Презентація до уроку №1 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Основні положення МГП».

Про матеріал
Сформувати знання здобувачів освіти про МГП як галузь міжнародного публічного права, призначення, принципи та норми, відмінність від загальних прав людини; виховувати відповідальну громадянську позицію, повагу до прав інших людей, до життя як найбільшої цінності; розвивати інформаційну компетентність у процесі роботи з нормативно-правовою літературою, свідому громадянську позицію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Основні положення МГП. Історія виникнення МГП як галузі міжнародного публічного права Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку: Навчальна: сформувати знання здобувачів освіти про МГП як галузь міжнародного публічного права, призначення, принципи та норми, відмінність від загальних прав людини; виховна: виховувати відповідальну громадянську позицію, повагу до прав інших людей, до життя як найбільшої цінності; розвивальна: розвивати інформаційну компетентність у процесі роботи з нормативно-правовою літературою, свідому громадянську позицію.

Номер слайду 3

Мотивація навчальної діяльності Французький філософ Жан-Жак Руссо відзначав: «Війна — це не відносини між людьми, але між державами, і люди стають ворогами випадково, не як людські істоти і навіть не як громадяни, а як солдати; не як жителі своєї країни, а як її захисники». «Якщо мета війни — знищення ворожої держави, то інша сторона має право винищувати її захисників, поки вони тримають у руках зброю, але щойно вони кидають її і здаються, — вони припиняють бути ворогами або інструментом у руках ворогів і знову стають просто людьми, чиї життя не дозволено нікому віднімати».

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності Перегляд фільму «Cочинение школьницы из Донбасса» https://www.youtube.com/watch?v=UReTa2v4V90&ab_channel=%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%9C%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE

Номер слайду 5

Бесіда за переглянутим матеріалом Які думки викликає у вас почуте і побачене? Що, на вашу думку є причиною виникнення збройних конфліктів? Якої шкоди завдають збройні конфлікти?

Номер слайду 6

Мотивація пізнавальної діяльності Реалії сучасного міжнародного життя такі, що постійно то в одному регіоні, то в іншому, а то й у декількох одночасно відбуваються збройні конфлікти. Міжнародне право не могло стояти осторонь від того, щоб не гуманізувати правила ведення збройних конфліктів.

Номер слайду 7

Мотивація пізнавальної діяльності МП містить комплекс принципів і норм, які спрямовані на регулювання поведінки держав та інших суб’єктів міжнародного права під час збройних конфліктів з метою гуманізації даних правил та якнайшвидшого припинення конфліктів.

Номер слайду 8

Мотивація пізнавальної діяльності Міжнародне гуманітарне право - галузь міжнародного права, що представляє собою сукупність принципів і норм, що регулюють відносини держав у період збройних конфліктів.

Номер слайду 9

Історична довідка Становлення і розвиток міжнародного гуманітарного права. Окремі звичайні норми МГП з’явилися в глибокій старовині. Потім вони були закріплені в міжнародних договорах. У цих правилах поведінки воюючим сторонам наказувалося, як їм слід поводитися по відношенню один до одного.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Наприклад, майже повсюдно існувало правило, згідно з яким не можна було починати війну, не оголосивши про це попередньо своєму супротивнику. МГП як галузь почало формуватися в XIX ст.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Фахівці вважають, що початок міжнародного гуманітарного права було покладено прийняттям в 1864 р. Конвенції про поліпшення долі поранених і хворих в діючих арміях. Значна роль в цьому належить Швейцарському діячу Анрі Дюнану, котрий став основоположником Комітету Червоного Хреста.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Демонстрація фрагменту художнього фільму «Червоний хрест на білому».

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу Повністю міжнародне гуманітарне право сформувалося лише в XX ст. Причому на зміну звичайним нормам прийшли договірні писані норми. З’явився офіційний термін МГП, запропонований 1949 року Жаном Пікте.

Номер слайду 14

Історична довідка Джерела і принципи МГП Норми МП, що регламентують ведення військових дій, були значною мірою кодифіковані в результаті роботи двох Гаазьких конференцій світу в 1899 і 1907 років. Ці норми в Міжнародному гуманітарному праві отримали назву «право Гааги».

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу Основними законодавчими актами МГП є чотири багатосторонні міжнародні угоди, укладенні у Женеві. Вони встановлюють гуманітарні правила ведення війни, висунуті у 1864 році Червоним Хрестом.

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу Перша Женевська конвенція   (1864 року) стосується поранених і хворих бійців на полі бою.

Номер слайду 17

Вивчення нового матеріалу Друга Женевська конвенція (1906 року) розширює утримання першої у зв’язку з Гаазькими конвенціями 1899 року: вона стосується поводження збройних сил не тільки на полі бою, але і на морі.

Номер слайду 18

Вивчення нового матеріалу Третя Женевська конвенція (1929 року) ввела нове положення, установивши, що його умови ставляться не тільки до громадян країн, що ратифікували конвенцію, але до всіх людей незалежно від їхнього громадянства (не тільки до військових, але і до цивільного населення).

Номер слайду 19

Четверта Конвенція (1949 року) по захист цивільного населення і військових осіб під час війни була створена для того, щоб установити жорсткі стандарти захисту цивільного населення в місцях військових дій і на окупованих територіях, а також щоб після трагічного досвіду Другої Світової війни заборонити військові злочини. Женевська конвенція 1949 року включає в себе чотири універсальних міжнародних договори.

Номер слайду 20

Вивчення нового матеріалу У 1977 році були прийняті два додаткових протоколи до Конвенції 1949 року, що стосуються захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (протокол І) і захисту жертв внутрішніх конфліктів (протокол ІІ).

Номер слайду 21

Вивчення нового матеріалу Істотний внесок у становлення і розвиток МГП вніс і продовжує вносити Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) – неурядова міжнародна організація. Багато в чому з ініціативи МКЧХ вдосконалюється Міжнародне гуманітарне право. Члени організації проводять велику практичну роботу по захисту жертв збройних конфліктів у різних регіонах світу. В Україні є представництво МКЧХ.

Номер слайду 22

Вивчення нового матеріалу Було визначено статус комбатанта. Комбатант – це особа, яка входить до складу збройних сил країн, які перебувають у стані військового конфлікту, і має право безпосередньо брати участь у військових діях.

Номер слайду 23

Робота в групах Складіть невелику розповідь або презентацію про дотримання норм МГП в сучасному світі (за додатковими джерелами).

Номер слайду 24

Закріплення вивченого матеріалу Дайте відповіді на запитання вікторини

Номер слайду 25

Підсумки уроку Дайте визначення МГП. Що воно встановлює? Яке призначення та сфера застосування МГП? Розкажіть товаришеві про Женевські конвенції 1949 року.

Номер слайду 26

Домашнє завдання Вивчити 1. Заповнити таблицю «Зміст Женевських конвенцій». Підготувати інформацію про Міжнародний кримінальний суд.

Номер слайду 27

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси http://shkola.in.ua/533-zakhyst-vitchyzny-11-klas-hudyma.html http://shkola.in.ua/1114-zakhyst-vitchyzny-11-klas-hudyma-2019.html http://osnova.com.ua/preview/book/5847/%D0%A1%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D1%8B%20%D0%B8%D0%B7%20MK_zahist_11%20kl_butenko_pavluk.pdf https://ru.osvita.ua/school/lessons_summary/zahist/43912/ Відео: https://www.youtube.com/watch?v=UReTa2v4V90&ab_channel=%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%9C%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%BA%D0%BE

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
3795
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку