Презентація до уроку "Давні українські зимові обряди та звичаї".

Про матеріал
Презентація до уроку "Давні українські зимові обряди та звичаї" допоможе краще виховати у дитячих душах добро, ласку, красу, щедрість, любов до рідного краю, свят та традицій своїх дідів і прадідів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зима! А з нею дивовижне свято! Твоя душа у небеса летить І радості одержує багато, Й приходить справжнє щастя кожну мить.

Номер слайду 2

«Зима прийшла- свята принесла!»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Тема: “Давні українські зимові обряди та звичаї”

Номер слайду 5

Мета навчальна: Ознайомити учнів з традиційними зимовими християнськими святами: Святого Андрія,Святого Миколая, Різдвом Христовим, Святого Василя,Водохреща, з обрядом колядування і щедрування. Вчити співати українські колядки та щедрівки.Ознайомити з твором Миколи Леонтовича “Щедрик”. Розвиваюча:розвивати вміння аналізувати музичний твір за змістом і характером музики. Вдосконалювати вокально – хорові навички, артистичні здібності, почуття ритму. Виховна: Виховувати любов і повагу до національних традицій та обрядів рідної України.

Номер слайду 6

13 грудня – Андрія Первозваного. Цей день вважається молодіжним святом. Хлопці і дівчата збиралися разом на вечорницях де грали, співали, жартували і танцювали. Традиційним в дівчат було “ворожіння”, а в хлопців – робити “дрібні капості”.

Номер слайду 7

Святий Миколай є одним з найбільш шанованих на Україні святих У зимову ніч з 18 на 19 грудня Святий Миколай спускався з неба. Він заходив до кожної хати, розкладав подарунки. Він знає, що в цю ніч усі мають бути щасливі! І ті що роблять подарунки, і ті, кому їх роблять. Бо найбільше щастя в житті – це робити добро.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Перше свято– Різдво Христове. Його відзначають 7 січня. Саме у цей час народився Ісус Христос.

Номер слайду 10

Різдво починається Свят-вечором – 6 січня. Щойно на небосхилі з'являється перша зірка, всією родиною сідають за стіл, який звуть багатим, бо на ньому має бути дванадцять різноманітних пісних страв. Обов'язково повинна бути кутя, ритуальна страва, яку готують з пшениці та спеціального сиропу, що містить рідкий мед, мелений мак, родзинки та інколи грецькі горіхи.

Номер слайду 11

Після вечері вся родина колядує. Колядки – це пісні, в яких співається про Діву Марію, Йосипа, про народження маленького Ісусика, про святих тощо. Колядники носили вертеп по хатах – ляльковий театр, де ставилися сцени з біблійних розповідей. Головні герої – Ісус в яслах, Марія, волхви, що принесли дари, цар Ірод, Чортик, циган, циганка.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

А ще він зветься святом святого Василя. Василь приходив не сам, а з дівчиною Маланкою. Всі вдівалися в чудернацький одяг. Головними обрядами святкування були щедрування і водіння кози Маланки. Новий рік (14 січня)

Номер слайду 15

Сійся, родися жито, пшениця, Жито, пшениця, всяка пашниця, Коноплі по стелю, льон по коліна, Щоб у вас, хрещених, голівка не боліла Вранці 14 січня діти ходять засівати. Кожен з них несе мішечок, в якому знаходяться пшеничні зерна. Вони сіють зерна по хатах, примовляючи:

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордан. Коли вийшов на берег – з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов святий дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята – Богоявлення. 19 січня - Хрещення Господнє (Водохреща)

Номер слайду 23

Кульмінаційний момент церковного свята Водохреща — занурення священиком хреста у воду, після чого вона вважалась освяченою. За давньою традицією, ця церемонія відбувалась під відкритим небом, на берегах річок. Цією свяченою водою кожен господар кропив усіх членів сім’ї, хату, інші будівлі

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Урок був пресвячений темі… В Колядках розповідається про… Колядки відрізняються від щедрівок…

Номер слайду 27

В колядках розповідається про… Урок був присвячений темі… Колядки відрізняються від щедрівок… Назвіть свята зимового циклу. На яке свято дівчата ворожать? Коли співають колядки? Коли хлопці ходять віншувати, засівати? Який композитор написав більш як 100 обробок українських пісень? Коли відзначають Святвечір? Чому в колядці “ “Щедрик” серед зими раптом прилетіла ластівочка? Яка українська пісня є відомою в усьому світі?

Номер слайду 28

ppt
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
855
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку