Презентація до уроку "Буковина, Східна Галичина, Закарпаття. Рух опришків"

Про матеріал

Презентація до уроку історії України у 8 класі "Буковина, Східна Галичина, Закарпаття. Рух опришків" (розділ V. Українські землі у 20-90-х рр. ХVІІІ ст.).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Буковина, Східна Галичина, Закарпаття. Рух опришків.

Номер слайду 2

Підтримував автономію українських земель Погодився з незалежністю Гетьманщини Не впроваджував ніяких змін Посилив наступ на автономію українських земель Б В Г А Перевір себе 1. У другій половині ХVІІІ ст. російський царизм

Номер слайду 3

1734 р. 1750 р. 1768 р. 1772 р. Б В Г А 2. Повстання Коліївщина відбулося в

Номер слайду 4

ліквідація Гетьманщини початок війни Речі Посполитої з Туреччиною діяльність Барської конфедерації убивство польського короля заколотниками Б В Г А 3. Що стало приводом до повстання Коліївщини?

Номер слайду 5

гайдамаки гайдуки голота дейнеки Б В Г А 4. Як ще називали «коліїв»?

Номер слайду 6

збирала гроші для створення загонів гайдамаків запросила російські війська для придушення повстання організувала обговорення нової української Конституції силою примушувала православних переходити в іншу віру Б В Г А 5. Барська конфедерація

Номер слайду 7

Правобережну Україну Лівобережну Україну Слобожанщину Галичину, Буковину, Закарпаття Б В Г А 6. Рух гайдамаків у ХVІІІ ст. охопив

Номер слайду 8

виступали за створення земельного банку пропагували будівництво шкіл грабували та громили панські маєтки збільшили панщину до 3 днів на тиждень Б В Г А 7. Гайдамаки

Номер слайду 9

Які території відносять до західноукраїн-ських земель? Знайдіть їх на карті. Пригадайте, до складу яких держав вони входили у середині XVIII ст.

Номер слайду 10

Проаналізуйте дану схему й схарактеризуйте адміністративно-територіальний та регіональний поділ західноукраїнських земель. Західна Україна Східна Галичина Буковина Закарпаття Входила до складу Польщі. У 1772 р. після першого поділу Речі Посполитої відійшла до Австрії. До 1774 р. входила до складу Молдовського князівства, яке перебувало під протекторатом Туреччини. Входило до складу Трансільванії (Семиграддя), що перебувало під протекторатом Туреччини. З 1687 р. внаслідок австрійсько-турецької війни відійшло до Австрії.

Номер слайду 11

Економічне становище Земля належала польським, румунським, угорським та німецьким власникам. Відбувався процес обезземелення селян. Намагаючись збільшити прибутки, поміщики посилювали визиск селян. Було запроваджено 16-годинний робочий день влітку. Панщина становила 5-6 днів на тиждень. У містах більшість населення становили поляки, угорці, румуни, німці, євреї. Порівняйте становище населення Східної Галичини, Буковини та Закарпаття із становищем населення Правобережної та Лівобережної України. Зробіть висновки.

Номер слайду 12

Рух опришків Посилення політичного, соціально-економічного та національно-релігійного гноблення привело до розгортання на західноукраїнських землях національно-визвольного руху, який увійшов в історію під назвою опришківський рух.

Номер слайду 13

Працюємо з поняттями Опришки – учасники національно-визвольної боротьби в Галичині, на Закарпатті та Буковині проти польської, угорської та австрійської шляхти у ХVІ – першій половині ХІХ ст.

Номер слайду 14

Опришківський рух Рушійні сили Характер руху Безземельне і малоземельне селянство, міська біднота Національно-визвольний, спрямований проти соціального гноблення Територія поширення Галицьке Прикарпаття, Буковина, Закарпаття Проаналізуйте схему та зробіть висновки щодо опришківського руху.

Номер слайду 15

Порівняйте два етапи опришківського руху, зробіть висновки. Діяльність опришків 1700-1737 рр.: Окремі загони опришків громили шляхетські маєтки, двори міських багатіїв і лихварів, тримали в постійному напруженні польську адміністрацію. Ватажки опришків: і.Пискливий, І.Шугай, В.Солонинка, І.Панчишин, І.Лютий, П.Сабат, Г.Драпка. 1738-1745 рр.: Набув найбільшого поширення під проводом О.Довбуша. Опорним пунктом була гора Чорногора в Карпатах. Загін О.Довбуша становив 30-50 осіб. Загін здобув Богородчанську фортецю і здійсни успішні напади на укріплені міста Дрогобич і Рогатин.

Номер слайду 16

Олекса Довбуш Керівник руху опришків у 1738-1745 рр. Народився в селі Печеніжині на Івано- Франківщині в сім’ї селянина. Був пастухом громадської худоби. Пізнав злидні, несправедливість, безправ’я. Діяв у Карпатах, створивши табір на горі Стіг, звідки здійснював рейди на Прикарпаття, Буковину. Загинув від руки заможного селянина у с.Космач.

Номер слайду 17

Опришки застосовували тактику партизанської війни. Зненацька нападали на ворога і швидко відходили, уникаючи відкритого бою. В очах простого люду це були народні месники- легендарні й непереможні герої. В кожній селянській хаті їх чекала підтримка і допомога. Опришки мли тісні звязки з гайдамаками й часто діяли спільно з ними. Опришківський рух тривав у Галичині, на Закарпатті та Буковині аж до середини ХІХ ст.

Номер слайду 18

Діяли опришки з ранньої весни до пізньої осені невеликими загонами. Партизанська тактика раптових ударів, сувора конспірація, підтримка з боку більшості селян давали опришкам змогу успішно діяти протягом тривалого часу.

Номер слайду 19

Зброя опришків У XVI-XVII століттях зброєю опришків були луки, арбалети, списи, братки,  ножі, рогатини. Згодом, у XVIIІ-ХІХ ст. нею стали також рушниці та пістолі. Символом бойової звитяги опришків були братки  (топірці), на яких вони присягали, вступаючи до ровти.

Номер слайду 20

Значення руху опришків 1. Розхитав основи феодально-кріпосницької системи спочатку в Польщі, а потім і в Австрійській імперії. 2. Зміцнив волелюбні традиції українського народу в боротьбі за національне й соціальне визволення. 3. Надихнув український народ на подальшу боротьбу проти гнобителів. 4. Образи народних месників назавжди залишаться в пам’яті народній як захисники прав і свобод, як борці, віддані тій справі, яку обстоювали.

Номер слайду 21

Домашнє завдання Опрацювати матеріал підручника. Позначити район діяльності опришків на контурній карті. Скласти кросворд “Опришки”.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Венгер Лариса Семенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Козловська Світлана
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
24 квітня 2018
Переглядів
14270
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку