Презентація до уроку

Про матеріал
Дана презентація допоможе при проведенні уроку під час дистанційного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Загальні і відмінні ознаки органічних і неорганічних сполук. Мета:показати подібність і відмінності органічних і неорганічних речовинознайомити з предметом вивчення органічної хімії, розмаїттям органічних сполукформувати уявлення про єдність живої та неживої природизнайомити учнів з короткою історією розвитку органічної хімії

Номер слайду 3

Згадайте з історії, як давно відомі людям органічні сполуки. Наведіть приклади органічних речовин природного походження. Чому ці речовини називають органічними?

Номер слайду 4

Органічних сполук значно більше за кількістю, ніж неогранічних. На цю закономірність учені-хіміки звернули увагу давно. Тривалий час органічні сполуки виділяли в окрему групу речовин, які можна одержати тільки з рослин або тварин та які утворюються під впливом таємничої життєвої сили “vis vitalis”. Засновником теорії “віталізму” й органічної хімії як науки загалом уважаютьшведського вченого Й. Я. Берцеліуса. Теорія “віталізму” особливо наголошувала на істотних відмінностях між органічними й неорганічни-ми речовинами, але проіснувала недовго. У 1828 році учень Берцеліуса К. Веллер синтезував з неорганічних речовин сечовину- речовину, безумовно, органічного походження. Подальшому розвитку органічної хімії сприяли дослідження в галузі синтезу органічних речовин у пошуках нових матеріалів, барвників, ліків тощо.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Органічні сполуки відрізняються від неорганічних низкою характерних особливостей:майже всі органічні речовини горять або легко руйнуються внаслідок нагрівання з окисниками, виділяючи СО2;у молекулах органічних сполук Карбон може бути з”єднаний майже з будь-яким елементом Періодичної системи;органічні молекули можуть містити послідовність атомів Карбону, зєднаних у ланцюги;молекули більшості органічних сполук не дисоціюють на досить стійкі йони;реакції органічних сполук протікають значно повільніше й у більшості випадків не завершуються остаточно;серед органічних сполук дуже поширене явище ізомерії;органічні речовини мають більш низькі температури фазових переходів(Ткип, Тпл.).

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Органічна хімія-це розділ хімічної науки, в якому вивчаються сполуки Карбону-їх будова, властивості, способи одержання й практичного використання. Сполуки, до складу яких входить Карбон,називаються органічними. Органічні сполуки- це вуглеводні (сполуки Карбону з Гідрогеном)та їхні похідні.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

До органічних сполук належать хімічні речовини, що містять у своєму складі Карбон, наприклад:

Номер слайду 16

Обговорення результатів уроку. У чому полягає умовність терміну “органічна хімія”?Роздивіться предмети, що вас оточують. Які з них виготовлені з органічних матеріалів?Які особливості органічних речовин сприяли виділенню органічної хімії в окремий розділ науки?Які речовини називають органічними?Наведіть факти,що свідчать про матеріальну єдність органічних і неорганічних речовин?

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 21. Дайте відповіді на питання після параграфа. Творче завдання: обгрунтуйте аргументи “за” і “проти” розвитку сучасного органічного синтезу з погляду зростання потреб людства і законів екології.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Презентації
Додано
31 січня 2023
Переглядів
569
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку