Презентація до уроку ": Фізичні властивості оксидів. Поширеність у природі та використання оксидів. Вплив на довкілля і здоров’я людини."

Про матеріал
Презентація ілюструє матеріал даного уроку, дає змогу донести його у наочній формі й зацікавити темою; використати для закріплення знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оксиди. Фізичні властивостіПоширеність у природі та використання. Вплив на довкілля і здоров’я людини

Номер слайду 2

Різновиди оксидів. Всього налічується близько 300 оксидів. Кремнезем (Si. O2 )- найбільш поширений оксид в земній корі, становить 12,6 % від загальної маси Землі.

Номер слайду 3

- Кварц. А- Аметист. Г- Гірський кришталь- Пісок. Карпати. Укр. щіт. ГВолодарськ-волинський. ГКоростинь. Кривий Ріг. АПриазов’єААВолинь. ААвдіївка. Новоселівське. Великеглібовицьке

Номер слайду 4

Різновиди оксидів. Алюміній оксид ( AI2 O3 ) - складає основу багатьох мінералів.

Номер слайду 5

- Алюмінієві руди (боксити)Берегівське. Смілянське. Високопільське. Калініно-шевченківське

Номер слайду 6

Різновиди оксидів. Оксиди феруму – основа залізних руд.

Номер слайду 7

- Залізна руда. Кривий Ріг. Білозерка. Кременчук

Номер слайду 8

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ОКСИДІВ Молекулярна кристалічна ґратка(низька температура плавлення та кипіння, розчинні у воді)Атомна кристалічна ґратка(висока температура плавлення та кипіння, нерозчинні у воді)Йонна кристалічна ґратка (висока температура плавлення та кипіння, переважно розчинні у воді)Тверді (Р2 О5) Рідкі (Н2 О, N2 O3, Mn2 O7, Cl2 O7) Газоподібні (СО, СО2, NO2, NO, SO2) Тверді Si. O2 Тверді (Ca. O, Na2 O, Fe2 O3, Cu2 O, Cuo, Ba. O та ін.)

Номер слайду 9

Оксиди широко використовуються в усіх галузях промисловості, що зумовлено різноманітними їх властивостями. Властивості оксидів та їх використання

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Окси́д ка́льцію Са. О, негашене вапно —  неорганічна бінарна сполука кальцію та оксигену складу Са. О. В'язка мінеральна кристалічна тугоплавка речовина білого кольору. Перед великодніми святами українці підбілювали хати і дерева, використовуючи для цього негашене вапно.

Номер слайду 15

Силікаге́ль — це зерниста, склоподібна, пориста форма діоксиду кремнію, добута синтетичним шляхом із силікату натрію. Широко застосовується в господарстві як осушувач, носій каталізаторів, розділювач сумішей в хроматографічному аналізі, сорбент платинових металів, розділювач  ізотопів радіоактивних металів.

Номер слайду 16

Все дорогоцінне каміння є різновидами оксидів

Номер слайду 17

Оксиди в косметологіїПрепарати, що містять цинк оксид проявляють імуномоделювальну, антибактеріальну, протигрибкову, протизапальну, противугрову дію. Тітан IV оксид (ТіО2 ) - використовується як білий пігмент в косметиці, поліпшує зовнішній вигляд шкіри, робить його більш м’яким і рівним, а косметичний засіб-непрозорим, що особливо актуально для тональних кремів, пудр, тіней, помад, рум’ян. Цей оксид – основна складова сонцезахисних кремів. Ферум III оксид, гематит застосовується як пігмент в косметиці, для татуажу.«Сухий лід» (СО2 тв) широко використовується в кріотерапії - лікуванні холодом шкірних захворювань, ефективного омолодження шкіри, припікання бородавок. Хром III оксид (Cr2 О3) застосовується як пігмент в косметиці.

Номер слайду 18

Оксиди як основа фармакологічних засобів. ТіО 2 -титан IV оксид застосовують в дерматологічній практиці при лікуванні простого герпесу, вугрів, запаленню губ і порожнини рота. Його використовують у виготовленні зубних паст. Цинк оксид має в’яжучу, підсушуючу, дезінфікуючу дію, входить до складу фармацевтичних засобів. Цинкова мазь , «Паста Теймурова» лікують дерматити, сонячні опіки, гіпергідроз, попрілості. Силікогель є однією з форм силіцій IV оксиду. Він використовується як гігроскопічна речовина, осушувач. Входить до складу медичного засобу «Біле вугілля»Вуглекислий газ – полегшує засвоєння препаратів. Шипучі таблетки засвоюються швидше від звичайних, мають тонізуючий ефект. Палену магнезію Mg. O призначають як засіб при підвищеній кислотності, вона допомагає прибрати печію і виступає сорбентом.

Номер слайду 19

Вплив оксидів на довкілля та здоров’я людини

Номер слайду 20

Оксиди-забруднювачі«Парниковий ефект» (розігрівання атмосфери ). Це екологічне лихо спричиняють декілька речовин. Вуглекислий газ СО2 найбільшийчинник. У земній атмосфері вуглекислий газ діє як скло парнику: пропускає сонячне світло, але затримує тепло розігрітої Сонцем поверхні Землі. Це викликає розігрівання планети. Оксиди сульфуру (SO2 - діоксид сульфуру, сірчистий газ, SO3 - триоксид сульфуру) та нітрогену (NO2 – бурий газ, «лисячий хвіст») зумовлюють екологічну проблему, яка називається кислотними дощами. Вони потрапляють в повітря внаслідок роботи ТЕЦ, автомобільних двигунів, металургійних виробництв, військових дій. Сполучаючись з вологою повітря утворюють дрібні краплинки сульфатної та нітратної кислот. Вони переносяться вітрами у вигляді кислотного туману і випадають на землю кислотними дощами. Чадний газ СО - Газ без запаху, кольору, смаку. Ми не можемо його відчути ніяким чином. В атмосферу він потрапляє у результаті лісових та степових пожеж, атакож під час виплавки та переробки металів, вуглевидобутоку, спалювання палива, вибухових робіт, роботу автотранспорту, через бойові дії.

Номер слайду 21

Заходи збереження природи

Номер слайду 22

Оксиди та мистецтво. Найуживаніші живописні пігменти в більшості випадків за хімічним складом є оксидами.

Номер слайду 23

« Хімія і мистецтво мають внутрішню спільність, яка криється в їх творчій природі» Марселій Бертло.

Номер слайду 24

Людина давно звернула увагу на різні кольори, які існують в природі. Фантазія людини малювала різні картини. Спочатку на скелях, а пізніше на полотнах та папері.

Номер слайду 25

Червона фарба. З давніх давен з гематиту Fe 2 О 3 виготовляли червону фарбу. Усі відомі людству фрески кам’яного віку , створені з використанням гематиту, написані художниками 15 -20 тис. років тому . І коли ви тримаєте червоний олівець, згадайте, що червона фарба, з якої виготовлений грифель, невтомно несе добре диво мистецтва вже 35 тисячоліть.« Бізони Альмагірської печери»

Номер слайду 26

Чорна фарба- фарба ночі й смутку, яка передає на картині смуток, скорботу, горе, страх, неміч. Формула : Fe. O*Ca. O*AI2 O3 Завдяки Менделєєву , який підібрав темні кольори, український художник -пейзажист Архип Куїнджі створив картини « Ніч на Дніпрі» Чорна фарба. Автор Архип Куїнджі «Вечір на Україні»

Номер слайду 27

Коричнева фарба. Коричнева фарба (умбра) - королівська. Вона надає картині багатства та розкоші. Формула: Mn. O*Mn. O2 *Mn(OH)2 Видатні італійські художники епохи відродження, досить часто використовували саме коричневу фарбу в живописі. Леонардо да Вінчі «Мона Ліза»

Номер слайду 28

Український художник Роман Семесюк «Зима» Білий колір- це світло та ніжність. З іншими фарбами створює ніжну гаму відтінків, які надають казковості, загадковості, чарівності. Багато художників використовують білі пігменти : свинцеві білила - Рв. О2 , Титанові білила- ТіО2 , цинкові білила Zn. O. Біла фарба

Номер слайду 29

За результатами опитування встановили, що синій колір є найулюбленішим у світі: його обирає 40% населення. Синій колір сприяє активації мозку та стимулює творче мислення. Цю фарбу утворює синій кобальт. Формула фарби : Co. O*AI2 O3«Зоряна ніч» – Вінсент Ван Гог. Синя фарба

Номер слайду 30

Кольором життя називають саме зелений колір , який заспокоює, робить душу людини доброю. Формула фарби : Cr. O3 *AI2 O3 Криворізький художник Григорій Синиця. Зелена фарба

Номер слайду 31

Осмислення та закріплення вивченого матеріалу.1. Вправа «Упізнай мене» - робота в групах.

Номер слайду 32

Перевір свої знання. Номенклатура оксидів (learningapps.org)Застосування оксидів (learningapps.org)

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
4 листопада 2023
Переглядів
1415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку