Презентація до уроку №22 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Види терористичних проявів та способи дій терористів. Захист від терористичних проявів та дії населення в умовах надзвичайних

Про матеріал
Систематизувати знання здобувачів освіти про причини виникнення й наслідки НС соціально-політичного характеру; сформувати розуміння поняття тероризм; ознайомити з основними способами захисту в умовах надзвичайних ситуацій, пов’язаних з можливими терористичними проявами; виховувати загальнолюдські культурні якості, толерантність; формувати життє- та здоров’язбережувальні компетентності у разі виникнення НС соціально-політичного характеру.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Види терористичних проявів та способи дій терористів. Захист від терористичних проявів та дії населення в умовах надзвичайних ситуацій, пов’язаних з можливими терористичними проявами Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: систематизувати знання здобувачів освіти про причини виникнення й наслідки НС соціально-політичного характеру; сформувати розуміння поняття тероризм; ознайомити з основними способами захисту в умовах надзвичайних ситуацій, пов’язаних з можливими терористичними проявами; виховна: виховувати загальнолюдські культурні якості, толерантність; розвивальна: формувати життє- та здоров’язбережувальні компетентності у разі виникнення НС соціально-політичного характеру.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань Пригадавши інформацію ЗМІ, художні та документальні фільми, складіть список вчинків, які може застосувати група людей чи окрема держава для досягнення своїх вимог всередині держави чи від інших держав. Які з них ви вважаєте цивілізованими, а які ні? Наведіть приклади.

Номер слайду 4

Мотивація навчальної діяльності Людство вигадало багато засобів масового знищення. Але здебільшого всі розуміють, що в разі використання такої зброї переможців не буде. Загинуть усі. Демократичні цивілізовані країни й організації намагаються вирішити усі конфліктні питання шляхом перемовин, проте окремі країни й угруповання вдаються до відкритих чи завуальованих погроз і шантажу. У чому складність таких ситуацій? Чи є способи протистояти їм?

Номер слайду 5

Вивчення нового матеріалу 1. Види терористичних проявів та способи дій терористів НС соціально-політичного характеру пов’язані з протиправними діями терористичного і антиконституційного спрямування: здійснення або реальна загроза збройних нападів щодо органів державної влади, установ, правоохоронних органів, телерадіоцентрів, військових гарнізонів, державних закладів, АЕС та інших важливих об’єктів; викрадення чи знищення суден та їхніх екіпажів; знищення або викрадення військової техніки, вибухових речовин, радіоактивних і сильнодіючих речовин, препаратів і сировини; аварії на об’єктах військового призначення.

Номер слайду 6

Вивчення нового матеріалу Терор (від лат. страх, жах, тобто лякання, залякування) — особлива форма насильства, що характеризується жорстокістю, цілеспрямованістю та удаваною ефективністю.

Номер слайду 7

Вивчення нового матеріалу Тероризм — це використання або загроза застосування насильства, спрямовані переважно на мирне населення, для досягнення політичної, релігійної, ідеологічної, кримінальної мети. Аспекти тероризму: злочинне діяння, терористичні групи, терористичні доктрини.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу Тероризм зумовлений: соціальними (недотримання прав і свобод громадян), політичними (доктрини певних груп), економічними (відмінності в умовах життя), кримінальними (поділ сфер впливу) чинниками.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Терор щодо національної, етнічної, расової або релігійної групи, здійснюваний із метою її повного чи часткового знищення,— акт геноциду.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Способи дій терористів: підривання і підпалювання житлових і адміністративних будівель, магазинів, вокзалів, захоплення заручників, автобусів, літаків тощо.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Інформаційний тероризм — це форма фізичного та психічного насилля в інформаційному середовищі заради маніпулювання свідомістю людини або великої групи людей.

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу 2. Захист від терористичних проявів та дії населення в умовах НС, пов’язаних з можливими терористичними проявами Заходи попередження НС терористичного походження: правові — розроблення і прийняття правових та нормативно-технічних документів у сфері захисту населення і територій; організаційні — створення сил (відповідні служби та функціональні обов’язки) і засобів (агентурні, інформаційні, контрольні, технічні, моніторингові) протидії загрозам; освітні — формування знань елементарних правил безпеки.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу Загальні правила безпеки: звертати увагу на підозрілих людей, предмети, будь-які підозрілі дрібниці. Про все підозріле одразу ж повідомляти співробітників правоохоронних органів; у родини має бути план дій у надзвичайних умовах, у всіх членів родини повинні бути записані номери телефонів, адреси електронної пошти; знати елементарні правила поведінки у разі вибуху, пожежі та інших можливих наслідків учинення теракту; не піддаватися паніці, що б не сталося, пам’ятати, що паніка може спровокувати терористів та пришвидшити теракт, а також завадити владі попередити злочин або зменшити його наслідки.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу Якщо ви стали заручником: намагайтеся зберігати спокій і не виказувати свого страху. Не чиніть терористам спротиву та не намагайтеся вступити з ними у діалог. Виконуйте їхні вимоги і не реагуйте на їхні дії стосовно інших заручників; не порушуйте встановлених терористами правил, аби не провокувати погіршення умов вашого утримання. Дуже важливо за можливості не забувати про особисту гігієну, робити фізичні вправи. Не дозволяйте собі замикатися на переживаннях.

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу Намагайтеся відволіктися: вигадуйте гру, згадуйте вірші, розповідайте історії; якщо дали змогу вступити у контакт з рідними, потрібно заспокоїти їх та попросити докласти максимум зусиль для звільнення. Необхідно пояснити, якими є вимоги викрадачів; слід пам’ятати, що лише під час захоплення заручників є реальна можливість втекти; налаштуйтеся психологічно, що моментально вас не звільнять.

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу У жодному разі не кричіть, не обурюйтеся; якщо почався штурм звільнення, потрібно лягти на підлогу, закрити голову руками, зайняти позицію подалі від вікон та дверей; тримайтеся подалі від терористів, оскільки під час штурму по них стрілятимуть снайпери. Не слід брати до рук зброю, аби вас не переплутали з терористами; якщо ви отримали поранення, головне — зупинити кровотечу; якщо на вас повісили вибуховий пристрій, слід без паніки голосом або рухом руки дати знати про це співробітникам спецслужб; фіксуйте у пам’яті всі події, які супроводжують захоплення.

Номер слайду 17

Перегляд відео Біжи, ховайся, бийся: як вижити у разі нападу терористів https://www.youtube.com/watch?v=1mQM6_74LZ4&t=56s&ab_channel=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B87%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%9E%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%81%D0%B0

Номер слайду 18

Закріплення вивченого матеріалу Робота в групах 1 група - наведіть приклади терористичних актів, що сталися останнім часом у світі. Які способи використали терористи? Проаналізуйте найбільш доцільну поведінку постраждалих у цих ситуаціях. Чи поводилися б ви так на місці жертв? 2 група – на вашу думку, на які прошарки населення найбільший вплив може мати інформаційний тероризм? Наведіть приклади.

Номер слайду 19

Закріплення вивчення матеріалу Робота з підручником. Опрацювання теоретичного матеріалу.

Номер слайду 20

Закріплення знань Дайте відповіді на питання вікторини

Номер слайду 21

Підсумок уроку 1. Що таке тероризм і в чому його суть? 2. Які причини тероризму, і чим він небезпечний? 3. Які дії називають терористичним актом? 4. Як треба діяти, якщо виявлено вибуховий пристрій або підозрілий предмет? 5. Як діяти, якщо ви потрапили в заручники?

Номер слайду 22

Домашнє завдання 1. Вивчити 32. Відповісти на запитання параграфа.

Номер слайду 23

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси https://jak-zrobiti-samomu.com.ua/yak-zrobiti-vatno-marlevu-povyazku/ http://osvita.ua/vnz/reports/dpju/24965/ file:///C:/Users/%D0%9E%D0%BB%D1%8F/Desktop/osnovy-medych-znan-11-klas-sayt.pdf Відео: https://www.youtube.com/watch?v=1mQM6_74LZ4&t=56s&ab_channel=%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B87%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%9E%D0%B4%D0%B5%D1%81%D1%81%D0%B0

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Переверзева Інна Євгенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
6238
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку