. В.

Номер слайду 4

Джонс почала писати в середині 1960-х років, коли її діти були маленькими. Її перший роман для дорослих, опублікований Macmillan в 1970 році під назвою “Changeover”. Діана писала книжки олівцем за філіжанкою кави, а біля неї обов’язково були собака чи кішка. Померла 26 березня 2011 року після тривалої боротьби з раком легенів, який був діагностований у 2009 році. Коваленко Т. В.

Номер слайду 5

Джонс – автор понад сорока книг, перекладених на 17 мов. Відомі книги Джонс: серія книг про Крестомансі і роман «Мандрівний замок Хаула», а також «Темний Володар Деркгольму», «Зачарований ліс». Джонс отримала безліч літературних нагород, серед яких найпрестижніші «Міфопоетична премія» (англ. Mythopoeic Fantasy Awards)за “Темний володар Деркхольма” (1999) і “Медаль Карнегі” (Міфопоетична премія (англ. Mythopoeic Awards) в області літератури і літературознавства вручається міжнародною некомерційною організацією "Міфопоетична спільнота", «Mythopoeic Society», США, авторам видатних творів у галузі міфу і фентезі, та наукових досліджень цих напрямків літератури.) Коваленко Т. В.

Номер слайду 6

Медаль Карнегі. Британська щорічна літературна премія Медаль Карнегі була заснована у Великобританії в 1936. Премія названа на честь шотландського філантропа Ендрю Карнегі який заснував понад 2800 бібліотек в англомовних країнах всього світу. Премія покликана відзначити кращі літературні твори для дітей та підлітків. Коваленко Т. В.

Номер слайду 7

До появи Джоан Роулінг Уїнн Джонс була найпопулярнішим сучасним автором дитячого фентезі у Великобританії. Фентезі - різновид фантастичної літератури, заснований на використанні міфологічних і казкових мотивів. Найпотужнішого розвитку жанр набув у хх століттіКоваленко Т. В.

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ФентезіНаукова фантастикафантастичний час і простір; світ, створений за законами магії;зв'язок зі стародавніми міфами та легендами; психологічна достовірність чарівного світу;- перемога Добра над Зломописує світ чітко, фізично і логічно, без надприродного;зображення реальних проектів технологій, які ще не втілені;- передбачення майбутнього. Коваленко Т. В.

Номер слайду 9

Роман «Мандрівний замок Хаула»«Мандрівний Замок Хаула» - одна з найкращих дитячих книг. Добра, казкова, іронічна, барвиста й жива історія. Книга входить до циклу “Замок”Вона нагадує, що дива існують, варто лише повірити“Мандрівний замок Хаула”  - книга про любов, молодість, дружбу та справжню сім’ю. А ще це історія про чари, віру та надію. Коваленко Т. В.

Номер слайду 10

“Мандрівний замок Хаула”Автор – Діана Вінн Джонс Рік видання: 1986 Жанр твору – фантастичний роман. Тема: Вражаючі пригоди дівчинки; дивовижні відкриття у чарівному світі. Пошук шляху до повернення власного «я», боротьба зі злом на цьому шляху. Ідея: Попри усі складнощі життя кохання усе одно переможе. Віддавайте усе тепло та турботу навколишньому світу. Віра людини в свої сили, впевненість у правильності дій, підтримка оточуючих дозволяють здійснити неможливе. Коваленко Т. В.

Номер слайду 11

Герої: Софі Хаттер — дівчина 18 років, капелюшниця з містечка Маркет-Чиппінг, найстарша з трьох сестер, яку Відьма Пустирищ перетворила на старезну бабусю. Летті — дівчина 17-ти років, рідна сестра Софі. Фанні Хаттер — мачуха Софі. Марта — донька Фанні, наймолодша і найкмітливіша з трьох сестер. Хаул — загадковий чарівник з дивною репутацією, що живе у Мандрівному Замку. Майкл — 15-річний учень і помічник Хаула, що живе з ним в Мандрівному Замку. Кальцифер — вогняний демон, що живе в замку Хаула й приводить його в рух; має таємну угоду з Хаулом, яку прагне розірвати з допомогою Софі. Відьма Пустирищ — зла відьма, яка перетворила Софі на стару бабцю. Опудало, Хінн, Мадам Саліман, король, міс Ангоріан. Коваленко Т. В.

Номер слайду 12

Композиція. Експозиція – розповідь про сім’ю Хаттер; зав’язка – перетворення Софі на стару бабцю, її рішення залишити крамничку; розвиток дії – перебування Софі у Мандрівному замку, пошуки Хаулом принца, боротьба з Відьмою Пустирищ, намагання розірвати зв’язок Хаула і Кальцифера тощо; кульмінація – битва Хаула з Відьмою Пустирищ; розв’язка – зняття закляття з СофіКоваленко Т. В.

Номер слайду 13

Роман має назву «Мандрівний замок Хаула», бо саме мандрівний замок чарівника Хаула є одним із головних героїв роману, тому що це не звичайний будинок, а жива істота, яка бродить околицями Маркет-Чіппінгу, проявляє свій характер, коли утікає від старенької бабці. Такий будиночок відомого мага нагадує традиційний образ хатинки на курячих ніжках у народних казках. Але цей образ зовсім не звичний для казки, адже він суттєво відрізняється від традиційного уявлення про те, де повинен жити відьмак. Коваленко Т. В.

Номер слайду 14

Цей твір – справжнісінький казковий детектив, з будинком-головоломкою, що мандрує вулицями трьох різних містечок, дивним і трохи егоїстичним Хаулом, зі справжніми принцами й відьмами, які зачаровують принців. Це досить нетипово для дитячої казки. Коваленко Т. В.

Номер слайду 15

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Елементи казки. Елементи детективуперетворення Софі на бабусю;літаючий замок;демон вогню;закляття;три випробування героїні;чарівники та відьми;перехід через портали в інші виміри;семимильні чоботи;шапка-невидимка;чарівний плащ тощо.пошуки Софі засобів зняття з неї прокляття;розгадування загадок та таємниць угоди Кальцифера з Хаулом за допомогою спостереження та умовисновків;пошуки зниклих персонажів;розгадування загадки Софі чарівником Хаулом. Коваленко Т. В.

Номер слайду 16

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Традиційна казка. Казка Діани Вінн Джонс«Мандрівний замок Хаула»Найбезталанніша третя наймолодша дитина. Справжній герой найчастіше з бідної сім’ї. Мачуха любить своїх доньок, а пасербиць усіляко принижує. Наявні зла відьма та добрий чарівник або фея. Герої діють у вигаданому світі. Неабияке безталання – народитися найстаршим із трьох дітей. Батьки Софі Хаттер біли цілком заможними. Мачуха любить пасербиць і нікого з них не виділяє. Лиха відьма та бездушний чарівник, що викрадає душі та серця юних дівчат. Герої належать водночас і казковому світові й чарівному теж, що тісно пов’язані між собою. Існує паралельно кілька світів. Коваленко Т. В.

Номер слайду 17

«Мандрівний замок Хаула» - найвідоміший роман британської письменниці Діани Вінн Джонс. Ще більшої популярності цій книзі-фентазі додав однойменний фільм Хаяо Міадзакі, створений за мотивами книги. У 2004 році Хаяо Міядзакі та Studio Ghibli створили повнометражний аніме-фільм, що побив рекорди касових зборів у Японії, а також був номінований на «Оскар»«Мандрівний замок Хаула» - книга про любов, молодість, дружбу та справжню сім’ю. А ще це історія про чари, віру та надію. Коваленко Т. В.

Номер слайду 18

Коваленко Т. В.

Номер слайду 19

Створіть власні ілюстрації до твору. Випишіть цитати, що найбільше сподобались. Коваленко Т. В.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Den Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Бєлошенко Катерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Катихіна Марина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Смеречинська Ніна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Стахів Христина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Волошко Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. не Я
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. не Я
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Володимирівна Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
pptx
До підручника
Зарубіжна література 7 клас (Волощук Є.В.)
Додано
3 травня 2020
Переглядів
29242
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку