Презентація до уроку

Про матеріал
Матеріали до уроку з теми Внутрішнє рідке середовище організму людини, для учнів 8 класу. Тип уроку засвоєння нових знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Урок № 1. Тема: Внутрішнє рідке середовище організму людини

Номер слайду 3

Споконвіків за кров’ю визнавали велику силу, нею скріпляли священні клятви, шлюби. Сократ любив повторювати: “Я знаю тільки те, що нічого не знаю”. Це афоризм людей мудрих, скромних, які не зупиняються на досягнутому.

Номер слайду 4

Пригадаймо… — Які рідини в організмі людини ви знаєте?— До якої групи тканин належать кров і лімфа?— Чому вони належать до сполучної тканини?

Номер слайду 5

Нумо вивчати новий матеріал 

Номер слайду 6

Внутрішнє середовище — це рідини, які містяться всередині організму, оточують його клітини і створюють умови для протікання в них життєвих процесів. Основою внутрішнього середовища є рідка міжклітинна речовина, яка найбільш виражена у сполучних тканинах, особливо в крові. Перемалюйте у зошит)

Номер слайду 7

Кров — рідка сполучна тканина організму людей та тварин, що виконує важливі функції в забезпеченні його життєдіяльності. Кров складається з рідкої частини плазми та різноманітних клітин. Вона циркулює системою судин під дією сили ритмічних скорочень серця або судини, що його заміщує.

Номер слайду 8

Функції транспортної системи

Номер слайду 9

Кров, її склад і значення

Номер слайду 10

Функції кровіЗабезпечення водно-регуляторного обміну. Терморегуляторна Екскреторна. Гуморальна. Захисна Дихальна. Трофічна

Номер слайду 11

Формені елементи кровіЕритроцити. Лейкоцити. Тромбоцити

Номер слайду 12

Еритроцити. Особливості будови. Двовогнутий диск, діаметр 7-8 мкм,без’ядерні,червоний колір, містять гемоглобін, живуть 4 місяці. Функція. Транспорт кисню та вуглекислого газу

Номер слайду 13

Лейкоцити. Особливості будови: Безбарвні, є ядро, живуть від кількох годин до десятків років. Функція: Захисна функція

Номер слайду 14

Тромбоцити. Особливості будови: Без’ядерні кров ‘яні пластинки. Функції: Зсідання крові

Номер слайду 15

Гомеостаз. Гомеостаз — здатність організму підтримувати динамічну сталість внутрішнього середовища. На вашу думку: Які органи забезпечують гомеостаз? Яку біологічну роль відіграє гомеостаз?

Номер слайду 16

Закріпимо новий матеріал{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1) Еритроцитиа) плазма, позбавлена фібриногену2) Лейкоцитиб) безбарвні клітини з ядром 3) Фагоцитив) рідка міжклітинна речовина4) Тромбоцитиг) захоплюють та поглинають чужорідні частинки 5)Плазма кровід) невеликі без’ядерні клітини 6) Сироватка крові червоного кольоруе) позбавлені ядер кров’яні платинки

Номер слайду 17

Розв’яжіть задачу. Умова. Визначте, скільки літрів крові міститься в організмі людини, маса якої 50кг, якщо відомо, що на частку крові припадає 7,7 % маси тіла, а густина тіла становить 1,06 г/см3.

Номер слайду 18

Розв’язання:1. Знаходимо масу крові (складаємо пропорцію):50 кг — 100 %х кг — 7,7 %х = 3,85 кг = 3850 г2. Знаходимо об’єм крові, використовуючи формулу: V = 3850 : 1,06 = 3632 см3 = 3,6 л. Відповідь: 3,6 л крові. Визначте, скільки літрів крові міститься в організмі людини, маса якої 50кг, якщо відомо, що на частку крові припадає 7,7 % маси тіла, а густина тіла становить 1,06 г/см3. Все просто 

Номер слайду 19

Вправа «Закінчи речення»Кров, лімфа, тканинна рідина утворюють ... Обмін речовин між клітинами і внутрішнім середовищем відбувається завдяки ... Важливою рисою внутрішнього середовища є ... Кров і лімфу відносять до ... тканини. Лімфа формується з …Тканинна рідина утворюється з ...

Номер слайду 20

Домашнє завдання. Робота з підручником: прочитати параграф 17, дати відповідь на запитання після параграфу (усно). Для учнів з високим рівнем знань виконати творче завдання на с 88. (письмово), або підготувати додаткову літературу про історію відкриття еритроцитів. (на вибір).

Номер слайду 21

Дякую за увагу

pptx
Додав(-ла)
Канчук Уляна
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
15 квітня 2022
Переглядів
381
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку