Презентація до уроку біології в 8 класі з теми: "Внутрішнє середовище організму. Кров. Лімфа"

Про матеріал
Пропоную презентацію для уроку уроку біології в 8 класі з теми: "Внутрішнє середовище організму. Кров. Лімфа" з використанням ІКТ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку біології у 8 класі Внутрішнє середовище організму. Кров і лімфа. Підготувала. ВІКТОРІЯ ГІРЕНКО, учитель біології БСШ №16м. Бердянськ

Номер слайду 2

Пропуск на урок – чек-лист і зважування!

Номер слайду 3

Тема: Внутрішнє середовище організму. Кров. Лімфа

Номер слайду 4

Відомий французький лікар і фізіолог писав: “Я першим почав наполягати на тій ідеї, що для тварин є два середовища: одне – зовнішнє, у якому розташований організм, а друге – внутрішнє, у якому живуть елементи тканин”. Клод Бернар(1813-1878)

Номер слайду 5

Склад внутрішнього середовища організму

Номер слайду 6

Внутрішнє середовище організму – єдина система рідин, що є природним продовженням водної основи клітин.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Взаємопов’язаність компонентів ВСОЛімфа. Тканинна рідина. Кров

Номер слайду 9

Внутрішнє середовище організму - це…сукупність рідин, що беруть участь у процесах обміну речовин і підтриманні гомеостазу.

Номер слайду 10

Робота в групах: I група “Гомеостаз”II група “Тканинна рідина”III група “Лімфа”IV група “Кров”

Номер слайду 11

У 1929 р. американський фізіолог Уолтер Кеннон для позначення сталості внутрішнього середовища запропонував термін «гомеостаз» «Як частина природи, кожний тваринний організм являє собою складну відокремлену систему, внутрішні сили якої кожний момент, поки вона існує, як така, урівноважуються із зовнішніми силами навколишнього середовища. Чим складніше організм, тим більш тонкі, численні й різноманітні елементи врівноважування». Гомеостаз – це сталість показників ВСО, що забезпечують оптимальну життєдіяльність організму та пристосування до умов середовища. Уолтер Кеннон

Номер слайду 12

Як підтримується гомеостаз. Зовнішнє середовище. ВСО

Номер слайду 13

Тканинна рідина. Плазма Утворюється з плазми крові Займає проміжки між клітинами Тканинна рідина. Клітини

Номер слайду 14

Тканинна рідина Проміжне середовище між кров’ю та клітинами організму. Віддає поживні речовини і О2 клітинам. Забирає продукти обміну з клітин. Повертає в кров’яне русло через лімфу Н2 О, продукти розпаду.

Номер слайду 15

Лімфа Прозора рідина, що бере початок у міжклітинних проміжках і тече по судинах незамкненої системи. За складом відрізняється від плазми меншим вмістом білків. Містить фібриноген, здатна до зсідання. Роль лімфи(1-2 л) дренажна захисна кровотворна транспортна. Система клапанів не дає лімфі витікати. Клітки тканини. Кров’яні капіляри. Ендотеліальні клітини лімфатичних капілярів надто тонкі й проникніЛімфатичні капіляри

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Кров Проблемне запитання. Чому кров називають “полоненим” морем? Чому кров асоціюють із морем?

Номер слайду 18

Кров - це Об’єм крові дорослої людини складає 5-6 л (7,7% від маси тіла) p. H (крові) = 7,36 (слабколужна)в’язкість крові = 5 Па·сρ (крові) = 1,06 г/см3депо крові: печінка, селезінка, шкірарідка сполучна тканина, що циркулює в замкненій системі судин.

Номер слайду 19

Склад кровіПлазма 50%-60%(міжклітинна речовина)Формені елементи40%-50%Тромбоцити. Лейкоцити. Еритроцити

Номер слайду 20

Плазма Склад плазми. Органічні речовини:білки 7-8% альбуміни глобуліни фібриногенжири 0,7-0,8% глюкоза 0,12%гормони, вітаміни, продукти розпаду. Неорганічні речовини:вода 90%солі 0,9 % Плазма без фібриногену називається сироваткою крові.

Номер слайду 21

Плазма. Склад кровіЛейкоцити, тромбоцити. Еритроцити

Номер слайду 22

Кровотворення - цепроцес утворення, розвитку і дозрівання клітин кровіОргани кровотворення: ЧКМ (червонийкістковий мозок) селезінка лімфатичні вузли вилочкова залоза (тимус)

Номер слайду 23

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Функції кровіТрофічна(перенесення поживних речовин)Гомеостатична(підтримання сталості показників внутрішнього середовища)Видільна(перенесення продуктів обміну, надлишку води та мінеральних солей)Захисна(знешкодження чужорідних тіл, речовин, зсідання крові)Регуляторна(перенесення гормонів і БАР)Дихальна(перенесення О2 і СО2)Терморегуляторна(підтримання сталої температури тіла)Діагностична(визначення стану здоров’я організму)

Номер слайду 24

дає можливість визначити: Аналіз крові“Кров, як дзеркало, є відображенням того, що відбувається в організмі” (Кассирський). кількість клітин крові вміст гемоглобіну концентрацію цукру швидкість осідання еритроцитів (ШОЕ)

Номер слайду 25

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Хімічний склад морської води і сироватки крові (у %)Хімічні елементи. Кров. Морська вода. Хлор49,355,0 Натрій30,030,6 Калій1,81,1 Кальцій0,81,2 Оксиген9,95,6

Номер слайду 26

Проблемна ситуація. ЗАЙМИ ПОЗИЦІЮТАК НІЧОМУ?

Номер слайду 27

Дія розчинів солі на еритроцити

Номер слайду 28

Висновки до теми уроку. Заверши речення: Життєдіяльність клітин забезпечується тільки в ___________________ Внутрішнє середовище організму утворюють ____________________ Внутрішнє середовище забезпечує клітини ______________________ й видаляє ____________ Сталість умов життєдіяльності клітин у внутрішньому середовищі називається ____________ Важливу роль у підтриманні гомеостазу відіграє _________________ Кров виконує функції: ________________________________________

Номер слайду 29

ПЕРЕВІРМО ЗНАННЯВИКОНАЙТЕ ТЕСТИ НА ОСВІТНІЙ ПЛАТФОРМІ «NAUROK»За посиланням:https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=5384766

Номер слайду 30

ПЕРЕВІРМО ЗНАННЯВИСТАВТЕ ОЦІНКИ ЗА ТЕСТИ В ЧЕК-ЛИСТКлючове слово: ПЛАЗМА

Номер слайду 31

ВПРАВА ДЛЯ РОЗВИТКУ МИСЛЕННЯ В одній популярній книжці з фізіології було образно сказано: «Кожну секунду в Червоному морі мільйони кораблів терплять крах і опускаються на дно. Але мільйони нових кораблів виходять із кам’яних гаваней знов у плавання». Про яке «Червоне море» йде мова? Про які кораблі йде мова? З яких «кам’яних гаваней» виходять нові кораблі?

Номер слайду 32

1. Опрацювати §17-18.2. Підготувати повідомлення про відкриття груп крові (за бажанням).3. Скласти сенкан зі словами: кров, плазма(у чек-листах, за бажанням)

Номер слайду 33

РЕФЛЕКСІЯЗ якими новими термінами ви познайомилися? Що нового ви дізналися на уроці?Чи важливий матеріал сьогоднішнього уроку? Чому?

Номер слайду 34

Дякую вам. Ви такі молодці!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Михайленко Лидия
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Чупова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
22 січня 2021
Переглядів
2654
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку