Презентація до уроку: "Бій під Крутами"

Про матеріал
Презентація до уроку: "Бій під Крутами"_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бій під Крутами Символ патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну.

Номер слайду 2

Історична довідка Військові сили: УНР: Близько 500 чоловік на чолі з Аверкієм Гончаренко. Радянської Росії: Близько 4000 тисяч на чолі з Михайлом Муравйовим. Втрати Близько 300 Близько 300 Результат: Перемога Радянської Росії

Номер слайду 3

Події, які передували бою під Крутами Після проголошення Центральною Радою УНР Четвертого універсалу, 22січня 1918 року Україна опинилася у стані війни з Радянською Росією. Володимир Ленін у “Маніфесті до українського народу” дав зрозуміти, що Радянська Росія не змириться з існуванням незалежної України. 12 грудня 1917 року Всеукраїнський з’їзд Рад У Харкові проголосив Україну Радянською республікою і вже в грудні почала надходити військова допомога більшовицьким силам в Україні. В кінці грудня 1917 року Радянську владу вже було встановлено у Харківській, Катеринославській та Полтавській губерніях. На черзі був Київ.

Номер слайду 4

Труднощі УНР

Номер слайду 5

Мовою документів Володимир Винниченко у своїй книзі “Відродження нації”: “…Це була війна впливом…Наш вплив був менший. Він був настільки малий, що ми з великими труднощами могли складати якісь невеличкі більш- менш дисципліновані частини й висилати їх проти більшовиків… Всі наші широкі маси переходили на їхній бік… Єдиною активною мілітарною силою була наша інтелігентна молодь і частина національно-свідомого робітництва, яке гаряче стояло за українську державність…”

Номер слайду 6

Єдина опора і надія Центральної Ради – патріотично налаштована студентська молодь Києва, яку залучено до захисту столиці.

Номер слайду 7

Перша сотня новоствореного Студентського куреня, сформована з студентів – добровольців: Студентів Українського національного університету; Університету Святого Володимира; Гімназистів старших класів Кирило - Мефодіївської гімназії; Гімназистів інших українських гімназій.

Номер слайду 8

29 січня о 9годині почався наступ. Гончаренко наказав відступати до станції Крути і зайняти там оборону. Студентський курінь був поділений на чотири чоти по 28-30 чол., три з яких зайняли оборону в окопах, четверта перебувала в резерві. Захисників Крут підтримував бронепоїзд під командою сотника С. Лощенка та гармата на залізничній платформі. Бій тривав більше 5 годин, українці відбили декілька атак. Коли більшовики отримали підкріплення, то А. Гончаренко наказав відступати до ешелону. Забравши вбитих і поранених, українські війська відійшли. Незабаром з’ясувалось що не вистачає однієї чоти, яка потрапила в полон.

Номер слайду 9

Інсценізація подій, що відбулися під Крутами. Підготовка до бою.

Номер слайду 10

Інсценізація бою під Крутами.

Номер слайду 11

Інсценізація бою під Крутами.

Номер слайду 12

Командуючий більшовицьких військ наказав стратити полонених. Надвечір студентів та гімназистів розстріляли у дворі станції Крути. Перед смертю гімназист – галичанин Г. Піпський заспівав: “Ще не вмерла України…” Загальні втрати українців у бою під Крутами близько 300 чоловік; З них втрати студентської сотні склали приблизно 80 чол.(27 розстріляних,10-12 вбитих в бою,35-40 поранених, 7 полонених). Серед загиблих сьогодні відомо 20 прізвищ студентів.

Номер слайду 13

19 березня 1918 року було вирішено перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві

Номер слайду 14

Імена похованих на Аскольдовій Могилі: Сотник Андрій Омельченко Володимир Шульгін Лука Дмитренко Микола Лизогуб Олександр Попович Андріїв Божко-Божинський Ізидор Курик Олександр Шерстюк Головощук Чижів Андрій Соколовський Микола Корпан М. Ганькевич Євген Тернавський В. Гнаткевич Григорій Пипський І. Сорокевич П. Кольченко Сірик І. Пурик Символічна могила і дерев’яний хрест крутян на Аскольдовій могилі в Києві.

Номер слайду 15

М. Грушевський на могилі героїв сказав: “Український народ досі вірив у можливість свого розвитку в новій демократичній Росії. Але після всього того, що сталося з Росією, чи то реакційною, чи революційною Україні не по дорозі”.

Номер слайду 16

Письменниця А. Сатрицька – Черняхівська у своєму прощальному слові сказала: “Від року до року сюди будуть приходити, тут будуть молитися, тут будуть складати братерську присягу ті, що матимуть переступати поріг життя. І коли життя зітре з пам’яті сучасних ці дорогі обличчя наших братів, коли прийдуть нові люди…,вони пам’ятатимуть, що тут лежать ті, що віддали все, що мали – молодість, щастя – за волю України. Чуєте? Ваша слава живе і житиме довіку – Вільна Самостійна Україна!”

Номер слайду 17

Список встановлених учасників бою під Крутами

Номер слайду 18

Пам’яті тридцяти На Аскольдовій могилі Поховали їх - Тридцять мучнів українців, Славних, молодих На Аскольдовій могилі Український цвіт - По кривавій по дорозі Нам іти у світ. На кого посміла знятись Зрадника рука. Квітне сонце. – грає вітер І Дніпро ріка. На кого завзявся Каїн? Боже покарай! Понад все вони любили Свій коханий край. Вмерли в Новім Заповіті З славою святих. На Аскольдовій Могилі Поховали їх. Павло Тичина, 1918 рік. “За волю України. Полеглим синам в бороні під Крутами”. Київський плакат 1918року.

Номер слайду 19

Меморіал пам’яті героїв Крут Відкритий у 2006 році у Крутах. ВіЧНА СЛАВА ГЕРОЯМ КРУТ!

ppt
Додано
11 квітня 2019
Переглядів
2180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку