Презентація до уроку з біології у 9 класі на тему "Екосистема. Харчові зв’язки, колообіг речовин в екосистемах"

Про матеріал
Презентація до уроку з біології у 9 класі на тему "Екосистема. Харчові зв’язки, колообіг речовин в екосистемах". Підходить як інтерактивний супровід уроку біології! Дозволяє учням зрозуміти нову тему уроку. Презентація містить таблиці та схеми для кращого запам’ятовування матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екосистема. Харчові зв’язки, колообіг речовин в екосистемах.

Номер слайду 2

Екосистема – сукупність організмів різних видів та середовища їхнього існування, що пов’язані з обміном речовин, енергії та інформації.

Номер слайду 3

Біогеоцено́з — ділянка земної поверхні, що характеризується певними фізико-географічними умовами (характером мікроклімату, рельєфу, геологічної будови, ґрунту та водного режиму), разом з біоценозом (угрупованням рослинних і тваринних організмів).

Номер слайду 4

Різниця між цими поняттями полягає в тому, щобіогеоценоз — це один з рангів екосистеми й відрізняється більшою однорідністю в порівнянні з екосистемою.

Номер слайду 5

Будова екосистеми Абіотична частина (біотоп) неорганічні сполуки органічні сполуки мікроклімат (рельєф, вологість, температура… Біотична частина (біоценоз)угруповання організмів (фітоценози, зооценози, мікробіоценози, мікоценози)

Номер слайду 6

Структура екосистеми просторова екологічна видова (різноманітність видів)

Номер слайду 7

Різноманітність екосистем. Мікроекосистеми Макроекосистеми Глобальні екосистеми

Номер слайду 8

Різноманітність екосистем. Природні Антропогенні

Номер слайду 9

Харчовий (трофічний) ланцюг – взаємини між організмами під час перенесення енергії їжі від її джерела (зеленої рослини) через низку організмів, що відбувається шляхом поїдання одних організмів іншими з більш високих трофічних рівнів.

Номер слайду 10

Ланцюги живлення виникають унаслідок харчових зв'язків між організмами різних видів. Зелені рослини – це основа кожного ланцюга живлення, автотрофні організми є виробниками органічних речовин з неорганічних, або продуцентами (від лат. продуцентіс - той, що створює). Рослиноїдні, всеїдні та хижі тварини є споживачами готових органічних речовин, або консументами (від лат. консуме - споживати). Організми, які розкладають рештки інших організмів, завершують ланцюг живлення, їх називають редуцентами (від лат. редуктіо - відновлювати)

Номер слайду 11

Екологі́чна пірамі́да (або трофічна піраміда, харчова піраміда) — графічне подання зміни кількості біомаси або біопродуктивності на кожному трофічному рівні екосистеми. Піраміда біомаси показує кількість біомаси на кожному з трофічних рівнів, в той час як піраміда біопродуктивності показує кількість надлишкової біомаси, що продукується організмами на кожному з рівнів.біомаса

Номер слайду 12

Ланцюг живлення :1 – рослина; 2 – фітофаг; 3 – хижак; 4 – сапротроф

Номер слайду 13

Потік енергії в ланцюзі живлення (розгляньте схему і схарактеризуйте потоки енергії в запропонованому ланцюзі живлення)

Номер слайду 14

У ланцюзі живлення органічні речовини та енергія передаються від одного виду до іншого: від нижчого трофічного рівня до вищого. На верхівці ланцюга живлення зазвичай перебувають тварини, які не мають природних ворогів або їх небагато. Під час переходу з нижчого трофічного рівня на вищий майже 90 % енергії тварини використовують для забезпечення належного функціонування власного організму, а запасають приблизно 10 %

Номер слайду 15

Колообіг речовин у природі

Номер слайду 16

Біологічний кругообіг – це багаторазова участь хімічних еле­ментів у процесах, які відбуваються в біосфері. Причина кругообі­гу – обмеженість елементів, з яких будується тіло організмів.

Номер слайду 17

У біосфері відбувається постійний кругообіг елементів, які переходять від організму до організму, у неживу природу і знову до організму. Елементи, які вивільняються мікроорганізмами під час гниття, надходять у грунт і атмосферу, знову включаються в кругообіг речовин біосфери, поглинаючись живими організма­ми. Весь цей процес і буде біогенною міграцією атомів. Для біо­генної міграції характерним є накопичення хімічних елементів у живих організмах, а також їх вивільнення в результаті розкла­ду мертвих організмів.фітоценоззооценоз

Номер слайду 18

Біогенна міграція атомів викликається трьома процесами:– обміном речовин в організмах;– ростом;– розмноженням.

Номер слайду 19

Визначення біогенної міграції хімічних елементів, яка викли­кана силами життя, дав В. І. Вернадський (Закон біогенної міграції атомів). Біогенна міграція є частиною загальної міграції хімічних елементів біосфери. Головною геохімічною особливістю живої ре­човини є те, що вона, пропускаючи через себе атоми хімічних еле­ментів земної кори, гідросфери й атмосфери, здійснює у процесі життєдіяльності їх закономірну диференціацію.

Номер слайду 20

Колоообіг Оксигену;

Номер слайду 21

Колоообі Карбону;

Номер слайду 22

Колоообіг Нітрогену;

Номер слайду 23

Колоообіг Сульфуру;

Номер слайду 24

Колоообіг Фосфору;

Номер слайду 25

Колоообіг води.

Номер слайду 26

Бесіда:1. Які трофічні зв’язки виникають між тваринами різних видів та між тваринами й іншими організмами? 2. За рахунок чого формується трофічна сітка? 3. Наведіть приклад колообігу води і вуглекислого газу в природі.4. Які можливі наслідки випадання однієї з ланок у ланцюзі живлення?5. Чи можуть існувати екосистеми без рослинних угруповань? Обґрунтуйте свою думку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Задорожний К. М.)
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
9396
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку