Презентація до уроку. 1 клас. Казка Два ледарі. Висловлення власного враження від прочитаного.Характеристика персонажів.

Про матеріал
Презентація до уроку. 1 клас. Казка Два ледарі. Висловлення власного враження від прочитаного. Характеристика персонажів.Розповідь за малюнками.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Два ледарі (татарська народна казка). Висловлення власного враження від прочитаного. Характеристика персонажів. Розповідь за малюнками.

Номер слайду 2

— Ми продовжуємо вивчати розділ «Про тебе і твоїх друзів». На яке запитання ми відповідали на попередньому уроці? (З ким дружити?)Без друзів в наш час важко жити  на світі. У всі часи дружба вважалась великою цінністю.

Номер слайду 3

ЛЕЖЕНЬ Жоржик-лежень, лежебока, З лежебокою морока. Женя каже: — Не лежи, Жито жати поможи. Лежень каже:— Може, жалко, Жалко, Женечко, лежанки? Що ж, як будете ви жати, Зможу в житі я лежати! Грицько Бойко — Хто такий лежень, лежебока? (Той, хто не любить працювати, багато лежить, спить; ледар, нероба.) — Чому з лежебокою морока? — Чи хотіли б ви дружити з такою людиною? Поясніть свою думку.

Номер слайду 4

Розглядання книжок, обговорення їхнього змісту— Чи знаєте ви казки, у яких розповідається про лінивих і працьовитих? — Кого і за що в  казках нагороджують, а кого і за що карають

Номер слайду 5

Жило на світі мишеня,Що звалось Клатермас. У гості без запрошення. Він міг прийти до вас. Найбільший ледар в світі,Ніколи не робив,Лише співав і танцював,Проте чудово жив. До будь-якої хати. Він може завітати,І скрізь його приймають. Ура! - кричить наш Клатермас. -Я дуже радий бачить вас,Бо з голоду вмираю!Він за столом і їсть, і п'є,Співає і жартує!А потім всіх надвір ведеІ весело танцює. Він може танцювати. Підряд сто тисяч днів.І безупинний чують всіЙого веселий спів. Таке веселе мишеня,Ледаче, безтурботне,Але нема чого йому,Ходити до роботи.

Номер слайду 6

Тренувальне читання • Читання слів — Зберіть і прочитайте слова. ЛЕ-ЖЕНЬЛЕ-ЖЕ-БО-КЛЕ-ЖЕ-БО-КАЛЕ-ДАРЛЕ-ДА-ЦЮ-ГАЛЕ-ДА-РЮ-ГА

Номер слайду 7

Читання з прискоренням темпу— Чи знаєте ви, що таке дражнилки? Дражнилки — це короткі жартівливі, а інколи і глузливі віршики, що висміюють погані якості людей, які-небудь негативні риси характеру: боягузтво, лінь, жадібність, пихатість. — Прочитайте народну дражнилку. Кого в ній висміюють? Лежень, лежень, лежебока Відлежав обидва боки, Захотів поїсти, Але не може сісти!

Номер слайду 8

Опрацьовуємо художній твір• Підготовка до сприймання казки — Слово ледар нам здається таким знайомим, а насправді це слово — «чужинець». У старих німецьких говірках лоддер означало «нероба». Це слово і  потрапило в  українську мову, дещо змінившись. — Казка, яку ми зараз читатимемо, має назву «Два ледарі». Як ви вважаєте, удвох вони будуть менше лінуватися чи більше? — Як два ледарі можуть підтримувати один одного, допомагати, радити

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Читання казки з аналізом змісту— Куди пішли ледарі? — На що там натрапили? — Що вирішили зробити? — Чому другий ледар не пристав на пропозицію першого? — Що знову вирішили зробити? — Чи довго лежали під яблунею? — Про що мріяли? — Чому повернулися додому голодними? — Розгляньте малюнок у букварі (с. 87). До якого епізоду він підходить? Прочитайте.

Номер слайду 12

— Розгляньте картину народної художниці Марії Приймаченко. Що тут відбувається? Чи можна її назвати жартівливою? Чому?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юрченко Наталія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 квітня 2023
Переглядів
1404
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку