Презентація до уроку " Числівники у прислів`ях та приказках"

Про матеріал

Прислів'я та приказки з числівниками – це народні правила, досвід який людина має використовувати у своєму житті. Вони рекомендують чи застерігають, схвалюють або засуджують, повчають, за цими висловами стоїть авторитет поколінь нашого народу.

Приказки та прислів'я, у яких використано цифри є досить поширеними. У них вживаються як кількісні, так і порядкові числівники.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Прислів’я та приказки з числівниками – це народні правила, досвід який людина має використовувати у своєму житті. Вони рекомендують чи застерігають, схвалюють або засуджують, повчають, за цими висловами стоїть авторитет поколінь нашого народу. Приказки та прислів’я, у яких використано цифри є досить поширеними. У них вживаються як кількісні, так і порядкові числівники.

Номер слайду 3

Це той, що одним пострілом сорок сім качок б’є. Дане присліВ’Я висміювало хвалька перед друзями.

Номер слайду 4

Знати, як свої п’ять пальців.

Номер слайду 5

За двома зайцями поженешся – ні одного не спіймаєш.

Номер слайду 6

Один дуб у полі — не ліс.

Номер слайду 7

Один учитель краще, як дві книжки.

Номер слайду 8

Шість шкур дере. Оббирати, жорстоко експлуатувати кого-небудь. Брати високу плату за щось.

Номер слайду 9

Сім разів відміряй, один раз відріж. Сенс цього прислів’я полягає в тому, що перш , ніж щось робити, треба багато разів над ним подумати.

Номер слайду 10

Не май сто рублів, а май друзів. Походження, значення і вживання прислів'я «Не май сто рублів, а май друзів». Справжні друзі обов'язково приходять на допомогу.

Номер слайду 11

Два дощики в маю - певно бути врожаю. Набутий народом досвід закріпився в приказках-порадах, як доглядати землю, удобрювати її. Народ здавна помітив, що врожай залежить від сніжної зими татеплих весняних дощів («Багато снігу - багато хліба», «Два дощики в маю - певно бути врожаю»

Номер слайду 12

Один день їсть, п’є, танцює, а двадцять дев’ять голодує.

Номер слайду 13

Ліпше десять приятелів, ніж один ворог. Де дружніші, там і сильніші. Де дружно, там і хлібно. Дружний табун і вовків не боїться. Дружній череді і вовк не страшний. Не так тії сто братів, як сто друзів. Не той друг, хто медом маже, а той, хто правду каже. Не той друг, що лащиться, а той, що печалиться. Нових друзів наживай, старих не забувай. Одежа краща нова, друзі кращі старі. Річ краще нова, а дружба — стара.

Номер слайду 14

Одна бджола меду не наносить.

Номер слайду 15

Краще раз побачити, як тричі почути.

Номер слайду 16

Семеро одного обідати не чекають, а сміливий і один їсть. Перший хлопець на селі, а село в два двори. У березні сім погод надворі: сіє, віє, крутить, мутить, припікає й поливає. Як возу п'яте колесо. Одна голова добре, а дві краще. Одна мудра голова, сто голів варта. Ледар двічі працює. Кінь про чотирьох ногах, та й спотикається. Горе на двох — півгоря, а радість на двох — дві радості. Однією рукою і вузла не зав'яжеш. Руки поборють одного, а знання -тисячу. Всім по сім, а мені таки вісім. День гуляє, три слабий, а на пятий - вихідний. У семи няньок дитя без ока. Двоє орють, а семеро руками махають. Два чоботи — пара. Село - чотири двори, вісім вулиць. У ледачого сім свят в тиждень.

Номер слайду 17

pptx
Додано
7 лютого 2022
Переглядів
1537
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку