Презентація до уроку: "Ферменти"

Про матеріал
У презентації подано поняття ферментів, природу, класифікацію, будову, властивості, значення ферметів і застосування у галузях промисловості
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ферменти

Номер слайду 2

Ферменти – це біологічні каталізатори процесів, що відбуваються в живих організмах. Більшість ферментів мають білкову природу. Схема роботи рибозиму. Рибозими забезпечують розщеплення або зшивання молекул. Ферментами можуть бути деякі молекули РНК - рибозими. Активна частина рибосоми, що здійснює біосинтез білка, теж є рибозимомрибозимсубстратт-РНКНарощування поліпептидного ланцюга

Номер слайду 3

Ферменти прискорюють перетворення одних речовин (субстратів) на інші (продукти), збільшуючи швидкість реакцій у мільйони і мільярди разів. Відомо біля 2 000 ферментів

Номер слайду 4

Будова ферментівпрості – такі ферменти складаються лише з амінокислот (амілаза, ліпаза, протеаза)Ферменти за будовою поділяють на дві групи: Амінокислоти з’єднуються пептидними зв’язками і згортаються у третинну структуру, утворюючи своєрідну «кишеню», у якій перетворюється субстрат

Номер слайду 5

Будова ферментівскладні – такі ферменти складаються з білкової і небілкової частин (полімераза, каталаза)Ферменти за будовою поділяють на дві групи:білкова частинанебілкова частинаапоферменткофакторхолофермент. Якщо зв’язок між білковою та небілковою частинами слабкийкофермент. Якщо зв’язок між білковою та небілковою частинами міцнийпростетична група

Номер слайду 6

Будова ферментівскладні – такі ферменти складаються з білкової і небілкової частин (полімераза, каталаза)Ферменти за будовою поділяють на дві групи:білкова частинанебілкова частинаапоферменткофакторвизначає специфічність ферменту і обумовлює швидкість реакціїутворює активний центр, забезпечує перетворення субстрату, перенесення атомів, електронів, функціональних груп. Коферменти – це вітаміни, йони Купруму, Феруму, Магнію, Мангану

Номер слайду 7

Будова ферментів. У молекулі ферменту розрізняють три спеціалізовані центри: - активний, - субстратний, - алостеричнийактивний центрсубстратний центрсубстрат. У простих ферментів активним центром є ділянка зв’язаних амінокислот. У складних ферментів активним центром є небілкова частина – кофактор з білковими функціональними групами, що прилягають до нього

Номер слайду 8

Будова ферментівактивний центрсубстратний центрсубстрат. У молекулі ферменту розрізняють три спеціалізовані центри: - активний, - субстратний, - алостеричний. Просторові конфігурації активного комплексу ферменту і субстрату підходять один до одного, як ключ до замка

Номер слайду 9

Будова ферментівактивний центрсубстратний центрсубстрат. У молекулі ферменту розрізняють три спеціалізовані центри: - активний, - субстратний, - алостеричний. Субстратний центр – це ділянка, до якої прикріплюється субстрат

Номер слайду 10

Будова ферментів. У молекулі ферменту розрізняють три спеціалізовані центри: - активний, - субстратний, - алостеричнийферменталостеричний регуляторалостеричний центрсубстрат. Субстрат не зв’язується, активність ферменту гальмується. Фермент активний. Прикріплюючись до алостеричного центру, регулятори (гормони, ферменти, медіатори) змінюють конфігурацію молекули ферменту і його активність

Номер слайду 11

Властивості ферментів1. Висока біологічна активність. На велику кількість субстрату використовується мала кількість ферментів. При нанесенні каталази на субстрат з’являються бульбашки. Відбувається реакція розщеплення гідроген пероксиду:2 H2 O2 → 2 H2 O + O21 молекула каталази за 1 хвилину може розщепити 5 млн молекул гідроген пероксиду

Номер слайду 12

Властивості ферментів2. Ферменти, перетворюючи субстрат, не входять до складу кінцевих продуктів реакціїсубстратактивний центр ферментуфермент-субстратний комплексферментпродукти реакції

Номер слайду 13

Властивості ферментів3. Ферменти прискорюють швидкість як прямої, так і зворотньої реакцій4. Висока специфічність – кожен фермент каталізує тільки певну реакцію. Амінопептидаза гідролізує ланцюг білка на початку, карбоксипептидаза – на протилежному5. Термочутливість – оптимальна температура функціонування ферментів +37…+40°C

Номер слайду 14

Властивості ферментів6. р. Н-залежність – ферменти виявляють свою активність за певної концентрації йонів Гідрогену, тобто за певного значення р. Ншлунокр. Н=2дванадцятипала кишкар. Н=8тонка кишкар. Н=7-7,5товста кишкар. Н=8,5-97. Активність ферментів залежить від концентрації субстратушвидкість реакціїконцентрація субстрату. Х – точка насичення. Збільшення концентрації не призводить до збільшення швидкості реакції

Номер слайду 15

Властивості ферментів8. Чітка локалізація в клітиніУ рибосомах присутні ферменти для процесу біосинтезу білка. У ядрі присутні ферменти для процесів транскрипції та реплікаціїУ лізосомах наявні ферменти гідролізу. У цитоплазмі працюють ферменти для активізації амінокислот. У хлоропластах наявні ферменти фотосинтезу

Номер слайду 16

Класифікація ферментів. Оксидоредуктази каталізують окисно-відновні реакціїТрансферази здійснюють перенесення функціональних груп всередині та між клітинами. Гідролази є ферментами розкладу субстратів за участю води. Ліази каталізують реакції розщеплення субстратів без участі водиІзомерази впливають на реакції внутрішньоклітинних перетворень. Синтетази беруть участь в утворенні різних сполук

Номер слайду 17

Застосування ферментіву промисловостіу харчовій промисловості для виробництва сиру, дитячого харчування, освітлення соківу легкій промисловості для розм’ягшення шкіру сільському господарстві для збільшення цінності кормів

Номер слайду 18

у хімічній промисловості для виробництва біопорошків з ферментними добавкамиу косметичній промисловості для виробництва кремів з антивіковим ефектом. У генній інженерії для створення та редагування геномів,у фармацевтичній промисловості для виробництва ліківінсулін. Застосування ферментіву промисловості

Номер слайду 19

Чи залишились запитання?

Номер слайду 20

Відео до уроку ви можете переглянути за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=QXAIv. SJwz. Js&t=25s

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 28
Оцінки та відгуки
  1. Потапова Галина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Раєва Алла Фахраддинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Луференко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Волгіна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Голуб Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Пась Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Олійник Лариса Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Атмажова Наталя Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Дигал Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Сєдова-Кутішенко Ірина Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  12. Шепета Людмила Юріівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  13. Козарик Віктор Богданович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  14. Ляскало Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  15. Дрешер Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  16. Кулибаба Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  17. Шафранська Ірина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  18. Kugel Tetiana
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  19. Пашаєва Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  20. Иголкина Яна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  21. Мозговая Анна
    Бездоганна презентація! Якісно викладений матеріал і гарно підібрані малюнки!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  22. Труш Олена Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  23. Пудрій Наталія Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  24. Пудрій Наталія Георгіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  25. Григор'єва Юлія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  26. Янкіна Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  27. Єременко Тетяна Василівна
    Дякую! За гарну презентацію
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  28. Отрощенко Юлія Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 25 відгуків
pptx
Додано
6 серпня 2020
Переглядів
32228
Оцінка розробки
5.0 (28 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку