Презентація на тему: "Організація суспільства і влади у містах-державах і царствах Дворіччя. Закони Хаммурапі".

Про матеріал
План уроку: 1. Міста-держави Південного Дворіччя в ІV – ІІІ тис. до н. е. 2. Суспільний устрій. 3. Утворення Вавилонської держави. Правління Хаммурапі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організація суспільства і влади у містах-державах і царствах Дворіччя. Закони Хаммурапі.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань:1. Які інші назви має Дворіччя?2. Чому в Єгипті розлиття річки Ніл вважалося уособленням доброго бога, а у Дворіччі обидві річки (особливо Тигр) вважалися злими богами?3. Чому міф про всесвітній потоп народився саме у Дворіччі?4. Розкажіть про природні умови та жителів Південного Дворіччя.5. Як називається система письма, винайдена жителями Дворіччя?

Номер слайду 3

План уроку:1. Міста-держави Південного Дворіччя в ІV – ІІІ тис. до н. е.2. Суспільний устрій.3. Утворення Вавилонської держави. Правління Хаммурапі.

Номер слайду 4

Міста-держави. Міста Дворіччя були самостійними, тому їх називали містами-державами. Між ними постійно точилася боротьба за владу в регіоні.

Номер слайду 5

Поступово міста обростали стінами й баштами із цегли. Їх зводили настільки широкими, що ними вгорі міг проїхати запряжений волами віз. Кількість населення в деяких містах сягала 40 – 50 тис. осіб.

Номер слайду 6

Найважливішими спорудами міст були зрошувальна система та головний храм – зикурат. Храм мав дуже важливе значення ще й тому, що в ньому зберігали запаси їжі. Зикурат у місті Ур, збудований у ХХІ ст. до н. е. (сучасний вигляд).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Суспільний устрій Месопотамії

Номер слайду 9

Близько 2300 р. до н. е. Шумер був підкорений аккадським правителем Саргоном і утворилося Шумеро-Аккадське царство, що проіснувало 100 років. Близько 2000 р. до н. е. шумерські міста-держави припинили існування, завойовані кочовиками-амореями. Найвищого розквіту збудована Саргоном держава за Нарам-Суена. Правитель називав себе величним богом, царем чотирьох сторін світу.

Номер слайду 10

Вавилонія

Номер слайду 11

Вавилон Місто Вавилон виникло у ХХІІІ ст. до н. е. Засновники – шумери – називали його Кадінгірр, що в перекладі означає “ворота бога”, по-аккадськи – Бабілі. Після завоювання міста амореями за ним закріпилася саме аккадська назва – Вавилон. Вавилон розташований у самому центрі Дворіччя, де найближче сходяться річки Євфрат і Тигр. Тут зосереджувалися також водні й караванні шляхи Передньої Азії.

Номер слайду 12

Найбільшої могутності Вавилон досяг за царя Хаммурапі, який правив від 1792 до 1750 рр. до н. е. Підкорив території міст-держав Дворіччя, протягом майже 30 років вів безперервні війни. Збільшено територію держави з важливими торговими шляхами. Реконструйовано канали й дамби.

Номер слайду 13

“Кодекс Хаммурапі”У кожному місті були поставлені судді. Звинувачення без доказів суд не приймав. Злочинців зазвичай змушували зазнати того самого, що вони заподіяли своїй жертві. Захищено приватну власність. Уведено грошові податки замість натуральних. Обмежено боргове рабство. Надано привілеї військовим.“Дати сяяти справедливості в країні, щоб знищити беззаконня та зло, щоб сильний не гнобив слабшого”.

Номер слайду 14

Роки правління наступників Хаммурапі були роками поступового ослаблення й падіння Вавилонського царства. У 1595 р. до н. е. Вавилон був захоплений племенами хетів, а потім – касситів.

Номер слайду 15

Закріплення нового матеріалу:1. Чому міста Месопотамії називають містами-державами?2. Коли правив цар Хаммурапі?3. Чи згодні ви з твердженням, що найважливішою ознакою держави є наявність писаних законів? Свою відповідь обгрунтуйте.4. Що в законах Хаммурапі здається вам справедливим, а що – несправедливим?

Номер слайду 16

Домашнє завдання:1. Опрацювати матеріал відповідного параграфа підручника.2. Творче завдання. Підготуйте есе за темою “Роль законів Хаммурапі для історії Стародавнього Сходу”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. думік лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Каліщук Ольга Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
30 жовтня 2020
Переглядів
10080
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку