Презентація до уроку "Це пишний яр, а не сумне провалля..."

Про матеріал
Презентація до уроку з української мови в 6 класі "Це пишний яр, а не сумне провалля..."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Це пишний яр, а не сумне провалля…» (знайомство зі словниками)

Номер слайду 2

л е с к и к о о я і ф а р г в о і є с ф о н а к и т т р а н с я і ц п и р а к и т л і н г в і л е к с а к с д а л с л о в р і в т ч е р я н н а в у о й и н д у с и н т с и с к с к і п р е м е м а н т о н п р ЛЕКСИКОГРАФІЯ - це галузь мовознавства, яка займається укладанням словників та вивченням їх історії и д

Номер слайду 3

Словник – це цілий світ в алфавітному порядку. (А. Франс) Словники – музеї слів, у них місце і для старого, і для нового знайдеться. (С. Пушик) Має рацію той, хто заглядає в словник тисячу разів на день. (В. Куринський)

Номер слайду 4

Номер слайду 5

«Я шукаю у словниках не слів, а точних значень. Для мене словник не довідник, а цейхгауз, у якому лежить моя зброя. Я люблю цю зброю чистити, гострити. Я не розумію тих, хто дає своїй зброї іржавіти і вкриватися пилом.» (Л. Первомайський) цейхгауз Презентація (лат. ) – захід, присвячений знайомству, популяризації когось або чогось.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

.

Номер слайду 8

11. Дряпічка, дряпіжник — той, хто оббирає кого-небудь, здирник. Походить, певне, від слова драпач — шаповал, який очищає виготовлену шкіру від шерсті дротяною щіткою.

Номер слайду 9

Лексикографи – фахівці з лексикографії

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Енциклопедичні Лінгвістичні загальні (або універсальні) галузеві (або спеціальні) одномовні двомовні (багатомовні) перекладні

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Мавп…ячий, св….ящен…ий, т…мяний, пів…яблука, циган…ці, жовто…гарячий, жовто…блакитний. словниковий диктант

Номер слайду 16

Мавпячий, священний, тьмяний, пів’яблука, циганці, жовтогарячий, жовто-блакитний. словниковий диктант

Номер слайду 17

Номер слайду 18

-чу, -чиш, недок. 1. перех. Визначати зміст, роз'ясняти, з'ясовувати суть чого-небудь; давати якесь пояснення. // Висвітлювати певним чином, розуміючи так чи інакше що-небудь; трактувати. 2. перех. і неперех., заст. Перекладати з однієї мови на іншу. ТЛУМАЧИТИ -

Номер слайду 19

Одноразовий, одинадцять, терези, вимога, загадка.

Номер слайду 20

(нім.) - від зброя і будинок. ЦЕЙХГАУЗ, -у, ч. Військовий склад зброї та обмундирування. ЦЕЙХГАУЗ

Номер слайду 21

ЛЕКСИЧНИЙ ЛЕКСИКОЛОГІЯ ЛЕКСИКОГРАФ

Номер слайду 22

БАРВИСТИЙ - БА́РВНИЙ, КОЛЬОРИ́СТИЙ, КВІТЧА́СТИЙ, ПИ́ШНИЙ , ПИШНОБА́РВНИЙ, РОЗЦВІ́ЧЕНИЙ, МАЛЬОВНИ́ЧИЙ, ЖИВОПИ́СНИЙ, РІЗНОБА́РВНИЙ, БАГАТОБА́РВНИЙ, СТОБА́РВНИЙ, РІЗНОКО́ЛІРНИЙ, БАГАТОКО́ЛІРНИЙ, РОЗМАЇ́ТИЙ, РОЗЦВІ́ЧЕНИЙ, ВЕСЕ́ЛКОВИЙ, ВЕСЕ́ЛЧАСТИЙ.

Номер слайду 23

Голова Рука Як сніг на голову Викинути з голови Легкий на руку Взяти себе в руки

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Енциклопедичні Лінгвістичні загальні (або універсальні) галузеві (або спеціальні) одномовні двомовні (багатомовні) перекладні орфографічний тлумачний орфоепічний іншомовних сл. морфемний синонімів фразеологічний

Номер слайду 26

-а, -е. 1. Який має щастя, який зазнав щастя, радості. // у знач. ім. щасливі, -вих, мн. Люди, яким щастить. // Дуже радий чому-небудь. // чим. Задоволений чим-небудь, радісний з приводу чогось. // з інфін. Дуже охочий, радий що-небудь робити. // Сповнений радості, щастя (про почуття). // Який виражає щастя, викликаний щастям. ** Бувай щасливий – ввічлива форма побажання щастя на знак прощання з ким-небудь. ** Будь щасливий: а) уживається як побажання кому-небудь щастя в житті; б) ввічливе побажання щастя, добра на знак прощання з ким-небудь. 2. Який приносить або приніс щастя, успіх, удачу; винятково сприятливий, радісний. // Особливо вдалий, гарний. // Який сприяє щастю, радості, успіхові. 3. Якому випадає щастя, успіх, удача, якому щастить. // у знач. ім. щасливий, -вого, ч.; щаслива, -вої, ж.; щасливі, -вих, мн. Людина, якій щастить. 4. Успішний, благополучний. // Вигідний для кого-небудь; виграшний. // Не пов'язаний з муками, переживаннями; легкий. Щаслива смерть. ** Щасливої дороги – побажання вдалої поїздки, подорожі тому, хто від'їжджає куди-небудь. Тлумачний словник:

Номер слайду 27

Орфографічний словник: відбувається спрощення у групі приголосних стл на сл стл сл

Номер слайду 28

Словник синонімів: (який сповнений щастя, успіху) таланливий, удачливий, везучий, (блаженства) блаженний, (достатку, задоволення) радісний, безхмарний, незатьмарений, (приносить задоволення) прекрасний.

Номер слайду 29

Словник фразеологізмів: Народитися під щасливою зіркою – бути везучим, удачливим. Щасливої дороги – побажання вдалої подорожі. Обіймати щасливим оком – дивитися на когось, виявляючи почутті симпатії. Отримати щасливий квиток – у чомусь повезло. Хоч сопливий, так щасливий (про того, хто по-справжньому щасливий і не зважає на усілякі життєві труднощі.)

Номер слайду 30

Словник іншомовних слів: походить від старослов'янської СЪЧЯСТЬΗЪ

Номер слайду 31

www. slovnyk.net uk. wikipedia.org/ Список словників української мови www. mova.info www.rozum.org.ua.

Номер слайду 32

Домашнє завдання: 1) Підготувати міні-презентацію про один зі словників, якого на нашому уроці не було. 2) Спробуйте вигадати свій вид словника, наприклад, «Зимовий», «Космічний» і т.п. Розкажіть про нього.

Номер слайду 33

Найбільшою працею лінгвістів стане 20-томний «Тлумачний словник української мови», робота над яким уже практично завершилась. Словники заслуговують свого свята, і у багатьох країнах світу святкують Дні словників. Так, у Росії цей день 22 листопада, тому що цього дня народився Володимир Даль – творець Тлумачного словника російської мови. У США День словників святкується щорічно 16 жовтня, в день народження основоположника серії словників Ноя Вебстера. У нашому місті вже втретє у жовтні проводиться Свято українського словника, у якому беруть участь науковці, діячі літератури та культури, видавці та освітяни. У липні 2007 року в Києві відкрито перший і єдиний в Україні спеціалізований магазин словників «Словники-Самобранки» за адресою: вул. Артема, 1/5. Це цікаво знати:

ppt
Додано
8 липня 2021
Переглядів
831
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку