Презентація до уроку 6класу « Велика грецька колонізація»

Про матеріал
Мета: визначити причини й особливості Великої грецької колонізації; характеризувати життя населення грецьких колоній; пояснювати роль грецької колонізації в історії України; пояснювати та застосовувати на прикладах терміни й поняття «колонізація», «колонія», «місто-метрополія»; розвивати вміння визначати причинно-наслідкові зв’язки між історичними явищами; виховувати повагу до історичного минулого людства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Велика грецька колонізація

Номер слайду 2

Мета: визначити причини й особливості Великої грецької колонізації; характеризувати життя населення грецьких колоній; пояснювати роль грецької колонізації в історії України; пояснювати та застосовувати на прикладах терміни й поняття «колонізація», «колонія», «місто-метрополія»; розвивати вміння визначити причинно-наслідкові зв‘язки між історичними явищами; виховувати повагу до історичного минулого людства. Тема. ВЕЛИКА ГРЕЦЬКА КОЛОНІЗАЦІЯ VІІІ-VІ ст. до н.е.

Номер слайду 3

План. Причини Великої грецької колонізаціїНапрямки грецької колонізаціїГрецькі міста-колонії на території Північного Причорномор'я( VII- V. ст. до н.е. )

Номер слайду 4

Причини Великої грецької колонізаціїСоціально-економічна: збільшення населення, нестача продуктів харчування, необхідність рятуватися від бідності, голоду, неврожаю. Пошук нових ринків збуту, торгівці зацікавленні в прибутках. Політична: конфлікти між аристократією й демосом.

Номер слайду 5

Напрямки грецької колонізаціїПівнічно-Східний. Південний. Західний

Номер слайду 6

Напрямки грецької колонізаціїЗахідний напрямок:Італія-Неаполь. Франція-Марсель. О. Сицилія-Сиракузи. Південний напрямок: Лівія-Африка. Північно - східний напрямок: Візантія-Константинополь. Північне Причорномор'я.

Номер слайду 7

Утворення грецьких колоній

Номер слайду 8

Грецькі міста-колонії на території Північного Причорномор'я( VII- V. ст. до н.е. )

Номер слайду 9

Північне Причорномор'я VII- V. ст. до н. е.

Номер слайду 10

Ольвія

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Північне Причорномор'я VII- V. ст. до н. е.

Номер слайду 14

Тіра

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Північне Причорномор'я VII- V. ст. до н. е.

Номер слайду 18

Ніконій

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Північне Причорномор'я VII- V. ст. до н. е.

Номер слайду 21

Херсонес

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Пантікапей

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Монета

Номер слайду 30

Уклад життя в містах-державах На межі VI—V ст. до н. е. у Греції остаточно складається полісна система. На той час поліс являв собою громадянську общину, у якій повноправними громадянами були земельні власники.

Номер слайду 31

Громадянське право давало і право на землю. Втрата цього права означала і позбавлення громадянських прав. Ті, хто не мали громадянських прав, не мали і права власності на землю.

Номер слайду 32

У ті часи в полісах значного поширення набуває рабство.

Номер слайду 33

Майже в кожному господарстві використовувалася праця рабів: у сільському господарстві, ремісництві, будівництві та копальнях. Дуже часто раби були управляючими, кухарями, няньками, годувальницями, педагогами. Педагог. Годувальниця з дитиною

Номер слайду 34

Торгівельні зв'язки. З Греції вивозили: Оливкову олію,виноград. Ювелірні прикраси. Амфори,статуїВина

Номер слайду 35

Торгівельні зв'язки До Греції ввозили: Зерно, раби. Слонова кістка. Папірус. Метали

Номер слайду 36

1. Велика грецька колонізація відбулася: А) Х ст. до н. е Б) VІІІ – VІ ст. до н. е. В) Vст. н.е.2. Напрямки грецької колонізації А)західний, північно – східний, південний. Б) східний В) північний3. Освоєння греками земель відбувалося : А) мирним шляхом Б) воєнна експансія 4. Грецька колонізація Північного Причорномор'я почалася: А) ІХ ст. до н. е Б) VІ ст. н.е. В) VІІ ст. до н.е. 5. Хора – це: А) сільська округа Б) охлократія В)магія6. Назва міста- колонії, яку в Vст. до н.е. греки заснували на місці сучасного Севастополя: А) Ольвія Б) Херсонес В) Пантікапей7 . Назва колонії, яку греки засновали в VІст. до н.е .на узбережжі Керченської протоки: А) Тіра Б) Ольвія В) Пантікапей 8 . Грецьке місто – держава називали: А) поліс Б) ном В) агора9. Боспорське царство виникло : А) VІІ ст. до н.е. Б) VІст. до н.е В) Vст. до н.е10. Назва колонії, яку греки засновали біля сучасного м. Білгород – Дністровський : А) Тіра Б) Ольвія В) Пантікапей 11. Назва колонії, яку греки засновали біля сучасного с. Роксолани: А)Феодосія Б) Ніконій В) Ялта

Номер слайду 37

Подальша доля грецьких міст-держав. У політичному розвитку античних міст-держав розрізняють два етапи:на першому (VII—I ст. до н.е.) вони були незалежними утвореннями,на другому (середина I ст. до н.е.—70-тірр. IV ст.н. е.) перебували в залежності від Риму.

Номер слайду 38

Вставити пропущенні слова.1. …………………….переселення людей на вільні землі та створення там нових поселень.2. …………………..( від грецького – « материнське місто») - місто, що заснувало колонію.3. …………………… громадянська община, що складалась з повноправних громадян – землевласників, мала свою територію, закони, органи управління.4. ……………………… поселення людей за межами своєї країни5. ……………… – держава, яка складається з міста та навколишньої території.6. Велика грецька колонізація відбулася:…………………………………….7. Грецька колонізація Північного Причорномор'я почалася:…………………8. У Північного Причорномор'я було засновано понад ……..грецьких колоній.9. Найбільшими з полісів Причорномор'я були ………………………………….10. У VІст. до н.е вихідці з Мілета заснували місто – колонію ……….

Номер слайду 39

1. Колонізація-переселення людей на вільні землі та створення там нових поселень.2. Метрополія-( від грецького – « материнське місто») - місто, що заснувало колонію.3. Поліс-громадянська община, що складалась з повноправних громадян – землевласників, мала свою територію, закони, органи управління.4. Колонія-поселення людей за межами своєї країни5. Місто-держава– держава, яка складається з міста та навколишньої території.6. Велика грецька колонізація відбулася: VIII ст. до н.е.-VI ст. до н.е.7. Грецька колонізація Північного Причорномор'я почалася: VII ст. до н.е.-V ст. до н.е.8. У Північного Причорномор'я було засновано понад 30 грецьких колоній.9. Найбільшими з полісів Причорномор'я були: Ольвія, Херсонес, Пантікапей.10. У VІст. до н.е вихідці з Мілета заснували місто – державу Ольвія.

pptx
Додано
28 жовтня 2020
Переглядів
1379
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку