Презентація до уроку: "Екологічні фактори"

Про матеріал
Метою уроку є: ознайомити учнів з основними характеристиками факторів навколишнього середовища; ознайомити із поняттям «екологічні фактори»; розвиває в учнів пам'ять, увагу і мислення, вміння порівнювати й аналізувати відому інформацію; виховує розуміння залежності існування живих організмів від діяльності людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Екологічні фактори

Номер слайду 2

Природа – это самая лучшая из книг, написанная на особом языке. Этот язык надо изучать. Гарин Н.

Номер слайду 3

АУТОЕКОЛОГІЯ (факторіальна екологія, екологія особин) – розділ екології, що вивчає видові особливості реакцій організмів на чинники середовища. Цей термін запропонував швейцарський ботанік К. Шретер (1855 – 1939) ще в 1896 р.

Номер слайду 4

Основними завданнями аутекології є вивчення:екологічних зв’язків організму із середовищем;типів середовища життя;різноманіття екологічних чинників і закономірностей їхнього впливу;різноманітності адаптацій та механізмів їх формування; класифікації екологічних груп організмівжиттєвих форм.

Номер слайду 5

Екологічні фактори – це окремі властивості або елементи середовища, які впливають на організми.

Номер слайду 6

Вплив екологічних чинників: прямий опосередкований,позитивний негативний Можуть бути для живих організмів: Подразниками. Обмежувачами. Модифікаторами. Сигналами... Сніговий покрив якмодифікуючий чинник, що істотновпливає на живлення тварин

Номер слайду 7

Природа екологічних чинників:

Номер слайду 8

Екологічні фактори: ЗмінніРесурси навколишнього середовища – це ті чинники, що їх організми використовують, споживають, тим самим зменшуючи їхню кількість. Це вода, їжа, кисень або вуглекислий газ повітря, схованки, місця для розмноження. НезмінніУмови існування – це чинники, до яких організми змушені пристосовуватися, але вплинути на них зазвичай не можуть. Так, світло для бджоли є умовою зорової орієнтації

Номер слайду 9

Класифікація екологічних чинників:

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Проблемне питання: «Який з екологічних факторів є визначальним за негативним впливом і чому?»

Номер слайду 12

Абіотичні фактори – це сукупність умов неживої природи, що прямо чи побічно впливають на живі організми. Це температура, світло, радіоактивне випромінювання, тиск, вологість повітря, сольовий склад води, вітер, течії, рельєф місцевості.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Абіотичні фактори поділяються на:кліматичні (температура, світло, сонячна радіація, вода, вітер, кислотність, солоність, вогонь, опади);географічні (рельєф, нахил схилу, експозиція);геологічні.

Номер слайду 15

Температура Холоднокровні (пойкілотермні) тварини. Теплокровні (гомойотермні) тваринипристосування

Номер слайду 16

Світло Світлолюбні Тіньовитривалі Тіньолюбні адаптаціїКопитняк Дуб Сосна Липа Черемха

Номер слайду 17

Вологість Екологічні групи рослин

Номер слайду 18

Хімічні фактори. До хімічних факторів відносяться: хімічний склад атмосфери, прісних і морських вод, ґрунту тощо.

Номер слайду 19

Фізичні фактори. До фізичних факторів відносяться: шум, магнітні поля, теплопровідність і теплоємність, радіоактивність, інтенсивність сонячного випромінення.

Номер слайду 20

Біотичні фактори – це форми впливу живих істот одна на одну. Кожен організм постійно зазнає прямого або опосередкованого впливу інших істот, вступає у зв'язок із представниками свого виду й інших видів – рослинами, тваринами, мікроорганізмам, залежить від них і сам впливає на них.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Конкуренція - тип міжвидових і внутрішньовидових взаємовідносин, за якого популяція або особини у боротьбі за харчування, місце проживання та інші необхідні для життя умови, негативно впливають один на одного.

Номер слайду 23

Хижацтво  — тип відносин між біологічними популяціями, при яких хижак живиться іншими організмами, жертвою

Номер слайду 24

Паразитизм — це вид взаємозв'язків між різними видами, за якого один з них (паразит) певний час використовує іншого (хазяїна) як джерело живлення та середовище існування.

Номер слайду 25

Коменсалі́зм — вид симбіотичної взаємодії між двома живими організмами, коли один з них — коменсал — отримує від другого їжу чи іншу користь, не зашкоджуючи йому, але й не надаючи ніяких переваг. 

Номер слайду 26

Мутуалізм — тип співіснування різних видів, від якого вони отримують взаємну користь.

Номер слайду 27

Алелопатія – властивість рослин, грибів, мікроорганізмів виділяти органічні сполуки, які пригнічують проростання, ріст, розвиток і здатність до розмноження інших організмів

Номер слайду 28

Антропогенні фактори – це форми діяльності людського суспільства, що призводять до зміни природи як середовища існування інших видів або безпосередньо позначаються на їхньому житті. Значення антропогенних впливів на увесь живий світ Землі продовжує стрімко зростати. Зараз доля всіх видів організмів перебуває у руках людського суспільства, залежить від антропогенного впливу на природу.

Номер слайду 29

Антропогенний фактор – трудова діяльність людини

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Той самий фактор середовища має різне значення в житті організмів різних видів, що живуть спільно. Сильний вітер узимку несприятливий для великих тварин, які живуть відкрито, але не діє на більш дрібних, які ховаються в норах або під снігом. Сольовий склад грунту важливий для живлення рослин, але байдужий для більшості наземних тварин

Номер слайду 32

Мінливість екологічних факторів Більшість екологічних факторів – температура, вологість, вітер, опади, наявність укриттів або їжі, хижаки, паразити, конкуренти – дуже мінливі в просторі і часі. Ступінь мінливості кожного з цих факторів залежить від особливостей середовища існування. Наприклад, температура сильно варіюється на поверхні суходолу, але майже постійна на дні океану або в глибині печер. Паразити ссавців живуть в умовах надлишку їжі, тоді як для вільних хижаків її запаси весь час змінюються слідом за зміною чисельності жертв.

Номер слайду 33

Зміни факторів середовища в часі можуть бути:

Номер слайду 34

Регулярно-періодичні фактори Змінюють силу впливу у зв’язку з:з часом добисезоном рокуритмом припливів і відпливів в океані

Номер слайду 35

Нерегулярні фактори без чіткої періодичності, наприклад, зміни погодних умов у різні роки, явища катастрофічного характеру – бурі, зливи, обвали тощо

Номер слайду 36

Спрямовані екологічні фактори діють протягом певних, іноді тривалих, відрізків часу, наприклад, у випадках похолодання або потепління клімату, заростання водойм, постійного випасу худоби на одній і тій самій ділянці тощо

Номер слайду 37

Закон мінімуму Лібіхавідносна дія окремого екологічного фактора тим сильніша, чим більше він наближається у порівнянні з іншими екологічним факторами до мінімуму Унаочненення закону мінімуму – «бочка Лібіха». У процесі наповнення бочки вода починає переливатися через найкоротшу дошку, тому довжина інших дошок не має значення.

Номер слайду 38

ЗАКОН ОПТИМУМУ: Кожен фактор має лише певні межі позитивного впливу на організми. Як недостатня, так і надлишкова дія фактора негативно позначається на життєдіяльності особин

Номер слайду 39

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип чинників. Характеристика чинників. Біотичні Біотичні фактори середовища (фактори живої природи) - це вплив, що надається на рослини іншими організмами. Абіотичні Абіотичні фактори середовища (фактори неживої природи) - це комплекс умов довкілля, що має прямий або опосередкований вплив на рослини. Антропогенні Антропоге́нні фа́ктори середо́вища — фактори, зумовлені діяльністю людини. Можуть бути прямими або непрямими. Прикладами прямого впливу людини на природу можуть служити зведення лісів на значних територіях.

Номер слайду 40

Поясніть народну приказку : “ Одна людина залишає в лісі слід, сотня – стежку, тисяча – пустелю !”

Номер слайду 41

Ми вже навчилися літати в повітрі, як птахи. Ми вже навчились плавати в воді, як риби. Нам ще залишилося навчитися жити на Землі , як люди. Бернард Шоу

Номер слайду 42

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Шатовський Валентин Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Потапова Олександра Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Біловус Інна Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Бортнічук Тетяна Яківна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
29 квітня 2020
Переглядів
46307
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку