Презентація до уроку "А. П. Чехов. "Товстий і тонкий". Майстерність письменника у змалюванні персонажів"

Про матеріал
Презентація містить поняття антитези, різновидів комічного (гумор, іронія, сатира, сарказм). Під час аналізу твору особлива увага приділяється художнім деталям. Порівняння героїв надане у вигляді кол Вена, композиція твору представлена у вигляді схеми. Хоча оповідання маленьке, щодо композиції твору можуть виникнути запитання. Буду дуже вдячна, якщо колеги висловлять свої міркування з цього приводу. Наприкінці твору надані тестові запитання. Навмисно не даю у презентації домашнє завдання. Навіть у класах, де сама викладаю, воно може бути варіативним.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

“Товстий і тонкий”. Антитеза у творі Сьогодні ми продовжуємо знайомство з оповіданнями А. П. Чехова. І почнемо з назви оповідання. Воно містить антитезу товстий – тонкий. Літературна довідка: Антитеза – протиставлення явищ, понять, почуттів, думок, характерів. Звісно, в оповіданні йдеться не про статуру героїв. Головне – їхня поведінка. Читаємо оповідання з початку до слів “Ну а ти як? Либонь уже статський? Га?”

Номер слайду 3

Спробуйте відповісти Де відбуваються події? Як звуть героїв оповідання? Хто першим помітив шкільного друга? Чому несподівана зустріч викликала радість обох героїв? Чи щирою була ця радість? Хто з героїв більше говорить? Про що свідчать дитячі прізвиська персонажів?

Номер слайду 4

Робимо висновки: Зустріч відбувається на пероні залізниці. Героїв звуть Михайло і Порфирій. Першим помітив шкільного друга товстий (Михайло). Зустріти шкільного друга після довгої розлуки завжди приємно. Радість була щирою: очі персонажів наповнилися сльозами. Більше говорить тонкий (Порфирій) Дитяче прізвисько товстого свідчить про його шкідливі звички та необережність, але поведінка тонкого (ябедничати любив) здається ще гіршою. Але ж “Дітьми були”.

Номер слайду 5

Як живуть герої зараз? Зверніть увагу на художні деталі: Товстий: “Масні губи виблискували, як спілі вишні. Пахло від нього хересом і флердоранжем”. “Такий само красень, як і був”. Тонкий: “А тонкий щойно зійшов з вагона і був нав'ючений чемоданами, клунками та коробками. Пахло від нього шинкою і кофейною гущею”. “Платня погана… Дружина уроки музики дає, я портсигари приватно з дерева роблю.” Отже, товстий п'є дороге вино, користується дорогими парфумами, а тонкий рахує кожну копійчину, але ж вони тричі цілуються, обидва приємно здивовані… Антитеза поки що не очевидна, бо ані товстий не звертає увагу на відносну бідність тонкого, ані тонкий не заздрить багатству товстого.

Номер слайду 6

Прочитайте продовження оповідання зі слів товстого “Ні, голубе мій, бери вище…” Колезький асесор (тонкий) дізнався, що товстий став таємним радником. Чиновник 8 класу, невисокого цивільного рангу в царській Росії, почувши, що його співрозмовник має 3 клас, що відповідає посаді сучасного міністра, разюче змінює свою поведінку: “Тонкий раптом зблід, скам'янів, але скоро обличчя його покривилося в усі боки широчезною посмішкою…” Чи дає підставу поведінка товстого для такої реакції колишнього друга? Широка посмішка тонкого є щирою? Чому товстого “занудило”? Якого змісту набуває тепер антитеза товстий – тонкий, чому її винесено у назву оповідання?

Номер слайду 7

Спільне: В гімназії мають призвіська; отримали певний чин Товстий: Успішний, спокійний, не хвастає своїм високим чином, скромний, поводиться пристойно Тонкий: Хвалько, підлабузник, цінує чин великої людини, принижується, заздрить Порівняння героїв

Номер слайду 8

Родина тонкого Нафанаїл (син тонкого) під час зустрічі батька з другом: “Нафанаїл трохи подумав і зняв шапку”; “Нафанаїл трохи подумав і сховався за батькову спину”; “Нафанал витягся струнко і застебнув усі ґудзики свого мундира”; “Нафанаїл шаркнув ногою і впустив картуза” – син, здається, теж вражений чином батькового друга. Луїза (дружина тонкого): “Довге підборіддя дружини стало ще довшим”; “Дружина усміхнулася” – дружина-лютеранка приємно здивована, вона навіть усміхається, що відбувається скоріш за все не дуже часто. Про що свідчить поведінка родини тонкого?

Номер слайду 9

Зав'язка: зустріч на вокзалі Кульмінація Розв'язка: прощання Розвиток дії Бесіда давніх шкільних друзів Розмова про чин Композиція твору

Номер слайду 10

Який різновид (або різновиди) комічного використовує Чехов? Різновиди комічного Гумор (від англ. humour – настрій) – різновид комічного; весела, добродушна насмішка над кимось або чимось. Іронія (від грец. іeroneia – удаване незнання) – різновид комічного, прихована насмішка (іноді під виглядом схвалення). Сатира (від лат. satura – суміш, усяка всячина) – різновид комічного, нещадне висміювання людських вад. Сарказм (від грец. sarkazo – рву м’ясо) – різновид комічного, в'їдлива насмішка з відверто викривним змістом.

Номер слайду 11

А. П. Чехов в оповіданні “Товстий і тонкий” ламає наше уявлення про те, що багата вельможна людина – завжди жадібний негідник, який навіть не обернеться у бік нижчого за себе. А. П. Чехов спостеріг, що у житті товстий чоловік асоціюється з людиною доброзичливою, привітною, щирою. Товстий першим помітив свого друга, радісно гукнув його, назвав "голубчиком". Його радість була щирою. Товстий зморщився на підлабузництво тонкого, йому не сподобалось приниження друга. Він прямо дорікає другові за чиношанування. Якщо тонкий був би розумнішим, він міг би скористатися дружбою з високопосадовцем, але наврядчи товстий колись у майбутному знов кинеться в обійма тонкого. Не кожен цінує таких людей, як тонкий.

Номер слайду 12

Час отримати відмінні оцінки за тести! 1. Де відбувається дія оповідання «Хамелеон»? А) на базарній площі; Б) у парку відпочинку; В) біля церкви. 2. Назвіть прізвище городового з оповідання Чехова: А) Балдирін; Б) Алдирін; В) Єлдирін. 3. Де взяв аґрус городовий? А) забрав у купців; Б) купив; В) знайшов. 4.Кого вкусив за палець собака? А) Хрюкіна; Б) Очумєлова; В) Єлдиріна.

Номер слайду 13

5. Протягом якого часу відбуваються події оповідання «Товстий і тонкий»? А) декілька хвилин; Б) місяць; В) день. 6. Товстого з оповідання Чехова звали: А) Олександр; Б) Михайло; В) Григорій. 7. Тонкого з оповідання звали: А) Пафнутій; Б) Пантелеймон; В) Порфирій. 8. Який чин мав товстий в оповіданні А.Чехова? А) таємний радник; Б) статський радник; В) колезький асесор.

Номер слайду 14

9. Що спільного в оповіданнях А.Чехова «Хамелеон» та «Товстий і тонкий»? А) в них діє спільний персонаж; Б) в обох творах висміюється чиношанування; В) в обох творах висміюється жадібність. 10. Оповідання – це: А) великий епічний твір про декілька епізодів з життя героїв; Б) невеликий ліричний твір про один епізод з життя героїв; В) невеликий прозовий твір про один або кілька епізодів. 11. Їдке, нещадне висміювання – це: А) гумор; Б) драма; В) сатира. 12.Оповідання Чехова побудовані на : А) описах природи; Б) антитезі; В) фантастиці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 9
Оцінки та відгуки
  1. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ткаченко Тетяна Федорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лихач Оксана Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Benzelyuk Nataliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Данилюк Олена Іллівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Наталия Подкуйко Григорівна
    Прекрасна робота. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Maievska Liliya
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Горбань Людмила Вікторівна
    Дуже змістовно! Дякую!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 6 відгуків
ppt
Додано
27 серпня 2020
Переглядів
17615
Оцінка розробки
5.0 (9 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку