Презентація до уроку №32 з ОМЗ для 11 класу на тему: «Ознаки загрозливої зовнішньої кровотечі».

Про матеріал
Повторити із здобувачами освіти знання про кровотечі, загрозливі для життя зовнішні кровотечі; навчити розрізняти небезпечні зовнішні кровотечі, особливо в екстремальних умовах бою; виховувати небайдужість, гуманізм, відповідальне ставлення до власного життя і життя поранених; розвивати життєзбережувальну компетентність, здатність діяти в екстремальних ситуаціях.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Ознаки загрозливої зовнішньої кровотечі Матеріали підготувала Скляренко Ольга Анатоліївна – учитель зарубіжної літератури та основ медичних знань ОЗО «Балаклеївський ліцей імені Євгенії Гуглі» Балаклеївської сільської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Мета уроку Навчальна: повторити із здобувачами освіти знання про кровотечі, загрозливі для життя зовнішні кровотечі; навчити розрізняти небезпечні зовнішні кровотечі, особливо в екстремальних умовах бою; виховна: виховувати небайдужість, гуманізм, відповідальне ставлення до власного життя і життя поранених; розвивальна: розвивати життєзбережувальну компетентність, здатність діяти в екстремальних ситуаціях.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань Перегляньте відеофрагмент художнього фільму «Солдат Джейн». Проаналізуйте дії бійців та пораненого в секторі обстрілу. Складіть план їхніх дій. Який момент у фільмі відсутній, виходячи з імовірної травми пораненого?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Актуалізація опорних знань Назвіть види ран, які можливо отримати у секторі обстрілу. Які вони на вигляд? Які переваги та складнощі кожної з них? Що таке кровотеча? Назвіть види кровотеч, класифікуючи їх за різними ознаками. Які кровотечі вважають загрозливими?

Номер слайду 6

«Асоціативний кущ» Які асоціації викликає поняття «кровотеча»? Витікання крові Шок, втрата свідомості Кваліфікована медична допомога Біль Рани Поранення Порушення тканини Кровотеча

Номер слайду 7

Мотивація навчальної діяльності Одномоментна втрата 2-2,5 л крові є смертельною. Втрата 1-1,5 л крові дуже небезпечна й проявляється розвитком важкої картини гострого недокрів’я, що виражається порушенням кровообігу й кисневим голодуванням. Якщо негайно не зробити все належне, настає смерть. Статистика свідчить, що понад половини поранених на полі бою вмирають від кровотечі.

Номер слайду 8

Вивчення нового матеріалу 1. Зовнішня кровотеча. Крововтрата Кровотечею називають вихід крові з ушкоджених кровоносних судин. Кровотечі є зовнішні (артеріальні, венозні, капілярні) та внутрішні (паренхіматозні). Під час зовнішньої кровотечі кров витікає через рану в шкірі та у видимих слизових оболонках або з порожнин.

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Ознаки зовнішніх кровотеч: артеріальна — кров яскраво-червоного кольору, витікає пульсуючим струменем; венозна — кров темніша, витікає безперервно, явного струменя не спостерігається; капілярна — виникає внаслідок пошкодження дрібних судин шкіри, підшкірної клітковини і м’язів, тому кровоточить уся поранена поверхня.

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу Крововтрата — це стан організму, що виникає внаслідок кровотечі і характеризується розвитком низки пристосувальних і патологічних реакцій. Зокрема, вмикаються захисні механізми організму для компенсації крововтрати: переміщення позаклітинної рідини в судинне русло, посилення лімфотоку, регуляція судинного тонусу, збільшення частоти серцевих скорочень тощо. Чим менша крововтрата, тим компенсація проходить швидше, легше і з меншими наслідками для організму.

Номер слайду 11

Вивчення нового матеріалу Наслідок кровотечі залежить від об’єму та швидкості крововтрати. Оскільки артеріальна кров рухається з більшою швидкістю, то найбільша швидкість крововтрати спостерігається при артеріальній кровотечі. За венозної кровотечі з великих судин дуже ймовірна повітряна емболія. Також об’єм і швидкість крововтрати залежать від розміру судини і характеру ушкодження. Поріг смерті визначається не абсолютним розміром кровотечі, а кількістю еритроцитів, що залишилися в циркуляції, та об’ємом плазми. Людина може вижити у разі втрати 70% еритроцитів, але 30% втрати плазми є смертельною (тому для підтримання життя можуть переливати не кров, а лише плазмозамінні препарати).

Номер слайду 12

Вивчення нового матеріалу Виділяють ступені тяжкості крововтрати: - нетяжка — втрата до 20% обсягу крові, що циркулює (до 1000 мл), пульс до 100 уд/хв, шкірні покриви бліді, кінцівки холодні на дотик; - тяжка — втрата 20-30 % (1000-1500 мл), неспокійна поведінка пораненого, ціаноз, блідість шкірних покривів, почастішання дихання, холодний піт, пульс до 120 уд/хв; вкрай тяжка (масивна) — понад 30% (понад 1500 мл), стан ступору, різка блідість шкірних покривів, акроціаноз, пульс на периферичних судинах слабкий, ниткоподібний або не визначається зовсім, із частотою до 130-140 уд/хв та більше.

Номер слайду 13

Вивчення нового матеріалу 2. Ознаки зовнішньої загрозливої кровотечі, що можна виявити в бойових умовах Критичні кровотечі спричиняють балістичні травми або інші ушкодження. При цьому локалізація поранень у 48 % випадків — у тулуб, у 31 % — у верхні та нижні кінцівки, у 21 % — в шию чи пахові ділянки, де проходять магістральні кровоносні судини.

Номер слайду 14

Вивчення нового матеріалу Час, за який можна померти від втрати крові, різний залежно від місця поранення: якщо поранена ділянка плеча або стегна і уражені магістральні судини, поранений може померти за 2 хв через швидку втрату крові; при кровотечі з шиї смерть може настати теж за 2 хв через швидку втрату значної кількості крові, засмоктування повітря в крупні вени і закупорку ним судин; якщо поранена волосиста частина голови, поранений може загинути у проміжок часу від декількох секунд до однієї години через швидку втрату значної кількості крові, засмоктування повітря в крупні вени і закупорку ним судин; при зовнішній артеріальній кровотечі ран передпліччя, гомілки чи тулуба смерть може настати у проміжок часу до 1 год. Причини смерті — швидка втрата значної кількості крові, розвиток шоку.

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу Зазвичай за 15 с настає потьмарення або повна втрата свідомості, значна крововтрата — через 30 с. Правильна оцінка кровотечі є вирішальною при клінічному рішенні накладати джгут. У секторі обстрілу кровотечу оцінити можна лише візуально (на інше просто немає можливостей та часу).

Номер слайду 16

Вивчення нового матеріалу Головними ознаками можуть бути: постійне витікання крові з рани, пульсуючий характер; калюжа крові, що швидко збільшується; швидке просякання одягу кров’ю; травматична ампутація (часткова чи повна). Додаткові ознаки: бліді шкірні покриви, задишка, непритомність, шок, спадання периферичних вен (на тильній поверхні долоні замість венозних стволів видно лише темно-сині ниточки).

Номер слайду 17

Перегляд відео Перша медична допомога: кровотечі https://www.youtube.com/watch?v=jk7rVeQ3MHs&t=45s&ab_channel=GreenCountryEnglishSchool

Номер слайду 18

Закріплення вивченого матеріалу У чому небезпека кровотечі для організму? Що таке крововтрата? Які ступені тяжкості крововтрати можна виділити? Які основні показники кожної з них? Які кровотечі є критичними? За якими ознаками можна визначити критичну зовнішню кровотечу в секторі обстрілу?

Номер слайду 19

Закріплення вивчення матеріалу Робота з підручником. Опрацювання теоретичного матеріалу стор. 99 - 101.

Номер слайду 20

Закріплення знань Інтерактивна вправа «Розставте за порядком»

Номер слайду 21

Закріплення вивчення матеріалу Робота в групах 1 група – накласти джут на верхню кінцівку, щоб зупинить кровотечу; зробити перев’язку. 2 група – накласти джут на нижню кінцівку, щоб зупинить кровотечу; зробити перев’язку.

Номер слайду 22

Закріплення знань Запитання з відео

Номер слайду 23

Підсумок уроку 1. Назвіть типи кровотеч? 2. Назвіть ознаки зовнішніх кровотеч. 3. Що називають крововтратою? 4. Які бувають ступені тяжкості крововтрати?

Номер слайду 24

Домашнє завдання 1. Вивчити 20. 2. Відповісти на запитання параграфа.

Номер слайду 25

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ Література Захист Вітчизни. Основи медичних знань. Рівень стандарту : підручник для 11 класу закладів загальної середньої освіти / А.А. Гудима, А.О. Пашко, І.М. Герасимів, М.М. Фука. – Тернопіль : Астон, 2019. – 240 с. : іл. Інтернет-ресурси http://ua.textreferat.com/referat-16234-1.html https://nebolet.com.ua/bolezni/perelom-kostej-predplechja.html http://posibnyky.vntu.edu.ua/bjd/71.htm http://medterms.com.ua/blog/travmatologija/2013-11-16-195 http://perelom-kosti.ru/perelomy/zakrytyj-perelom.html Відео: https://ru.savefrom.net/#url=http://youtube.com/watch?v=axoYUEzW1ck&utm_source=youtube.com&utm_medium=short_domains&utm_campaign=www.ssyoutube.com https://www.youtube.com/watch?v=jk7rVeQ3MHs&t=45s&ab_channel=GreenCountryEnglishSchool

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Коваленко Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Безсонова Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Domanetska Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, академічний, профільний, для дівчат – Основи медичних знань) 11 клас (Гудима А.А., Пашко К.О., Герасимів І.М., Фука М..М.)
Додано
10 серпня 2022
Переглядів
11739
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку